Zašto je važan izbor materijala za dečiju odeću?

Kao roditelj, želite da svojoj deci obezbedite sve što im je potrebno kako bi bili srećni, nasmejani i najvažnije – zdravi!

Koliko ste upućeni u važnost materijala pri odabiru odeće za vašu decu? Znate li da odeća od iste vrste materijala može biti različitog kvaliteta? A da li znate od čega to zavisi?

Iako možda zvuči suludo, izdvajati novac za kvalitetnu dečiju garderobu koju dete preraste u jako kratkom vremenskom periodu nije uzaludno, a nošenje odeće od materijala visokog kvaliteta ima brojne prednosti.

Sve te prednosti možete pročitati u nastavku teksta, kao i bitne informacije vrstama prirodnih materijala i kojom prilikom ih treba nositi.

Dugotrajnost odeće – često pranje odeće

Koliko puta nedeljno uključujete mašinu za veš? Često zar ne?

Taman pomislite da ste sav veš oprali, kad ono vaši mališani su se upravo vratili iz parka, i pogodite šta – opet je korpa za veš puna!

Bilo da je u pitanju igra u parku, nespretnost tokom jela ili ideja da oprobaju nove flomastere na svojoj odeći – činjenica je da se dečija garderoba veoma često pere.

Kako bi ona posle velikog broja pranja zadržala postojeći oblik i boju, važno je da je materijal od kojeg je napravljena kvalitetan. Prirodni materijali kao što je pamuk, se mogu peglati i prati na visokim temperaturama kako bi se skinule i one najupornije fleke.

Ukoliko prilikom kupovine vodite računa o materijalu i njegovim karakteristikama, kvalitetne majice za dečake dugih rukava trajaće sve dok ih vaši mališani ne prerastu.

Osetljiva dečija koža zahteva samo kvalitetne materijale

Dečija koža je veoma nežna i znatno osetljivija nego kod odrasle osobe, pa zato posebno treba voditi računa o svemu što dolazi u kontakt sa njom. Najbliži, ali i najduži kontakt ima upravo odeća koju vaši mališani nose. Zato ukoliko prilikom kupovine ne obratite pažnju i ne kupite odeću od materijala visokog kvaliteta, može doći do alergijske reakcije, osipa, ekcema, iritacije i crvenila.

So ovim reakcijama se roditelji veoma često susreću, a nisu ni svesni da uzrok ovakvog stanja dečije kože može biti upravo neadekvatno odabran materijal odeće. Posebno je važno obratiti pažnju o kvalitetu i vrsti materijala donjeg veša, jer on nolazi u kontakt sa najosetljivijim delovima koža.

Prirodni materijali kao što su pamuk, svila i lan omogućiće da dečija koža diše i jednostavno upijaju višak vlage, a uz to su i prijatni na koži – čime dolazimo do sledećeg razloga!

Kvalitetni materijali odeće obezbeđuju komfor i udobnost

Kako se vi osećate kada na sebi imate neudobnu odeću ili obuću? Nelagodno, zar ne?

E sad zamislite kako je vašim mališanima koji se tako osećaju tokom igre u parku, šetnji, školici, vrtiću ili nekoj drugoj aktivnosti. Ukoliko je odeća koju vaše dete nosi neudobna, ono može postati nervozno, nezadovoljno i razdražljivo.

Nasuprot tome, odeća adekvatnog kroja i kvalitetnog materijala omogućava komfor i udobnost tokom celodnevnog nošenja, kao i slobodu pokreta pri različitim aktivnostima – šetnji, trčanju, skakanju ili jednostavno sedenju. Kvalitetni materijali omogući će koži da diše i se hladi, pa vašim mališanima neće biti vruće i nelagodno.

Prirodni materijali – najbolji materijali za dečiju odeću

Najbolji materijalni za dečiju odeću su zasigurno prirodni materijali. Odeća od prirodnih materijala je udobna, komforna i ima antibakterijska svojstva, štoje čini idealnom za osetljivu kožu, sklonu alergijama. Međutim nije svaki prirodni materijal kvalitetan. Sam kvalitet određenog materijala zavisi od kvaliteta vlakana.

Prirodni materijali se dele na one nastale biljnim ili životinjskim putem. Prirodni materijali koji su nastali od biljaka su pamuk i lan, dok su najpoznatiji materijali životinjskog porekla svila i vuna.

Dok se lan i pamuk preporčuju tokom proleća i leta, odnosno tokom visokih temperatura, zbog velike moći upijanja vlage i zbog toga što omogućavaju koži da diše, vuna je materijal koji se posebno preporučuje tokom zimskog perioda jer će vuneni džemperići najbolje ugrejati mališane.

Kada je u pitanju odeća za decu, mame uglavnom biraju pamučnu garderobu koja ima hipoalergenska svojstva. Ovo je takođe i najčešći izbor mama koje imaju male bebe, pa se pamučna odeća u njihovom odevanju praktikuje još od bebinih prvih dana.

Pamuk je veoma zahvalan materijal jer se može iskuvavati u proključaloj vodi kako bi se odeća za najmlađe u potpunosti dezinfikovala, bez da odeća promeni oblik ili boju. Jedino je važno da se prilikom pranja veša stvari sortiraju u 3 kategorije – beli veš, tamni veš i šareni veš, kako se boja sa jednog komada odeće ne bi prenela na drugi.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste uvideli sve prednosti odabira odeće za decu od kvalitetnog materijala, te da ćete sledeći put u kupovini pored samog izgleda odeće obratiti pažnju i na sastav tkanine od koje je napravljena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *