Trudnoća – prvi simptomi da beba dolazi

Trudnoća prvi simptomi – je jedan od najčešće pretraživanih pojmova na internetu kada je u pitanju trudnoća. Iako je opšte poznato da je izostanak menstruacije jedan od glavnih znakova trudnoće, mnoge žene žele da prepoznaju simptome trudnoće ne čekajući da vreme ciklusa dođe.

Rana trudnoća

Kada je u pitanju rana trudnoća prvi simptomi koji se mogu prepoznati pre izostanka menstruacije su jutarnje mučnine, osetljivost na mirise i umor. Takođe, neki od ranih simptoma su:

Blagi grčevi i tačkasto krvarenje

Umor i promene raspoloženja

Jutarnja mučnina

Averzija prema hrana ili pojačan apetit

Osetljive i bolne grudi

Učestalo mokrenje i zatvor

Pojačana vaginalna sekrecija

Povišena bazalna temperatura

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je pouzdan pokazatelj začeća samo kod žena koje su zdrave i imaju uredne menstrualne cikluse. Kod žena sa neredovnim ciklusima, izostanak menstruacije ne može se tretirati kao pouzdan simptom.

Osim toga, menstruacija može izostati usred određenih zdravstvenih tegoba, kao što su prehlada, različite infekcije, upotreba određenih lekova, uključujući i stresne situacije.

Treba imati u vidu da kod ranih trudnoća prvi simptomi mogu biti identični predmenstrualnim tegobama. Neposredno pred menstruaciju veliki broj žena ima tegobe kao što su grčevi u stomaku, bolne grudi, nadutost a posebno promene raspoloženja.

Kada se javljaju prvi znaci trudnoće

Kod nekih žena prvi znaci trudnoće mogu potpuno izostati tako da je za njih izostanak menstruacije prvi pokazatelj da je do trudnoće možda došlo. Kod drugih žena, prvi znaci trudnoće javljaju se veoma rano, praktično nakon začeća. Takođe, neke žene odmah znaju odnosno „osećaju“ da su zatrudnele.

Većina prvih znakova trudnoće javlja se u periodu pred očekivanu menstruaciju. Žene koje imaju bolne grčeve u stomaku, bolove u krstima i tačkasto krvarenje mogu pomisliti da su dobile menstruaciju. Ovo krvarenje naziva se .

Takođe, na samom početku trudnoće grudi mogu postati bolne i osetljive. Kod većine, posebno mladih žena, ova promena na grudima se javlja i pred menstruaciju. Slično je i sa promenama raspoloženja koje su pratilac i rane trudnoće i predmenstrualnog ciklusa. Isto važi i za pojačanu vaginalnu sekreciju.

Jedan od najpouzdanijih znakova rane trudnoće je povišena bazalna temperatura. Žene koje žele da zatrudne mogu pratiti bazalnu temperaturu tela kao metodu određivanja najoptimalnijeg perioda za začeće. Porast progesterona i temperature počinje odmah nakon ovulacije.

Treba imati u vidu da je ovaj porast temperature minimalan, zato se i meri preciznim digitalnim toplomerima i to svakog jutra. Ukoliko je bazalna temperatura povišena i nakon perioda kada je menstruacija trebalo da nastupi, ovo je jedan od pouzdanijih znakova rane trudnoće.

Bez obzira na ove simptome rane trudnoće, potrebno je uraditi test trudnoće da bi se definitivno utvrdilo da li je do začeća došlo. Testovi na osnovu urina mogu se raditi kod kuće tzv. kućni testovi za utvrđivanje trudnoće ili u laboratoriji i pokazuju samo da li je do trudnoće došlo

Testovi za trudnoću na osnovu krvi, tzv. beta HCG testovi potvrđuju ne samo trudnoću, već se na osnovu njih može utvrditi i starost trudnoće. Takođe, pouzdan način za potvrdu trudnoće je ultrazvučni pregled.

U periodu kada se javljaju prvi znaci trudnoće, prenatalna nega je takođe izuzetno važna. Zato kontaktirajte svog izabranog lekara radi konsultacija i zakažite pregled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *