Uređenje stana na savremen način uz zavese

Unošenje inovativnih ideja u životni prostor obično počinje krupnijim odlukama koje se tiču nameštaja, uređenja podova i zidova. Dekorativni elementi se biraju na kraju, ili čak i nisu zastupljeni u kućama ili stanovima. Trendovi u dizajnu enterijera postavili su baš zavese na tron inovacije koja može učiniti mnogo, uz vrlo malo pruženog truda, novčanog izdatka i uloženog vremena.

Zavese su veoma lep detalj, ali kada se malo bolje razmisli, ipak su mnogo više od dekoracije i sitnice koja čisto stoji na prozorima. Predstavljaju lepe, tekstilne ili drugačije tkanine, koje svakom stanu i uopšteno domu, daju lični pečat. Jednostavno, zavese čine da se dom razlikuje od svih drugih. 

Zebra zavese

Još jedan način za savremeno uređenje doma jesu zebra zavese. One su znatno inovativnije i modernije od klasičnih modela, ali ni one ne izlaze iz mode u svakom slučaju. Mnogi stanovi se opremaju u kombinaciji zebra zavese, ili poznatije možda „dan-noć“, i klasičnog modela koji se kači preko njih. U tom slučaju zebra zavese imaju više ulogu roletne. One to i generalno jesu, jer se mogu nakačiti na okvir prozora, zid ili plafon uz predviđeno kućište od metala i plastike. Sastoje se od dve boje, tačnije dva kontrasta – prozirnog dela i izabrane boje, čijim podešavanjem se bira nivo svetlosti, od potpunog prodiranja do kompletnog zatamnjivanja. 

Zebra zavese se pokreću ručno, odnosno povlačenjem kanapčića, a inovacija su prekidači i daljinski upravljači za podizanje, spuštanje i izbor nivoa svetlosti. Zebra zavese štede prostor, održavaju se čišćenjem suvom krpom i nema potrebe da se skidaju duži vremenski period. Vrlo su moderne i popularne, a široka paleta boja čini da je moguće napraviti izbor po želji i meri vašeg prostora. Cena se izražava po jednom kvadratnom metru, i na izbor utiče debljina, dezen i šare, kao i način pokretanja. 

Klasične zavese

Varijanta koja ulepšava stanove desetinama godina unazad, jesu standardne zavese. Uglavnom se radi o vrstama tkanina kao što je žoržet, dodaci likre, ali i pamuk i mnogi drugi. Ove zavese se stavljaju na drvene, plastične ili metalne garnišne, obično kačenjem za štipaljke, ili nizanje manjih delova u otvor na zidu. Bez obzira na to, klasične zavese se biraju prema dimenzijama, i pored toga, izabrani modeli utiču na cenu koja se plaća za svaku od njih. 

Ove zavese se kupuju da prekriju ceo ram prozora, i mogu biti kraće, srednje dužine ili skroz dugačke do poda, što opredeljuju želje kupca ili dizajn enterijera koji je već osmišljen. Klasične zavese mogu imati prozirni deo za prodiranje dosta svetlosti, ili mogu biti potpuno tamne – od debljih i težih materijala, koje daju privatnost domu. Danas se kupuje i kombinacija providne zavese i tamnih delova koji se preko njih postavljaju u vidu drapera. Jednostavno se stavljaju, a pokretom ruke se pomeraju u stranu, daju nivo svetlosti ili ponovo prekrivaju prozor, takođe u jednom potezu.

Zavese su potpuno moderan, čak i jedan od najlepših načina da se unese neka promena u svoj stambeni prostor. Modeli se često menjaju, ali trend postavljanja različitih zavesa ne jenjava sa protekom vremena. Naprotiv, sve se plasira više raznolikih ideja i mogućnosti da zavese i dalje krase svaki prozor. 

 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *