Vodič za kupovinu letnjih pneumatika

Kao i svaka druga kupovina, tako i ova zavisi od više faktora. Pre svega važno je da pneumatici odgovaraju vašem vozilu, ali i vašem budžetu. Ova kupovina ne bi trebalo da bude komplikovana ali postoje određene stvari koje bi trebalo da znate kako ne biste kasnije skupo plaćali početničke greške. 

Kada treba kupiti letnje gume?

Najčešće se sa opremanjem ovim pneumaticima pristupa sa početkom proleća i sezone lepog vremena. Kao što im i samo ime kaže. Odnosno u periodu kada nije obavezno imati zimske (dakle od 1. aprila do 1. novembra). Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji predvideo je jasno kada i koja oprema je obavezna. Rizik od neadekvatnih guma i onih koje nisu prilagođene vremenskim uslovima mogu biti ugrožavajući faktor tokom vožnje. Predvodnik u ovoj kategoriji su Michelin letnje gume, poznatog brenda koji je široko rasprostranjen na našem tržištu. 

Kako da odaberete prave za vaše vozilo?

Najjednostavnije bi bilo da auto odvezete u vulkanizersku ili specijalizovanu radnju koja prodaje opremu za auto gde će vam zaposleni pomoći u odabiru. Pre svega se gleda koja vam veličina treba. Zatim da odgovara karakteristikama vašeg vozila. Ako želite sami da dođete do ovih informacija to možete učiniti tako što ćete pročitati natpis na nalepnici koja se nalazi na vozačevim vratima ili sa unutrašnje strane poklopca za gorivo. Dakle, potrebno je da prilagodite tip pneumatika tipu automobila. Po osnovnim kriterijumima prodavac će vam dati širok spektar proizvođača da birate. Michelim letnje gume imaju dugu tradiciju i prepoznatljiv kvalitet, te je najčešći izbor velikog broja vozača. Michelin letnje gume možete poručiti i putem interneta ako zante potrebnu veličinu koja vam je potrebna. 

Zamena svih ili samo dva pnumatika?

Veoma često pitanje koje vozače muči – da li da stavim dve zimske, dve letnje gume ili da ih kompletno menjam. Stručnjaci preporučuju da sve četiri budu iste, da se ne kombinuje iz više razloga. One za lepo vreme rizično je voziti po ledu i snegu jer lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom  tokom  kočenja. U obrnutoj situaciji zimski pneumatici na visokim temperaturama mogu postati mekši što nije dobro jer mogu smanjiti trakciju i produžiti zaustavni put što dovodi do bržeg habanja i trošenja. Najboolje je imati po jedan set, tj. oba kompleta i menjati ih u skladu sa sezonama. Tako se dobija umerena potrošnja guma. 

Na šta treba obratiti pažnju?

Na pneumaticima postoje razne oznake iskazane kroz kodove, indeksima, piktogramima i slično. One u stvari predsavljaju sve važne karakteristike poput onih vezanih za veličinu, nosivost, maksimalnu brzinu i staross. Mnogi vozači neće ni obratiti pažnju na ovo jer će u specijalizovanoj radnji zaposleni pronaći odgvarajuće za njihovo vozilo i postaviti ih bez mnogo pitanja i diskusije. Prosečnom automobilu za gradsku vožnju neće trebati one letnje gume koje imaju oznaku UHP (ultra high performance) što u pravodu znači ultra visoke performanse. 

Rok trajanja

Neki prosek je šest godina. Mnoge evropske zemlje su zakonskim propisima regulisale maksimalni rok trajanja guma. Preporuka je ipak da to bude šest godina od kupovine novih. Ipak, one iz različitih razloga mogu trajati i manje – zbog toga što se probuše, pocepaju ili izlizaju zbog toga što nije urađena reglaža trapa. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *