Televizija nekada i sada

Crna kutija, crno bela slika i dva programa…

Eto tako bi se mogla opisati nekadašnja televizija. Sa razvojem tehnologije prodavao se sve veći broj televizora, a onda je počeo i veći broj kanala da se emituje i polako je dolazilo do stvaranja boljih modela, tehnologija je napredovala, pa su se i karakteristike televizora menjala.

Kada se pokvari, stari model je svaki servis televizora umeo da popravi. A onda su polako u tv servisima počeli da pristiži korisnici sa složenijim problemima, pa su profesionalci imali brojne izazove pred sobom. Trebalo je širiti znanja kako bi se neki tv servis etablirao kao vodeći za popravku kvarova i tako sve do danas kada treba popravljati pametne televizore i otklanjati smetnje na modelima najnovije generacije.

Šta je smart tv?

Kada bi vas neko pitao šta biste rekli, kako biste najjednostavnije objasnili? Mnogi bi rekli da je to samo još jedan novi moderan izraz, ali..

Istina je da mnogi proizvođači traže zvučne izraze kako bi svoj proizvod plasirali što pre na tržištu, a svakako kada bismo laičkim jezikom rekli reč je o proizvodima novije generacije koji su napredniji u odnosu na prethodne modele.

Najjednostavnije rečeno, pametni televizor koristi Internet kako bi moglo da se pristupi video i audio sadržaju online, društvenim mrežama i drugom sadržaju na pretraživaču. A povezivanje je brzo i lako. Naime, neophodno je da imate Internet konekciju i daljinski upravljač. Ako želite da gledate fotografije na velikom ekranu, povežite svoj tv aparat sa mobilnim telefonom, tabletom ili laptopom.

Naravno, možete dodatno uživati tako što ćete pametni tv povezati sa drugim aplikacijama. Možete uživati u sadržaju na Youtube-u, HBO-u, ali i u sadržaju na društvenim mrežama kao što su Twitter, Facebook i dr.

Kako upravljati Smart tv uređajem?

Novi modeli televizora pružaju korisnicima brojne mogućnosti. Brzo i lako možete pristupiti sadržajima, surfovati Internetom, a dovoljno je da imate daljinski upravljač. Naravno, najnoviji tv aparati imaju prilagođene daljinske upravljače koji mogu da posluže kao kursor, a kada treba da kucate nešto, neophodno je da slova birate sa ekrana, ali takođe uz pomoć daljinskog upravljača.

Jedna od opcija jeste i da mobilni telefon pretvorite u daljinski upravljač. Takođe, možete povezati USB tastaturu ili miš, a jedino što je potrebno jeste da uređaje ubacite u predviđene portove i možete brzo i lako pristupiti sadržaju.

Karakteristike modernih tv uređaja

Pojedine prednosti televizora novije generacije već smo pomenuli, ali treba dodati i da neki uređaji imaju opciju da šalju instant poruke, a neki skuplji modeli imaju i opciju video razgovora koji mogu biti u visokoj rezoluciji.

Mnogi uređaji imaju već instalirane aplikacije, kao što su BBC ili Spotify ili druge aplikacije koje imaju različit Internet sadržaj.

Sa razvojem tehnologije razvijaju se i određene platforme koje pametni televizori koriste. Pojedini napredni modeli imaju i opcije za glasovne komande, a ima i modela koji mogu da prepoznaju gestove. Za ljubitelje igara trebalo bi da napomenemo da postoje neke jednostavnije igrice koje možete imati na tv aparatu, ali svakako od proizvođača zavisi koje benefite ima vaš televizor.

Pametni televizori koriste čak i određene operativne sisteme, ali to sve zavisi od samog proizvođača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *