Uznemirujuća pojava kandide u ustima: Kako se nositi sa ovim stanjem

Kandida u ustima, poznata i kao oralna kandidijaza ili „drozd“, česta je gljivična infekcija koja može izazvati nelagodnost i neugodne simptome. Ova infekcija nastaje kada se gljivica Candida albicans, koja je prirodno prisutna u našem organizmu, počne nekontrolisano razmnožavati u ustima.

Simptomi oralne kandidijaze uključuju beličastu naslagu na jeziku, unutrašnjim obrazima i nepcu, iritaciju i crvenilo u ustima, osećaj suvoće i peckanja, te poteškoće pri gutanju. Kod nekih osoba mogu se javiti i pukotine ili bele tačkice na jeziku i sluzokoži.

Kako se nositi sa oralnom kandidijazom

Posavetujte se sa stomatologom ili lekarom: Ako primetite simptome koji ukazuju na prisustvo kandide u ustima, važno je potražiti stručno mišljenje. Stomatolog ili lekar će moći tačno dijagnostifikovati infekciju i preporučiti odgovarajući tretman.

Antifungalni lekovi: U većini slučajeva, oralna kandidijaza se uspešno leči primenom antifungalnih lekova, kao što su nistatin, flukonazol ili ketokonazol. Ovi lekovi će pomoći u suzbijanju rasta gljivice i bržem oporavku.

Perite usta blagim rastvorom sode bikarbone: Isperite usta rastvorom sode bikarbone kako biste smanjili osećaj peckanja i iritacije. Mešavinu pripremite tako što ćete kašičicu sode bikarbone rastvoriti u čaši tople vode.

Izbegavajte šećer i slatkiše: Kandida se hrani šećerom, pa je važno izbegavati šećerne napitke, grickalice i slatkiše dok traje infekcija. Ograničite unos šećera kako biste sprečili dalje razmnožavanje gljivica.

Povećajte unos probiotika: Dodavanje probiotskih namirnica, kao što su jogurt i kiseli kupus, u ishranu može pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore i smanjenju rasta gljivica.

Pravilna oralna higijena: Redovno perite zube, koristite zubni konac i ispirajte usta blagim antibakterijskim rastvorom kako biste smanjili širenje gljivica.

Izbegavajte duvan i alkohol: Pušenje i konzumiranje alkohola mogu pogoršati simptome oralne kandidijaze, pa je preporučljivo izbegavati ove štetne navike tokom lečenja.

Važno je napomenuti da, iako se oralna kandidijaza obično može efikasno lečiti, kod pojedinih osoba može biti uporna ili se ponavljati. Savetujemo da prvo isprobate prirodno lečenje kandide u ustima koje je najmanje invazivno za vašu bofloru. Ako imate česte recidive, konsultujte se sa lekarom kako biste utvrdili osnovni uzrok i pronašli najefikasniji tretman za vaš individualni slučaj. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuće lečenje pomoći će vam da se uspešno nosite sa uznemirujućom pojavom kandide u ustima i poboljšate svoje oralno zdravlje.

Upotreba probiotika u lečenju kandide u usnoj šupljini

Kandidijaza, poznata i kao infekcija kvasnicom ili drozd, je gljivična infekcija koja se može javiti u ustima, crevima, genitalnom području i drugim delovima tela. Usta su jedno od najčešćih mesta za pojavu ove infekcije, posebno kod dece, starijih osoba, osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom i onih koji koriste određene lekove, poput antibiotika.

Glavni uzročnik oralne kandidijaze je gljivica Candida albicans, koja je normalno prisutna u našem organizmu, ali pod određenim uslovima može početi da se razmnožava nekontrolisano i izazvati infekciju.

Tradicionalni tretmani kandidijaze uključuju antifungalne lekove, ali sve veći broj istraživanja ukazuje na potencijalnu korist probiotika u borbi protiv ove infekcije.

Probiotici su žive bakterijske kulture koje se nalaze u određenim vrstama hrane ili dodacima ishrani. Ove korisne bakterije pomažu u održavanju ravnoteže crevne flore i podržavaju zdravlje digestivnog sistema. Međutim, istraživanja su pokazala da probiotici takođe mogu imati povoljan uticaj na smanjenje rasta gljivica Candida i sprečavanje infekcija.

Kako probiotici deluju u borbi protiv kandide u ustima?

Probiotici mogu uticati na kandidu na nekoliko načina:

Konkurencija sa gljivicom Candida: Probiotici mogu naseliti sluznicu usta i creva, stvarajući povoljne uslove za rast korisnih bakterija, a time i smanjenje prostora za razmnožavanje gljivice Candida.

Proizvodnja organskih kiselina: Određene probiotske bakterije proizvode organske kiseline, poput mliječne i octene kiseline, koje stvaraju kiselo okruženje u ustima. Ovo kiselo okruženje otežava rast i širenje gljivice Candida.

Jačanje imunološkog sistema: Probiotici mogu imati pozitivan uticaj na imunološki sistem, pomažući organizmu da se efikasnije bori protiv gljivičnih infekcija, uključujući i kandidijazu u ustima. A više na ovu temu možete pronaći na sledećem linku.

Kako koristiti probiotike u lečenju oralne kandidijaze?

Postoje različiti načini na koje možete koristiti probiotike za lečenje kandide u ustima:

Probiotski suplementi: Postoje probiotski suplementi dostupni u obliku kapsula, tableta ili praha. Preporučuje se uzimanje probiotika koji sadrže specifične sojeve bakterija, kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium, koji su povezani sa smanjenjem rasta gljivica Candida.

Probiotski jogurti: Birajte jogurte koji sadrže žive i aktivne probiotske kulture. Ovi jogurti mogu pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore i smanjenju rasta kandide.

Fermentisana hrana: Fermentisana hrana, poput kiselog kupusa, kimčija i kefira, takođe sadrži probiotske kulture koje mogu podržati zdravlje crevne flore.

Važno je napomenuti da, iako probiotici mogu biti korisni u lečenju oralne kandidijaze, oni ne bi trebalo da zamene antifungalne lekove koje vam je propisao lekar. Pre nego što počnete koristiti probiotike ili bilo koji drugi dodatak ishrani, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom kako biste osigurali da su probiotici bezbedni i odgovarajući za vaše zdravstveno stanje.

Uz pravilno korišćenje probiotika u lečenju kandide u ustima, možete pomoći organizmu da se izbori sa ovom neugodnom infekcijom i ojačate svoje oralno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *