Test opterećenja srca – sve što niste znali 

Jedna od neinvazivnih metoda, koja se koristi sa ciljem dijagnostike različitih problema, koji su vezani za rad srca, jeste i test opterećenja srca. Na taj način stručnjaci mogu da dođu do zaključka kako srčani mišić radi usled određenog fizičkog opterećenja. Poznato je da nije dovoljno izvršiti samo pregled srca u mirnom stanju, prosto zato što određene fizičke aktivnosti mogu da i te kako imaju uticaja i na rad srca. 

U kojim slučajevima je neophodna ergometrija? 

Da napomenemo odmah da je test opterećenja srca ili ergometrija, kako se još naziva, metoda koja se ne smatra naročito zahtevnom, a samo testiranje traje ukupno oko pola sata. 

Osnovni cilj za izvođenje ovakve vrste testiranja jeste da bi nadležni stručnjak uz ostale preglede imao informacije i o tome da li postoji poremećaj srčanog ritma, odnosno aritmija kod pacijenta. Isto tako se test opterećenja srca izvodi ukoliko postoji sumnja na takozvanu ishemijsku bolest srca, što je zapravo suženje na koronarnim arterijama, to jest krvnim sudovima srca. A ukoliko je pacijent već pod terapijom, onda se test opterećenja srca izvodi kako bi nadležni lekar imao podatke o tome da li je konkretna terapija efikasna, odnosno u kojoj meri je način dosadašnjeg lečenja uspešan. 

Kako se izvodi test opterećenja srca?

U principu se može reći da je test opterećenja srca vrlo jednostavan, prosto zato što pacijent ima zadatak da hoda na namenskoj traci ili da vozi bicikl, s tim što stručnjak koji vrši ovo testiranje povećava nagib na traci, kako bi fizičko opterećenje raslo, odnosno povećava brzinu i otpornpst bicikla. Napominjemo da se to povećavanje naravno vrši postepeno. 

Za sve vreme dok traje test opterećenja srca nadležni stručnjak će da prati određene parametre. Na prvom mestu uz pomoć EKG aparata prati električnu aktivnost srca, zatim koliki je broj otkucaja srca u minuti i kolika je vrednost krvnog pritiska. Isto tako dok traje test opterećenja srca se prati pacijentovo disanje, a nadležni stručnjak dobija od pacijenta i informacije o tome kakav on subjektivni osećaj ima, u smislu da li je prisutna vrtoglavica, eventualno bol u grudima, preskakanje ili lupanje srca, te gušenje i neke druge promene. 

Da li je potrebna priprema za test opterećenja srca?

Od svakog pacijenta koji ima zakazan test opterećenja srca se zahteva da se u potpunosti pridržava propisane terapije, osim ako njegov nadležni lekar nije rekao drugačije. Naravno da ako spada u pulmološke bolesnike treba da ponese sa sobom i pumpicu ako je koristi, ali i propisanu pulmološku terapiju. 

Ne bi trebalo da puši cigarete pre testiranja, odnosno da konzumira kafu, te različite kofeinske ili energetske napitke, a što se hrane tiče, može da je konzumira dva do tri sata neposredno pre testa. Ukoliko je pacijent dijabetičar, a treba da radi test opterećenja srca, podrazumeva se da će njegov nadležni lekar da ga uputi u to da li je potrebno pre testa eventualno da smanji dozu insulina, pod pretpostavkom da ga prima i za koliko. 

S obzirom na to da će imati određenu fizičku aktivnost, preporučuje se da svako ko radi test obuče ili ponese odgovarajuću odeću i obuću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *