Uvođenje čvrste hrane kod beba sa ekcemom

Sve se više beba rađa sa većim rizikom na pojavu alergija koji se ispoljava i kroz pojavu ekcema na koži. Atopijski dermatitis se često javlja u mlađem dečijem uzrastu, ali ga mališani prevaziđu najranije oko 3.godine.

Ova upala kože ima alergijsku podlogu i zato je izuzetno važno da hrana koja se daje bude sa što nižim stepenom alergijskog potencijala kako se ekcem ne bi pogoršavao.

Ekcem i hrana

Ekcem je alergijsko zapaljenje kože usled čega se stvaraju crvena zadebljanja, hrapava na dodir sa mogućim formiranjem krasti. Atopijski dermatitis je neprijatan i svrbi pa češanje zna da napravi veliki problem.

Univerzalni lek ne postoji jer se ne zna pravi uzrok ekcema, ali je jasno da ga pogoršava pojedina hrana, suv vazduh, znoj i toplota. Naučnici su otkrili i da su bebe koje imaju atopisjki dermatitis sklonije alergijama na nove namernice pa je uvođenje čvrste hrane izuzetno važno kako imunitet ne bi burno reagovao.

Milupa kašice – odličan izbor hrane za mališane

Prilikom uvođenja prvih namernica čvrste hrane postoji opcija da se daje voće, povrće ili žitarice.

Ako dete ima ekcem žitarice predstavljaju najbolju prvu hranu jer donose nizak alergijski potencijal. Prvi obroci treba da budu pirinčane kaše kao žitarice sa najmanjom šansom za pojavu alergije. 

Pirinač nema visoku kalorijsku vrednost niti je bogat vitaminima i mineralima, pa je odlično uvesti kupovne žitne kaše kao što su Milupa kašice koje nemaju gluten, ali imaju govžđe i nekoliko vitamina.

Negde sa punih 5 meseci se mogu uvesti i kukuruzne Milupa kašice koje takođe nisu česti uzrok alergija tako da se organizam polako navikava na blago reagovanje.

Kako da deca bezbedno prerastu ekcem?

Jedan od najsigurnijih načina da se ekcem drži pod kontrolom je da se postepeno i u maloj količini uvode namernice sa niskim alergijskim reakcijama. Što se više namernica proba, manje su šanse za trajno ostajanje alergije i veća za njihovo prevazilaženje u prvih nekoliko godina života.

Namernice se uvode jedna po jedna, u malim količinama tako da se isprati eventualna pojava alergija kod beba. Što se više namernica uvodi, naročito sa niskim rizikom, jelovnik je bogatiji, a imunitet pravilno usmeren na normalne reakcije.

Vremenom se pojava ekcema proređuje, a dete normalno reaguje na većinu hrane. Zbog toga je jako važan osnov i početak nemlečne ishrane koji treba da sadrži žitarice za što ređu pojavu ekcema.

Atopijski dermatitis i kupovne žitarice za bebe

Instant žitne kaše kao što su Milupa kašice su jedne od odličnih izbora za decu koja su sklona alergijama jer se o celom postupku proizvodnje vodi računa mnogo više nego što je to moguće kod domaće pripremljenih žitarica za bebe.

Koriste se najkvalitetnije namernice organske proizvodnje tako da je sastav kvalitetan i bolji nego kod domaće pripreme.

Milupa kašice se i lako vare zbog svog sastava tako da će i prelaz za mlečne na čvrstu hranu proteći mnogo lakše nego da se prvo uvodi voće i povrće.  Zbog toga ih roditelji najčešće i biraju.

Roditelji dece sa ekcemom moraju da paze na pravilnu ishranu tokom uvođenja novih namernica u prvoj godini života. Kupovne žitne kaše poput Milupa kašice će doneti zdrav obrok i pravilan razdvoj deteta. 

Na ovaj način će se alergija kod beba će se smanjiti vremenom, a dete prevazići probleme i atopijiski dermatitis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *