Testiranje na Korona virus u privatnim laboratorijama – rutinska procedura u bliskoj budućnosti

Prvi talas virusa Korona polako jenjava. Restriktivne mere se popuštaju, veća je cirkulacija ljudi, granice se otvaraju. O virusu znamo mnogo više, načine zaštite i metode otkrivanja u organizmu. I dok su do sada samo državne laboratorije vršile testiranje, očekuje se masovnija dostupnost testova i u privatnim laboratorijama.

Vrste testova na Covid-19

Postoje dve metode koje služe za dokazivanje infekcije Korona virusom:

  • PCR metoda (molekularno genetička)
  • Imunološka metoda (serološka)

PCR metoda dokazuje prisustvo DNK virusa u uzetom brisu. Ovaj test je specifičan jer prilikom sprovođenja detektuje samo virus na koji se testira, ali je zato i najprecizniji od svih (70-80% preciznosti).

Bris se uzima iz nosnog ždrela, ali ako nije pravilno uzet rezultat može biti lažno negativan. Takođe, ako je virus već „sišao“ u pluća ovaj test neće pokazati prisustvo virusa a on je zapravo itekako prisutan u organizmu. Serološka metoda je metoda koja se vrši analizom krvi i traže se određene klase imunoglobulina. Ovde spadaju često pominjani brzi testovi, ELISA i imunofluorescentni testovi.

Najveći problem je što ne postoji jedinstven standard i što svaki proizvođač definiše parametre senzitivnosti i specifičnosti pa se i tačnost testa dosta razlikuje. Očekuje se da mnoge privatne laboratorije uvrste nešto od ovih testiranja i u svoje usluge. Najpre se očekuje da masovnije nude privatne laboratorije u Novom Sadu, Beogradu i drugim većim gradovima naše zemlje.

Problemi sa kojima se susreću privatne laboratorije

Dugo vremena je jedino Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”  bio referentan za analize ovog tipa posebno za PCR testove. Testiranje se vršilo na osnovu nekoliko parametara:

  • Potrebno je da osoba ima simptome 
  • Da je bila u kontaktu sa zaraženima i da je prošao određen vremenski period od tog kontakta

Kada se krene sa masovnim testiranjem u privatnim laboratorijama u velikim gradovima poput Beograda, Niša ili pak neke privatne laboratorije u Novom Sadu, ovo će i dalje ostati kriterijum za pravilan rezultat. Samo u kombinaciji ovih informacija se može znati da li su rezultati ispravni. Zašto je to tako?

Sve dok se ne stvori preciznije testiranje, potrebno je da protekne neki period da se virus Korone dovoljno namnoži u organizmu da bi ga postojeći test detektovao. Zato je potrebno da imate neke simptome ako niste svesni da ste bili u kontaktu sa zaraženima. Ako to znate onda je neophodno da prođe minimum 5 dana od kontakta i tek onda se može Covid-19 detektovati poznatim testovima. 

Pretragom kategorije „ laboratorije Novi Sad“ ili nekog drugog većeg grada imaćete na desetine ponuda pa birajte one koje imaju potvrde da su stručni za uzimanje uzoraka naročito kada je reč o brisu.

Pošto ćemo živeti sa Korona virusom među nama još neko vreme, privatne laboratorije su pravi odgovor na skraćenje procedure i brže uzimanje uzoraka na analizu. Potrebno je da laboranti budu stručni i da imaju opremu koja je neophodna za analize ovakvog tipa. Svakom pojedincu će biti mnogo jednostavnije da poseti privatnu laboratoriju i uštedi vreme na otklanjanju sumnje da li je nosioc virusa ili ne.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *