Svrha HTZ opreme

Bezbednost je glavna tačka za sve radnike pa i za one sa dugim stažom, odnosno za kvalifikovane radnike sa iskustvom. Svake godine, nažalost, nesreće se dešavaju u građevinskoj industriji i često biva uzrok takvih nesreća neodgovarajuća HTZ oprema ili češće nedostatak opreme uopšte. 

Po čemu je HTZ oprema važna?

Važnost HTZ opreme, odnosno svrha ove opreme je da spreči potencijalne opasnosti do kojih može doći na radnom mestu. Činjenica je da HTZ oprema smanjuje rizike sa kojima se radnici svakoga dana suočavaju – spašava radnike od ozbiljnih povreda ili zdravstvenih problema. Svaki radnik vrlo dobro zna koji su to rizici sve od mokrih podova, preko opasnih mašina i raznih toksičnih materija do padajućih (oštrih) objekata. 

Da li je HTZ oprema univerzalna? 

Kada se prethodno navedeni rizici imaju u vidu, jasno je zbog čega je HTZ oprema neizostavan deo svake građevinske industrije. HTZ oprema nije i ne treba da bude nešto što radnik kupuje samostalno ili po potrebi već mora u svakom trenutku da ima obezbeđenu odgovarajuću i kvalitetnu opremu od strane poslodavca. Kao što znamo, često se dešava suprotno od onoga što treba, te radnici ili ostaju bez potrebne opreme ili moraju da kupe sami dok se, uveliko, zaboravlja na prava radnika i njihovu bezbednost. Zakon u našoj zemlji nalaže da svaki poslodavac mora obezbediti svojim radnicima opremu i podučiti ih pravilnom korišćenju jer HTZ oprema nije univerzalna; šta više postoje različiti delovi ove opreme koji se upravo koriste u različite svrhe. Zbog svega navedenog, u nastavku, čitajte o ličnoj zaštitnoj opremi i njihovim prednostima za građevinske radnike.

Lična zaštitna oprema za građevinske radnike

  1. Zaštita glave

Kačketi, kacike i šlemovi su uobičajeni za gradilište. Kada prolazite pored gradilišta tačno možete prepoznati radnike po zaštitnoj opremi na glavi. Ovaj tip opreme dizajniran je kako bi zaštitio od ubadanja i udaranja, kao i od padajućih objekata. Neki šlemovi imaju dodatke u vidu štitnika za lice i štitnika za uši. Svaki šlem ili kaciga treba da bude dobro postavljen i treba da odgovara glavi radnika, odnosno mora da prianja uz lice i glavu. Bilo da je šlem prevelik bilo premali neupotrebljiv je, a ako se koristi doneće više štete nego što će pružiti zaštitu. 

  1. Zaštita očiju i lica

Zaštita očiju i lica podjednako je važna kao zaštita glave. Zaštitne naočare, štitnici za lice i viziri pružaju potrebnu zaštitu. Kada su u pitanju zaštitne naočare i štitinici za lice oni nisu samo namenjeni građevinskim radnicima već svim radnicima pošto na gradilištima obično ima prašine i krhotina. 

  1. Zaštita disajnih organa

Zaštita disajnih organa je od ključnog značaja na mestima gde su prisutne toksične supstance. U ovaj tip lične zaštitne opreme spadaju zaštitne maske i respiratori koji štite radnike od udisaja štetnih materija poput: pesticida, prašine, dima, isparenja farbe i slično. 

  1. Zaštita kože i ruku 

Pošto se sav posao obavlja rukama jasno je da su one najviše izložene i opasnim mašinama, i oštrim predmetima, i vatri i toksičnim materijama. Kako ne bi došlo do povreda ruku ili ozbiljnih bolesti radnici moraju na radnom mestu da nose zaštitne rukavice. Postoje rukavice otporne na toplotu, rukavice otporne na rezove, kao i rukavice koje se koriste kada se barata mašinama ili alatom kao što je motorna testera ili rukavice kada se dolazi u kontakt sa toksičnim hemikalijama. 

  1. Zaštita ušiju i sluha

Česta pojava kod radnika jeste delimični ili potpuni gubitak sluha. Kako ne bi došlo do ovakvih poremećaja, radnici moraju da zaštite svoje uši. Štitnici za uši su efikasniji u eliminisanju visokofrekventne buke, čepici za uši pak za buku niske frekvencije.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *