Tepih kao nezamenljiv deo životnog prostora

Spavaća soba, kupatila ili dnevna soba naše su utočište. Ove prostorija teško je zamisliti bez tepiha. Osim što obogaćuju stambeni prostor, tepih prostoru koji je jednostavno opremljen daje autentičnost. Tepisi su poslednjih godina ponovo u modi.

Danas su moderni tepisi koji su izrađeni od prirodnih materijala, kao što je vuna, pamuk, svila, krzno. Mladi vlasnici stanova se sve češće odlučuju za čupave tepihe, za koje treba izdvojiti nešto manje novca. Popularni su tepisi od kozije i goveđe kože koji se mogu uklopiti kako u industrijske tako i stanove sa manje detalja,  ili minimalistički stanovi kako se danas popularo zovu. Ukoliko je enterijer stana opremljen industrijski, preporučuje se da odabir dizajna tepiha bude što jednostavniji. Idealan tepih za svoj dom možete pronaći ovde. Minimalistički enterijer pruža slobodu za odabir tipa tepiha.

Danas je sve popularnije da se nameštaj pravi u kućnoj radinosti, pa tako možemo samostalno sastaviti tepih i prlagoditi ga prostoru. Mnogima je asocijacija da tepisi skupljaju prašinu, međutim danas to više nije tak. Čupavi tepisi mogu biti izrađena na dva načina, kao što su strojno ili ručno rađeni koji imaju pamučnu podlogu koja je prekrivena poliesterskim vlaknima. Prašina se kod ovakvih tepiha skuplja na vrhu i samim tim održavanje ovakvih tepiha nije zahtevno i ne oduzima puno vremena. Važno je da podloga ovakvih tepiha bude od prirodnih materijala, jer tako tepih ima mogućnost da u životnom prostoru diše.

Posebnu atmosferu i elgenaciju životnom prostoru pružaju i klasični tepisi sa orijentalnim dizajnom. Orijentalni tepisi se najbolje uklapaju u enterijer koji je klasičan, ali isto tako odlično se uklapaju u moderne minimalističko opremljene stanove. Finasijska izdvanja za orentalni tepih su veća, ali investiranje je na duže staze. Vrlo su dugotrajni i ono što je jako bitno sastavljeni su od prirodnih materijala. Klasini tepisi su uvek u modi, jer  zadržavaju svoju posebnost i čar. Posebnost je u tome što domu daje dozu ozbiljnosti i sigurnosti. Manje kvadrature stanova, treba obogatiti tepisima koje su svetlije boje jer na taj način otvaraju životni prostor i čine ga prostranijim.

Održavanje tepiha zavisi od materijala. Što je material kvalitetniji, održavanje je jednostavnije. Najbolje je održanje je uz koišćenje usisivača. Ako je tepih od svilenog materijala, prašina sa tepiha se može skinuti jednostavno samo vlažnom krpom jer svila ne upija vodu. Ukoliko se pojave fleke na tepihu one se mogu skinuti gustom penom od deterdženta. Pena se utrljava i diretkno nanosi na fleku, nakon toga se prebriše i ostavlja da se osuši.

Uloga tepiha se menjala, služio je kao za utopljavanje doma, štitio od prašine, međutim on i je i dalje nezamenljiv deo deokoracije enterijera i odlika toga da smo kod kuće. Tepisi našem domu daju svežinu i novinu. Promenu životnog prostora svakako možemo krenuti sa tepihom koji je najuočljiviji. Lako se mogu uklopiti svačijem ukusu i životnom prostoru, a sa pravim izborom poda dobićete savršenu kombinaciju. Prilikom odabira tepiha treba posvetiti puno pažnje jer udobnost životnog prostora zavisi od njega. Tome treba dodati da treba voditi računa o vrsti materijala i načinu održavanja.  Tepih menja dimenziju prostora, daje toplinu i elgenaciju životnom prostoru. Raznorazni dizajni se savršeno mogu uklopiti u svaki kutak doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *