TRI VAŽNA PRAVILA ZA ODRŽAVANJE BAZENA UZ KORIŠĆENJE ADEKVATNE DODATNE OPREME

Svi volimo da posle naporonog letnjeg dana na poslu svoj mir i kutak za opuštanje nađemo u vodi. Još ako nam je kupanje i plivanje omogućeno u sopstvenom dvorištu užitak je još veći. Lepo je svakodnevno uživati u ovom malom ritualu ali je potrebno uložiti i trud kako bi to kupanje bilo bezbedno. 

U tom smislu važno je da vodena površina bude čista, zdrava i optimalna jer u suprotnom vrlo lako može postati izvor infekcije. Da biste to izbegli potrebno je da pratite neka osnovna uputstva u vezi sa održavanjem. To možete uraditi sami ili možete angažovati agencije koje se time bave. 

ČIŠĆENJE NEČISTOĆA NAJVAŽNIJA STAVKA ODRŽAVANJA

Vidljive nečistoće je najlakše i najjednostavnije očistiti. Uz mrežicu koja ima štap ćete lako otkloniti lišće, grančice i insekte koji su se tu našli gde im nije mesto. Ovo površinsko čišćenje radite svakodnevno bez izuzetaka. Za veću dubinu vode važno je da nabavite i potrebnu opremu za čišćenje dna, a to je najbolje uz prilagođene usisivače. 

Kada god vaza oaza mira nije u upotrebi koristite prekrivač, posebno tokom noći. Njih možete naći u svakoj bolje opremljenog radnji koja se bavi ovim tipom prodaje. Na taj način osiguravate da se smanji nivi nepoželjnih čestica. 

Takođe uz pomoć takozvane kadice za ulazak osiguravate pranje vaših stopala čime smanjujete unos čestica koje se na njima mogu naći. 

ODRŽAVAJTE OPTIMALAN KVALITET VODE

Kristalno čista voda uz osiguranje dobrog kvaliteta preduslov je za zdravo kupanje i plivanje. Da bi se izbeglo stvaranje i širenje algi u vodi potrebno je da se učestalo uveravate da je Ph vrednost vode odosno vrednost kiselosti ili alkalnosti na optimalnom nivou. Ph treba da bude otprilke između 7,2-7,6 i tada je neutralna. To ne bi trebalo da bude problem jer uz dostupnost različitih aparata za merenje to sami možete da uradite. I radite to jednom do dva puta nedeljeno u sezoni. Nakon regulisanja Ph vrednosti korišćenjem hemikalija odradite dezinfekciju vode koju je najbolje odraditi u večernjim časovima. Ne odlažite prilagođavanje hemijske ravnoteže jer time stvarate samo dublji problem. 

Sledeći saveznik u ovoj borbi je hlor koji će ukloniti sve nepoželjne mikroorganizme. Redovna upotreba je važna, ali se jednom mesečno preporučuje i da radite takozvani ,,šok tretman“ hlorom. To podrazumeva da stavite veću količinu hlora od uobičajene kako bi se efikasno otklonila sva organska jedinjenja koja su se razvila u međuvremenu.

ZA MANJE PROBLEMA ZASLUŽNE SU PUMPE ZA BAZENE I FILTERI

Bez pumpe za bazene imaćete više posla i moraćete više energije i vremena da uložite da sve bude kako treba. Pumpe za bazene i filteri zaslužni su za kontinuirano održavanje čistoće. Kombinacija pumpe za bazene i filtera omogućava neometan protok vode kroz filtere gde se vrši prečišćavanje. Povremeno proveravajte da li ona radi adekvatno, a to znači da proveravata pritisak u pumpi za bazene. Vodite računa da ne bude opterećena previše i da blagovremeno menjate filtere.

Pravilan odabir pumpe za bazene zavisi od mnogo faktora pa je najbolja opcija da pri kupovini tražite savet stručnjaka.  A sve češće se ljudi odlučuju za kupovinu peščane pumpe za bazene. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *