Vaš stari telefon još uvek može da posluži, evo i kako

Velika je verovatnoća, da kao i većina korisnika, i vi imate par starih pametnih telefona koji stoje u fioci i skupljaju prašinu. Sa trenutnom serijskom proizvodnjom i relativno brzim predstavljanjem novih serija svako pre ili kasnije poželi da zameni svoj stari mobilni telefon modernijim uređajem. Stari se onda ostavlja po strani i brzo zaboravite na njega. 

Ukoliko je još uvek “relativno živ”, vreme je da razmislite na koje sve načine možete da ga iskoristite. Bolje nego da stoji u fioci i samo zauzima mesto. Ako je ipak prilično star, ne rade mu neke osnovne funkcije i ne isplati se popravljati ga, rešenje može da bude neka firma koja radi otkup telefona Beograd, Novi Sad, Niš – u svakom većem gradu pronaći ćete radnje i servise kojima možete prodati vaš stari uređaj. 

Međutim, pre nego što se odlučite na ovakav korak, pročitajte nekoliko načina na koje možete iskoristiti stari mobilni telefon – možda i vaš uređaj može poslužiti svrsi. 

#1 Sistem za video nadzor ili veb kamera

Camy – Live Video Monitoring, Alfred i IP Webcam su samo neke od aplikacija koje možete instalirati na vašem starom telefonu i iskorisiti ga kao IP kameru u sistemu video nadzora. Čak i ukoliko je i baterija “crkla” neće morati da kupujete novu i bespotrebno trošite novac – ni za bateriju ni da novu kameru video nadzor. Dovoljno je da stari aparat priključite preko USB kabla i punjača na izvor električne energije. Pojedinci ga čak uz određen softver koriste i kao interfon na ulaznim vratima.

Ukoliko ipak nije previše star, i ako je kamera na telefonu zadovoljavajućeg kvaliteta odnosno rezolucije, možete ga iskoristiti i kao web kameru. Posebno je to dobra investicija s obzirom da su cene web kamera u poslednje vreme prilično porasle. Pa zašto onda trošiti novac kada vam jedna “web kamera” stoji u fioci i skuplja prašinu. Za Android uređaje možete koristiti DroidCam aplikaciju. Besplatna je i pruža široke mogućnosti, poput korišćenja zadnje i prednje kamere. 

#2 GPS za automobile

Jedna od korisnih opcija je upotreba starog mobilnog uređaja kao GPS aparata za vaše vozilo. Jedini uslov je da je dovoljno jak da bi pokrenuo softver za mapiranje i da ima relativno solidan procesor koji će brzo obraditi nove informacije. Naravno, niko ne želi da čeka pet ili deset minuta kako bi se ažurirala karta odnosno trenutni položaj na mapi. 

Ako je ipak procesor slab i ne može da obradi informacije dovoljno brzo, možda bi trebalo potražiti firme koje rade otkup telefona. One će rado otkupiti telefon od vas a vi možete dobijen novac uložiti u nov pametni telefon. Ili bar kupiti neku web kamericu. 

Kada su u pitanju aplikacije koje možete iskorisiti za GPS onda je naš predlog Android Auto. Ima prilično prijateljski prilagođen interfejs kojim će bilo koji vozač lako upravljati. 

#3 Telefon kao daljinski upravljač

Ne možete bilo koji pametni telefon pretvoriti u daljinski upravljač za TV, već samo one koji imaju IC portove. Mnogi poznatiji proizvođači kao što su HTC, Xiaomi, Redmi, Huawei, Samsung i LG su među svojim modelima imali mobilne uređaje sa IC portovima.

Sve što je potrebno je da instalirate jednu od sledećih aplikacija: ASmart Remote, Unified Remote, ADMote Full ili InfiniMote. Ukoliko vaš stari uređaj nema IC portove možete ga uz pomoć uslužnih programa/aplikacija korisiti kao tastaturu ili za puštanje muzike na računaru.

#4 Pretvorite stari smarfon u namenski stoni kalendar ili budilnik

Ubacite svoj stari mobilni aparat u držač i postavite ga na radni sto da vam služi kao kalendar i podsetnik. Google-ova aplikacija Calendar osim što će vam prikazivati tačan datum ima i druge brojne opcije poput podsetnika i praćenja produktivnosti dok ste na poslu. 

Takođe, možete ga koristiti i kao budilnik. Šta više, možete podesiti svoju omiljenu pesmu umesto zvona koja će vas buditi, pa čak i da uredite video koji će se emitovati dok se čuje neobično zvono za buđenje. Dovoljno je da pretražite Google Play prodavnicu i instalirate aplikaciju Budilnik.

Vaš stari pametni telefon je još uvek u suštini računar sa kamerom. Sa njim možete uraditi mnogo stvari bez obzira što je prilično star. Ukoliko se ne može upotrebiti ni na jedan od gore navedenih načina, onda bi ipak dobra ideja bila prodati ga ili bezbedno reciklirati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *