Trudnoća po nedeljama

Radost rađanja deteta jedan je od najjačih, ako ne i najjači emotivni doživljaj žene i muškarca ako žele i mogu da budu mama i tata. Dete je ceo novi svet u životu roditelja. I kasnije, koliko god odrasli, oni ostaju njihova deca. Sa svim radostima i brigama, ponosima i strepnjama. Deca su naše bogatstvo i bogatstvo sveta.

Zato je početni period nastajanja i razvijanja novog života izuzetno važan i trudnoća se prati svakodnevno, po nedeljama i mesecima. Nauka je duboko ušla u razotkrivanje tajne rađanja, od začeća do porođaja. Dobro je i da buduće mame i tate znaju što više o tome, da budu informisani, kako bi i sami bolje pratili tok trudnoće, radovali se da bude sve u redu, ali i reagovali na vreme ukoliko primete neke neuobičajene simptome.

Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće po nedeljama ili tromesečjima, pomaže da pratite promene tokom trudnoće, da znate kako raste vaša beba dok je u stomaku i šta mama može da očekuje u tom devetomesečnom periodu. To vreme treba da bude novi snažan impuls za jačanje veze među roditeljima, da zajedno prođu veliko životno iskustvo rađanja deteta i sve promene koje to unosi u njihov život i osećanja.

Govorimo o tajni rađanja ne samo zbog dubokog smisla koje nosi novi život, već i zbog prostih činjenica, na primer, da ne možete tačno znati ni kada je došlo do začeća ni kada ćete se tačno poroditi. Zbog ovoga se kao početak trudnoće uzima prvi dan poslednje menstruacije. Trudnoća traje 280 dana, odnosno punih 40 nedelja ili punih devet meseci.

Jedan od načina da izračunate verovatni termin porođaja jeste da oduzmete tri meseca od prvog dana poslednje menstruacije, a zatim dodate sedam dana. Ali je sasvim uobičajeno i normalno da se porodite i do dve nedelje ranije ili kasnije. Rani termin porođaja je početak 37. nedelje trudnoće. Porođaj pre 37. nedelje smatra se prevremenim. Normalan termin porođaja je u periodu od 38. do 42. nedelje trudnoće.

Nemoguće je utvrditi tačan dan porođaja, a neka istraživanja navodno su potvrdila da dete samo bira kada će doći na svet?

Ako se niste porodili i nakon 42. nedelje, može se govoriti o prenesenoj trudnoći, ali to ne znači da je beba duže u stomaku, već pre da računanje termina nije tačno. Lekar svakako prati vašu trudnoću i najbolje će znati šta i kada preduzeti u ovakvom slučaju.

Rani simptomi trudnoće

Kao tajna rađanja može se smatrati i činjenica da ne znate da ste trudni! Moguće je da tek krajem četvrte nedelje osetite rane simptome trudnoće, naročito ako više obraćate pažnju na eventualne promene u svom telu jer planirate trudnoću. Najraniji simptomi mogu biti štucanje i češće uriniranje. Osećate umor i više vam se spava. Sa testiranjem sačekajte bar još nekoliko dana nakon očekivane menstruacije jer bi tada test mogao potvrditi pozitivan rezultat.

Saznanje da je u vama novi život je čudesno lep trenutak. Od tada vaš život je podređen tom novom životu, jer ste i emotivno, ali i fizički, vezani sve do porođaja. Od tada, na mnogo načina verovatno i više, ali sve je to duboko lični osećaj.

Porođaj je samo završni čin rađanja novog života koji se razvija u vama. Praćenjem trudnoće po nedeljama stiče se uvid u pravilan razvoj vaše bebe – od jednog sićušnog „punoglavca” do potpuno razvijenog organizma sposobnog za život van majčinog stomaka.

Rađanje novog života

Već činom oplodnje, spajanjem i kombinovanjem genetskog materijala mame i tate, sve najvažnije je određeno, pol i jedinstvenost bebe, izgled i karakteristike ličnosti koje će naslediti od roditelja.

U ranoj fazi trudnoće, do 12. nedelje, biće formirani svi organi deteta ali predstoji dalji i brz razvitak pojedinih funkcija. Ovo je izuzetno osetljiv period i treba se čuvati svih spoljnih štetnih uticaja koji mogu uticati na razvoj.

Na najvažnijem ultrazvučnom pregledu, tzv. ekspertskom, koji se izvodi između 20. i 24. nedelje trudnoće, mogu se već sagledati detalji anatomije bebinog tela. To je jedan od najuzbudljivijih i najradosnijih trenutaka za mnoge mame i tate jer mogu da vide koliko je beba porasla i kako izgleda. Ukoliko želite možete saznati i pol deteta.

U tom periodu, oko 23. nedelje, beba je od glave do pete duga oko 29 cm i teži oko 500 grama. Organi su uveliko formirani, razvijaju se i rastu.

Neki karakteristični momenti u razvoju deteta su, na primer, u 25. nedelji kada beba počinje da reaguje na zvukove iz okruženja. Prijaće joj vaš glas, naviknuće se na, recimo, lavež psa i neće se toga plašiti kad se rodi. U 28. nedelji trudnoće osetićete prve pokrete vaše bebe i to će biti veliki izvor radosti. Često i brige ako vam se čini da je beba neuobičajeno mirna. Tada se obavezno javite lekaru.

U 32. nedelji većina beba zauzima položaj glavom na dole i ostaje u tom položaju do porođaja. U 36. nedelji počinje deveti mesec vaše trudnoće. Ulazite u „termin“, počinje odbrojavanje. Ali većina beba se rodi između 38. i 42. nedelje.

Dva su sigurna simptoma da je porođaj počeo – sve češće i bolnije kontrakcije i pucanje vodenjaka. Bilo da osetite mlaz ili samo curkanje tečnosti u kontinuitetu, znak je da odmah odete u porodilište. Vreme je da na svet dođe vaše dete, vaša nova budućnost.

I onda – porođaj, zajednički trenutak sa vašom bebom koji se pamti čitavog života. Dečak ili devojčica, svejedno, samo da je živo i zdravo. Beba će jasno moći da prepozna vaš glas, privijte je na grudi i poželite joj sreću za ceo život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *