Trikovi za kvalitetan san koji stvarno rade

Danas, kada je sve brzo i kada morate da idete u korak sa svim novostima i dešavanjima oko vas, ne samo da je slobodno vreme postalo luksuz koji sebi retko kada možete da priuštite, već se to sve češće dešava i sa kvalitetnim snom. Razmislite. Kada ste se poslednji put naspavali, ali ono stvarno? Kada ste se zapravo probudili odmorni? Da li čak i vikendom ili na odmoru imate problem sa snom i ne uspevate da napunite baterije jer ste se tokom cele noći budili i prevrtali u krvevetu?


Pre svega, problem je u tome što, iako spavate, ne spavate kvalitetno, a moguće je da je problem i u tome što nemate ustaljene navike kada je spavanje u pitanju, odnosno, neredovni ste ili sami sebe ispijate i razbuđujete aktivnostima pre spavanja. Na san treba da gledate kao na ritual, kao na vreme koje ipak posvećujete sebi i kada jedino možete da budete sami sa sobom, kao svoj na svome. Zato, ako vam je dosta toga da večito budete umorni i neispavani,  zamračite sobu roletnama već danas i počnite da primenjujete ove trikove uz koje ćete spavati kao mala beba!

Provetrite i zamračite prostoriju

Za dobar san je važno da spavaća soba bude provetrena. Možete da vetrite sobu makar pola sata pred spavanje, a kada nije hladno, slobodno navucite roletne i ostavite prozor otvoren kako bi vazduh ulazio tokom cele noći. Osim toga, bitno je da prostorija u kojoj spavate bude zamračena jer samo u potpunom mraku organizam zaista spava i postaje odmoran! Dakle, spustite roletne, zamračite sobu i – spavajte!

Kako bi mrak bio potpun, bilo bi savršeno da roletne spustite do kraja kako se kroz proreze na njima ne bi uvuklo ni najmanje svetla. Naravno, da biste sebi ujutru olakšali buđenje, pored kreveta držite lampu koju ćete odmah po gašenju alarma uključiti, zatim ustanite, podignite roletne i ponovo provetrite prostoriju kako bi vas svetlost i svež vazduh razbudili i napunili energijom.

Upoznajte svoj organizam

Mislite da dovoljno poznajete sebe? Možda, ali da biste otkrili šta vašem organizmu zaista prija, a šta ne, potrebno je malo više vremena ili malo detaljnije analize. Možda vašim roditeljima prija da malo prilegnu posle ručka, ali vi kada spavate popodne, uveče nikako ne možete da zaspite! Dakle, jasno je, nemojte spavati popodne! Dozvolite svom organizmu da se umori kako bi mogao da odmara onda kada treba – noću!

Ustanovite navike spavanja i buđenja

Ako ste zaposleni, verovatno imate jasno određen plan buđenja i plan odlaska u krevet. Ako niste, ustanovite ga. I pridržavajte se plana čak i vikendom! Razmislite šta vam prija i šta odgovara vašem organizmu i naviknite ga da svakog dana ustajete u isto vreme i da svake večeri odlazite na spavanje u isto vreme. Za sticanje navike je potreban 21 dan i nakon ovog perioda steći ćete svoj ritam spavanja na kojem će vam vaš organizam biti zahvalan!

Pre spavanja – meditirajte

Pre spavanja izbegavajte „blejanje“ na društvenim mrežama, igranje igrica i slične aktivnosti uz koje posle nekog vremena postajete budni, umesto da vam se prispava. Dozvoljeno je čitanje knjige ili novina, a dozvoljena je i meditacija. Poenta je da se opustite, isključite mozak i bezbrižni utonete u san.

Izbegavajte određene napitke i jela pre spavanja

Na kraju, jako je važno da pre spavanja izbegavate jaku hranu ili „nalivanje“ vodom i drugim tečnostima kako se u toku noći ne biste budili zbog potrebe za toaletom. Izbegavajte i napitke sa kofeinom, jer će vas razbuditi. Šolja toplog mleka pred spavanje se ne daje za džabe deci, pa slobodno i sami isprobajte ovaj trik za opuštanje i pripremu za spavanje. Ukoliko vam prija blaga fizička aktivnost da biste se umorili i dobili potrebu za snom – samo napred. Osluškujte svoj organizam i produžite život!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *