10 saveta zauredjenje male kuhinje

Izazov u vidu malog prostora i njegovog uređenja najveći je i za najbolje umetnike u svom poslu, arhitekte enterijera, a ne za one koji bi samostalno da urade posao tako da objedine funkcionalnost, praktičnost i, normalno, da udovolje svojim estetskim kriterijumima. Posebno je to teško uraditi sa malim prostorom koji je ostavljen za kuhinju, kao jednu od najvažnijih prostorija u svakom domu, jer magija upravo kreće od frižidera i šporeta. Slažete se, zar ne?

U potrazi za kreativnim idejnim rešenjima, naišli smo na nekoliko saveta stručnjaka koji objedinjavaju praktičnost, funkcionalnost i savršen izgled kuhinjskog prostora, pa vam zato i donosimo sve na jednom mestu nadajući se da će vam pomoći u velikoj meri u momentu kada budete opremali novu ili menjali staru kuhinju. 

Koristite ugradne uređaje

Kako kuhinjski nameštaj, tako je i odabir uređaja veoma važan. Svaki uređaj ima svoje mogućnosti, opcije i dimenzije, a njihovo uklapanje u ostatak kuhinje može vam doneti na tome da uštedite i bolje iskoristite prostor ili zakinete na tome. Kada su u pitanju manje kuhinje, ugradni elementi su najbolja opcija. Ovo se u najvećoj meri odnosi na ugradne ploče i ugradne rerne kao i ugradne frizidere, jer ih možete postaviti tamo gde vam je najzgodnije, bez povezivanja, kao što to zahteva klasični šporet. Kod malih kuhinja ugradne rerne je najbolje postaviti u nekom delu kuhinjih elemenata, tako da vam budu prilično visoko, u ravni ramena, trupa, jer vam tako ostaje veći prostor za korišćenje u donjim elementima kuhinjskog nameštaja, dok ploču možete postaviti u delu koji vam je najviše pri ruci. 

Kombinovani Electrolux frižideri za manje kuhinje

Zašto smo baš odabrali da to budu Electrolux frižideri? Uvek je traganje i pretraživanje u pitanju, a u ovom slučaju je važno pronaći brend kojem je moguće bez ikakvih problema pokloniti poverenje, brend koji nudi kvalitet i garanciju kvaliteta, a uz sve to pristupačnost i širok izbor modela. Electrolux frižideri predstavljaju sve ovo u jednom, pa se sve potrebe najrazličitijih kuhinja i najrazličitijih kupaca mogu podmiriti bez ikakvih zamerki.

Kombinovani Electrolux frižideri najbolja su opcija za manje kuhinje, sa zapreminom od recimo 200l. Tako porodica dobija frižider sa dosta mesta za odlaganje, kao i sam zamrzivač, uz veliku uštedu prostora koji u ovom momentu ne dozvoljava frižidera koji su sa dvoja vrata ili posebnu kupovinu frižidera ili zamrzivača. Bitno je ujediniti korisnost, praktičnost i funkcionalnost, a u ovom smislu kombinovani frižideri su najbolji odgovor koji se može dobiti i pronaći. 

Izrada kuhinje prema merama i potrebama prostora

Uopšte kuhinjski prostor, a posebno kada je manji, ne treba opremati gotovim kuhinjskim nameštajem, jer na taj način ostaju mnogi potencijali neiskorišćeni. Zato je izrada nameštaja prema merama najbolja opcija svakog kuhinjskog prostora. Na ovaj način možete da napravite skicu gde vam je šta potrebno, da isplanirate tačno gde će ići koji uređaj, šta vam je sve od elemenata potrebno, možete da iskoristite svaki ćošak i ugao, pa čak i pravite multifunkcionalne delove u samoj kuhinji, poput nekih rotirajućih delova, fioka ili pregrada sa mrežama za odlaganje i slično. Urađeno prema merama znači da će tačno odgovarati prostoru i da će sve biti iskorišćeno na najbolji način.

Prilikom nacrta skice kuhinje vodite računa o tome da vam viseći modeli budu do plafona, ili malo ispod njega, jer ćete tako koristiti slobodan prostor koji inače ničemu ne služi i dobićete dodatne police za odlaganje stvari, posuđa, bilo čega. Koristite svaki ugao tako da od njega napravite funkcionalnu policu, mesto za odlaganje ili postavljanje nekog uređaja. 

Koristite slobodne zidove

Umesto poličica i okačenih biljki, nekih ramova ili zanimljivih kuhinjskih detalja koji inače ničemu ne služe, slobodne zidove koristite za postavljanje polica, kuka, šipki, koje će vam u stvari koristiti u dva pravca, za odlaganje i za dekor prostora. Sve ove stvari vam mogu poslužiti da odložite šolje, začine, teglice sa potrepštinama kuhinjskim, neki pribor, pa čak i začinsko bilje u saksijama. Koristeći slobodne zidove na ovaj način spajate lepo i korisno, odnosno savršeno funkcionalnost pretvarate i u jako lep i prijatan estetski doživljaj same kuhinje.

Osvetljenje i boje

Kod velikih kuhinjskih prostora igre sa tamnijim bojama i nijansama su dozvoljene i lepe za videti. Kada su male kuhinje u pitanju, onda je sve tamno pametnije zaobići. Korišćenje svetlih boja, blagih tonova, učiniće da prostor bude prozračan, da deluje čistije i vizuelno šire. Istit efekat ćete postići dodavanjem više osvetljenja, koje je u kuhinji uvek potrebno, pa to iskoristitie da svaki deo kuhinje dodatno osvetlite, te da ne ostanete isklkjučivo na centralnom osvetljenju. Postavljanje rasvete duž zida ispod visećih elemenata, ivicama plafona, na zidovima, prostor ćete učiniti vizuelno primamljivijim i prijatnijim, a ujedno širim i gabaritnijim. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *