Vodič za odabir podne lampe

Kako bi enterijer vaseg doma izgledao besprekorno, jako je važno obratiti pažnju na detalje. Da li renovirate ili birate potpuno nov dizajn treba biti pažljiv jer svakako uredjujete prostor za sebe i svoje najmilije gde ćete proboditi puno individualnog i zajedničkog vremena. Jedan od jako bitnih drtalja jesu i podne lampe.

U narednom tekstu želimo da vam pomognemo prilikom odabira modela lampe, takođe na šta je potrebno pri kupovini obratiti pažnju kao i gde je najbolje podnu lampu pozicionirati. 

Modeli podnih lampi

Bazična struktura svake podne lampe je ista, potrebna je sigurna osnova koja može samostalno i čvrsto stajati na podu. Dalje imamo stub koji „nalegne“ na pomenutu osnovu. U daljem koraku birate kakvo ste svetlo zamislili u prostoriji . Možete napraviti jaku svetlost ili po potrebi postaviti prigušeno svetlo koje dalje poseban ambijent. 

Podne lampe za ambijent

Lampe koje se u najvećem broju slučajeva postavljaju su ambijentalne lampe. Ove lampe su tako kreirane da je svetlo svuda postavljeno ravnomerno po čitavoj prostoriji koju osvetljava.  Ove lampe mogu imati neki moderniji vid samog okvira na vrhu ili je postavljen standardni takozvani abažur. Ambijentalne podne lampe su prigodne za bilo koju prostoriju, ali ih najčešće možemo videti u uglu dnevne sobe odakle one pružaju najbolju svetlost za celu prostoriju. Ovde uz ovakvu svetlost možete uživati uz tv, možete čitati i naravno uživati sa vasim dragim prijateljima.

Podne lampe za čitanje

Kada želite da čitate potrebna vam je lampa koja će usmeriti svoje osvetljenje na određenu površinu . Potrebna je direktna svetlost. Postoje podne lampe koje daju upravo i isključivo samo ovakvu svetlost. Možete i postaviti lampe koje su fleksibilne, daju direktnu svetlost po potrebi. Na ovaj način pored direktne svetlosti koja vam je potrebna za čitanje, svetlost po potrebi možete usmeriti na bilo koji drugi deo sobe uz zavisnosti od trenutne potrebe.

Podne lampe sa direktnim osvetljenjem

Već smo pomenuli da postoje fleksibilne lampe koje mogu dati direktno osvetljenje ali i usmereno u zavisnosti od trenutne namene.  Podne lampe sa direktnim osvetljenjem ne pružaju prigušeno svetlo več omogućavaju iskljulivo direktno osvetljenje. Kako svetlo može smetati očima ako ga postavite negde središno, najbolje je ovakvu podnu lampu postaviti u ugao prostorije gde će dati savršeno osvetljenje. 

Nakrivljene podne lampe

Nakrivljene podne lampe imaju naziv „arc“. Imaju karakterističan luk i jako su fleksibilne. Nisu vezane za jedno mesto , daju svetlost koju vi želite i može se premeštati iz prostorije u prostoriju. Stub koji se postavlja na jaku osnovu ima mogućnost da se po potreni skraćuje i da se produžava. Samim tim nakrivljena podna lampa vam daje mogućnost  direktnog osvetljena ali i prigušenog, u zavisnosti gde je postavljena. Zanimljivo je za ove nakrivljene podne lampe što ne mora davati svetlost samo u jednoj prostoriji ili da de facto mora biti samo za jedan ambijent. Možete ovu lampu recimo postaviti da vam iz trpezarije svestlost pada u d+nevnu sobu. Ove kombinacije su pogodne za gotovo sve prostorije u kući. 

Stil određuje model podne lampe

Na početku testa smo pomenuli važnost pravilnog odabira podne lampe. Efikasnije je ukoliko prostor osvežite sa adekvatnom podnom lampom koja je u skladu sa ostatkom prostorije. Zidovi, ukrasi, nameštaj… Nemojte žuriti, budite detalji. Uzmite u obzir izgled kompletne prostorije i za taj ambijent nadjite savršenu podnu lampu koja će odlično upotpuniti prostoriju. 

Podne lampe – cena

Svaki model je drugačiji i vrsta lampe zavisi od materijala, detalja na istoj, kakva joj je funkcionalnost i namena. Standardne , jednostavne lampe svakako će manje koštati od unikatnih, sa pregrštom detalja. Renomirani proizvođač dodatno može da utiče da cena podne lampe bude viša. 

Veličina 

Veličina podne lampe je takođe karakteristika na koju je jako bitno obatiti pažnju. Neke manje lampe su „zgodnije“ ali ukoliko vam je recimo dnevna soba po kvadraturi velika bolje je opredeliti se za dve veče lampe koje će imati bolji efekat u takvoj prostoriji. Isto važi ii za manje prostorije. Zamislite malu nevnu sobu sa ogromnim lampama. One jednostavno neće lepo izgledati u sobi. Koliko god da su graciozne i umetnilke izgledaće kabasto kada se uzme u obzir da je prostor gde se nalaze jako mali i nije pogpdan za tako velike podne lampe. Obratite pažnju i gde će lapma stajati, nije u redu da vam smeta, da se o nju saplićete ili da vam zaklanja vidik.

Visina

Jako bitan segment prilikom odabira adekvatne podne lampe za vas dom obratite pažnju i na njenu visinu. Najviše svetlosti možete očekivati od visoke lampe. Savetujemo Vam da gde je samo takva lampa potrebna uzimate tu koja ima samo navedenu namenu radi jačeg efekta. Takođe, mođete birati fleksibilne lampe liji se stub na osnovi može pomerati po potrebi, Time ćete uštedeti i imati zanimljivo osvetljenje koje možete podešavati. 

Lusteri i podne lampe – kako kombinovati

Jako je bitno da vodite računa o stilu prostorije  u kojoj postavljate osvetljenje. Nemojte žuriti , pažljivo birajte podne lampe, razmislite o njenoj nameni, veličini I modelu. Ovo se posebno odnosi I na odluku da napravite kombinovano osvetljenje I da pored podnih lampi postavite I lustere.  Stilovi se moraju usaglasiti jer će inače prostorija izgledati prenatrpano, neukusno I u jednom mometnu nećete znati čega se pre treba otarasiti u sobi I prebaciti u neku drugu zbog pogrešnog efekta loše kombinacije osvetljenja. Ako je recimo lampa velika, slobodno odaberite i veliki luster. Ako je lampa klasična I neupadljiva, neće se primetiti. Najbolje je napraviti kombinaciju gde se I stilovi I veličine lustera I podnih lampi uklapaju.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *