Tri važna faktora pri odabiru sale za venčanje iz snova

Sva pažnja parova koji treba da stanu na ludi kamen mesecima je usmerena ka organizaciji ovog velikog i važnog događaja. 

Tokom planiranja apetiti mogu biti toliko veliki da budući supružnici često ne mogu da osmisle i realizuju sve sami. Mnogo je segmenata na koje treba obratiti pažnju, a kako bi sve prošlo savršeno, neretko u pomoć pristiže profesionalni planer venčanja

Naravno, među stavkama sa liste stvari bez kojih ne može da se organizuje venčanje, na prvom mestu je odabir sale u kojoj će se održati slavlje.

Ona može biti manja ili veća, jeftinija ili skuplja, bliže ili dalje od centra grada, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo tri najvažnija parametara na koje treba obratiti pažnju pri odabiru sale.

Cena prostora – ostanite u granicama budžeta

Prvo i najvažnije, trebalo bi da odredite koliko novca možete izdvojiti za salu za venčanje. Ovo će vam pomoći da suzite svoj izbor i izbegnete nepotrebne troškove. 

Datum

Naravno, cenu određuje veliki broj faktora. Jedan od važnijih jeste vreme venčanja. Tu prvo mislimo da li se venčanje održava u takozvanoj sezoni ili van nje. 

Pod sezonom se podrazumeva period od aprila do oktobra. Venčanje mesec dana pre ili posle sezone vas može koštati i nekoliko stotina evra manje nego u sezoni.

Takođe, važno je i koji dan u nedelji ćete odabrati za venčanje. Imajte na umu da će sale koštati manje ukoliko se proslava održi tokom radne nedelje umesto, tradicionalno, u subotu. Zgodno je razmisliti i o nedelji kao mogućem danu za venčanje, što će vam sasvim sigurno uštedeti nešto novca.

Depozit i rok plaćanja

Treba razmisliti i o depozitu, delu novca koji se daje pre samog venčanja. Za neka mesta su depoziti visoki, pa i ovo može biti presudan faktor pri odabiru sale.

Kada je reč o ispati punog iznosa nakon svadbe, treba obratiti pažnju na rok. Mladenci imaju veliki broj obaveza, fokusirani su na veliki broj detalja kako bi njihov veliki dan protekao savršeno, te mogu biti rastrojeni i u momentu zaboraviti na ovo. A znamo da se svadba retko završava proslavom venčanja, zbog raznih običaja koji slede kao što su kumovski ručak ili još jedna manja proslava kod mlade.

Lokacija

Kada govorimo o lokaciji, ona je sigurno još jedan faktor koji određuje cenu. Ukoliko je vaš budžet mali, pogledate i sale koje su nešto udaljenije od grada. U predragađu ćete moći da iznajmite salu koju po ceni koja je nezamisliva za centar grada.

Trajanje

Valja odlučiti da li želite da vaše veselje ima ograničeno trajanje.

Neki prostori nude nešto kraće termine za trajanje svadbe i često se dešava da gosti bivaju iznenađeni kada shvate da je kraj već u dva sata ujutru. Ako je vama važno da slavlje traje do duboko u noć, obavezno pitajte da li se trajanje svadbe može produžiti. U tom slučaju, cena svakog dodatnog sata se naplaćuje.

Veličina sale – osigurajte pun ugođaj i užitak

Sledeća stvar koju treba uzeti u obzir je broj zvanica koji planirate. Kako svaka sala ima maksimalni kapacitet i ograničenje u pogledu broja gostiju, važno je odabrati mesto na kom ćete moći da obezbedite gostima komfor i komotitet.  

Samim  tim, jasno je da je ovo jedan od parametara koji će vam odmah suziti izbor. Mnoge sale biće premale ili prevelike za vaše potrebe.

Međutim, ukoliko vam se dopadne sala koja deluje preveliko, to ne mora da znači da vam sala zapravo neće odgovarati.

Uvek pitajte da li sala može da se smanji. Mnoge su napravljene tako da se pregrađuju, pa vi možete iznajmiti salu koja vam deluje preveliko, ali se ona može menjati prema vašim potrebama.

S druge strane, ukoliko pronađete salu iz vaših snova, koja je u skladu sa svim vašim željama osim što ima kapacitet nešto manji nego što vam treba, možda bi rešenje bilo skraćivanje spiska gostiju.

Takođe, uverite se da prostor za ples i zabavu nije prevelik ni premalen. Željena veličina plesnog podijuma će uticati na izbor veličine prostora. Ako je ideja da vaši gosti plešu cele večeri, moraćete da obezbedite dovoljno mesta za njih i bend. Naravno, atmosfera sa plesnog podijuma će nesumnjivo uticati na ukupan dojam, pa je bitno posvetiti mu posebnu pažnju.

Ambijent – značajna uloga u formiranju celokupnog utiska 

Ako planirate tradicionalno venčanje, verovatno biste želeli klasičnu i elegantnu atmosferu. S druge strane, ako želite venčanje koje odiše modernim stilom, trebalo bi potražiti prostore koje karakteriše minimalistički dizajn. 

U zavisnosti od  toga da li venčanje ima posebnu temu, možete da izaberete ambijent u rustikalnom, vintage ili boho maniru.

Naravno, osvetljenje i rasveta su još jedan važan faktor. Treba proveriti jesu li prozori dovoljno veliki kako bi vaši gosti mogli da uživaju u prirodnom svetlu tokom dana. 

Ukoliko želite da stvorite intimnu i romantičnu atmosferu, to ćete učiniti slabom svetlošću ili osvetljenjem niskog intenziteta. S druge strane, veselu atmosferu može stvoriti prostor sa jakim osvetljenjem.

Značajna je i dekoracija. Prostor treba da pruži dovoljno prostora za sve ukrasne elemente koje želite, kao što su cveće, sveće, tepihe i zavese. Ako imate temu venčanja, izaberite salu kojoj će odgovarati dekor koji se uklapa u stil vašeg venčanja.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan. Na kraju, naš savet je da počnete da razmišljate o sali i do godinu dana unapred

Naravno, moguće je pronaći prostor i nekoliko meseci pre venčanja, ali će vaš izbor tada biti znatno sužen u odnosu na to kakav bi bio da ste ranije počeli da razmišljate na ovu temu. Želimo vam mnogo sreće u procesu organizacije. Ne sumnjamo da će vaše venčanje biti savršeno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *