Zanimljivosti o širenju univerzuuma

S.P. – Alan Gut govori o periodu širenja svemira i ta teorija pretpostavlja da je svemir na neki način bio primoran da ubrza svoju ekspanziju i da se sve brže širi.

  • Eksponencijalno

S.P. – Tako je, i možda je neka, pa recimo energija u osnovi svega, neka postojeća energija uzrokovala sve to, koja je uzrok sveg tog dešavanja. Mi nemamo način da taj događaj posmatramo, ali smo otkrili da se naš sadašnji univezum zaista ubrzava, i da verovatno postoji ta energija koja se prostire širom svemira i koja uzrokuje to ubrzanje.

I ne znamo da li je to ista stvar koja je uzrokovala ono prvobitno širenje svemira, ali nam služi kao analogija, i primer i dokaz da se takve stvari mogu dogoditi.

Omogućava nam da barem imamo uvid u to koja vrsta fizičkog procesa dovodi do ubrzanja, imamo uvid u tu energiju koja se proteže kroz vakuum, sve što postoji u prostoru je povezano sa tom energijom, kako tada u vremenu postanka, tako i sada, i da ona u stvari potiče svemir da se brže širi.

A što imate veći prostor, veća je i energija, i obično koristimo istu tu sliku da opišemo širenje svemira. Među njima (ovde misli na prostor i energiju) postoje razlike i jedna od njih morala je da se ugasi u nekom trenutku. Mi verujemo danas da je tačno vreme tog prvog trenutka nastanka mora da je bio jako brz i eksponencijalan.

– Ta eksponentnost je čini se napravila veliku razliku

S.P. –  Tako je, ako se osvrnemo i pogledamo onu najraniju fazu širenja svemira, ona može da izgleda isto kao ono što sada vidimo. Dakle, mi ne znamo da li u stvari postoje fundamentalne razlike između dve epohe, dva vremena. Hteo bih da se vratim unatrag i kažem da su sva naša istraživanja kosmosa pokazala da iza ogromnog broja hipoteza postoji neviđeno jednostavan sistem, set principa, jednostavna priča.

– A sve u vezi pokušaja objašnjenja postanka svekolikog univerzuma?

S.P. –  Tačno.

– U pokušaju da razjasnimo i nadogradimo naše znanje o tome šta je u stvari taj početak…?

S.P. –  Da, naravno postoje različite teorije i tumačenja Big Benga, i skloni smo da kad čujemo frazu Veliki prasak odmah pomislimo na eksploziju i tu je prepreka u nerazumevanju i nesporazumu toga šta ova teorija u stvari znači.

svemir
Svemir

Ipak, osnovna ideja do koje smo došli je da je univerzum oko nas očigledno postao iz mnogo toplije i gušće materije nego što smo mislili, i da su razdaljine između svih tačaka, bile i sada su, mnogo veće i da je ta činjenica konzistentna sa svime što vidimo oko nas danas.

U nekom smislu, uvek se nalazimo ispred toga filosofskog pitanja: hajde da celu stvar objasnimo tako što ćemo napisati jednu fizičku jednačinu koja objašnjava kako fizika funkcioniše, a tako se onda i sve drugo oko nas događa! Isto tako, na istom ste i ako kažete, u redu, onda na početku imamo jednu jedinu fizičku jednačinu, a to kako ćete vi to doživeti, na kraju krajeva, stvar je ličnog ukusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *