Tri koraka od anksioznosti do sreće

Nekada nam se neke stvari dešavaju da bismo naučili kako da se nosimo sa teškim momentima u životu. Posle mnogih teških trenutaka ustanemo jači, spremniji za nove borbe, postanemo svesniji. Posle mnogih teških trenutaka naučimo da cenimo sve ono što imamo, naučimo da volimo jače, da tragamo za srećom i da je pronalazimo u nama.

Sreća je uvek u nama, samo što to nekada zaboravimo, smetnemo s uma, posebno kada naiđu životne oluje. Anksioznost nije ništa drugo do alarm da nešto moramo da menjamo, da smo zapostavili sebe, da treba sebi da damo vremena, prostora, ali i oduška. Postoje tri važna velika koraka, koja zapravo sadrže u sebi i mnogo manjih koraka, ali koja bi treba da prođete da bi anksioznost zauvek ostala iza vas.

Priznajte sebi da vam je potrebna pomoć i potražite je

Prvi, osnovni i najvažniji korak jeste da priznate sebi da ste anksiozni i da vam treba pomoć. Kada prepoznate sve te početne simptome ne treba da ćutite, ne treba da se povlačite u sebe, da budete tužni i nesrećeni, već treba da potražite pomoć. Nije sramota niti je strašno tražiti pomoć. Možete razgovarati sa bliskim ljudima, ali je možda bolje obratiti se stručnjacima, koji su tu upravo da bi nam pomogli u takvim situacijama. Neko se školovao kako bi nama pružio pomoć, zar to nije sjajno? A zašto mi propuštamo tu priliku? Zato što mislimo da je to sramota. Nije sramota tražiti pomoć, svima nam je ponekad potrebna. Vrlo je važno takođe pronaći dobrog psihologa ili psihijatra. Kada ga pronađete onda ste već na pola put da rešite problem, koji se vama čini kao ogroman, ali koji će vremenom postati tako mali da će vam biti smešan.

Isprobajte različite metode koje vam mogu pomoći

Vrlo je važno da probate da pronađete ono što vam pomaže da se osećate bolje, a samim tim i da pobedite anksioznost. Dakle, probajte sa jednom, pa ako ne funkcioniše, pređite na drugu, a ako je potrebno i na treću i četvrtu aktivnost i metodu za koju smatrate da bi vam mogla pomoći. Videćete, tačnije osetićete šta izaziva promene kod vas, šta vam prija i šta vam budi pozitivne emocije. Možete da probate da trenirate, intenzivnije nego drugi, može da probate da radite neku vrstu joge. Zatim, dobro bi bilo da probate i meditaciju ili baštovanstvo. Zatim, možete da se raspitate i proučite različite drevne metode, kao što je theta healing. Theta healing vam može pomoći da rešite mnoga pitanja, odnosno pitanja kojih do sada možda niste ni bili svesni, jer je theta healing ništa drugo do kopanje po sopstvenoj podsvesti i traganje za odgovorima koji sutra mogu da nam promene život na bolje.

Verujte i budite strpljivi

Promene neće doći sutra, možda neće doći za mesec dana, ali ćete na primer posle dva meseca sigurno primetiti da je nešto bolje nego ranije. Naravno, morate da počnete da primenjujete sve ove korake, odnosno da pronađete ono što vam prija i da se tome posvetite, da to bude u kontinuitetu. Zacrtajte sebi cilj i nemojte da odustajte, budite istrajni i samo tako možete da pobedite. Zatim, verujte vremenu, vreme čini da zaboravljate, kako zaboravljamo neke dobre stvari, tako zaboravljamo i loše. Te i u ovom slučaju to može da se ipostavi kao tačno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *