Zašto biste trebali da konzumirate ulje divljeg origana?

Origano spada u jestivu, ali isto tako i lekovitu biljku, naročito ako se govori o divljoj vrsti. Njegovom preradom može se dobiti ulje origana koje spada u jedan od efikasnijih antibiotika prirodnog porekla.

Sa naučnog gledišta smatra se da je njegovo dejstvo čak 337 puta jače od dejstva koje ima zeleni čaj, kao i da je 130 puta jači antioksidans od limuna. Upotreba ovog prirodnog leka je šarenolika, pa ga mogu konzumirati potpuno zdrave osobe kao i osobe sa određenim zdravstvenim tegobama. Origano ulje sadrži oko 50% tinola, efikasno deluje na štetne mikroorganizme koji mogu biti glavni uzročnici za nastanak mnogih bolesti.

S obzirom da se biljka od koje se pravi ulje uzgaja na Mediteranu, logično je da su njene benefite među prvima otkrili Grci. Čuveni antički lekar Hipokrat je još odavno znao za lekovitu moć ove zaista izuzetne biljke.

Ulje divljeg origana pripada moćnoj vrsti antibiotika bez hemijskog sadržaja

Ono po čemu je ulje divljeg origana specifično je to što pripada efikasnoj grupi antibiotika za lečenje bakterijskih, gljivičnih i drugih infekcija. Za razliku od klasičnih antibiotika, ulje od origana sadrži 100% prirodne materije, tj. potpuno je biljnog porekla bez ijednog hemijskog sastojka kakve sadrže klasični antibiotici u farmaceutskoj industriji.

Osobe koje imaju učestale urinarne infekcije izazvane raznim bakterijama u organizmu mogu preventive radi koristiti origano ulje. Na taj način one će sprečiti njihovo dalje razmnožavanje ukoliko dođe do bilo kakvog zapaljenskog procesa mokraćnih kanala. Isto tako, redovnim konzumiranjem ulja smanjuje se potreba za uzimanjem agresivnih antibiotika koji se koriste za lečenje urinarnih infekcija izazvanih bakterijama poput Kandide, Ešerihije Koli, Enterokoka i drugih. Za razliku od takvih antibiotika koji ukoliko ih osoba često koristi mogu postati rezistentni za pojedine bakterije, konzumiranjem origano ulja ne može se stvoriti rezistentnost koliki god vremenski period da se koristi.

Spada u snažne antiseptike i antioksidanse

Pored tinola, ulje divljeg origana sadrži i veoma lekovitu supstancu kao što je karvakol koji ima snažno antiseptičko dejstvo. Njegovom upotrebom iz organizma se izbacuju svi štetni patogeni, dok se sa druge strane jača imuni sistem koji postaje otporniji na spoljne uticaje.

S obzirom da sadrži riznicu minerala i vitamina poput cinka, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, vitamina C, B3, smatra se veoma jakim antioksidansom.

Pozitivno deluje na probleme sa disanjem

Origano ulje je idealno za osobe koje imaju učestale respiratorne infekcije. Utiče na smirivanje upalnog grla, a isto tako je veoma efikasno u borbi protiv upornog kašlja, astme, bronhitisa ili kandide u plućima.

Ima anti – upalno dejstvo

Redovnim korišćenjem origano ulja telo postaje manje podložno alergijama koje se mogu javiti na proleće ili u letnjim mesecima dok sa druge strane može se koristiti i kao melem kod rana nastalih prilikom opekotina. U ovom slučaju se najčešće meša sa drugim jestivim uljima kako bi se napravila adekvatna srazmera. Kada se spolja nanese, ulje direktno deluje na tkivo pri čemu ublažava bol i dovodi do bržeg zaceljivanja rana. Kod upale uha se takođe pokazalo efikasnim u lečenju. Nikako ga ne biste smeli stavljati na svoju ruku, već onako kako vam je rekao lekar ili farmaceut.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *