Sve što treba da znate o mašinama za pakovanje zrnastih proizvoda

Proizvodni put zrnastih proizvoda je dug – počinje setvom, a završava se pakovanjem, koje je finalni korak koji zaokružuje ceo proces. Kako bi se zrnasti proizvodi upakovali, bez obzira da li su u pitanju žitarice, leguminoze, orašasti plodovi ili začini, potrebna je mašina za pakovanje.

Mašine za pakovanje su neophodan element, kako u industrijskoj, tako i u proizvodnji poljoprivrednih gazdinstava. Velike kompanije ih poseduju i često uslužno vrše pakovanje robe, dok se sve veći broj poljoprivrednih proizvođača odlučuje da uloži novac u kupovinu jednog od modela pakerica – zavisno od potreba proizvodnje.

Karakteristike mašine za pakovanje variraju, ali ono što je svima zajedničko jeste automatizovan rad koji olakšava i ubrzava pakovanje. Koji model ćete odabrati zavisi od zrnastog proizvoda koji želite da pakujete, željene brzine rada, vrste vreća itd.

Kako mašine za pakovanje rade, od čega se sastoje i koji model je odgovarajući za vaše potrebe, saznaćete u nastavku članka.

Za koje zrnaste materijale su pakerice pogodne?

Mašine za pakovanje zrnastih proizvoda spadaju u red mašina za pakovanje u otvorene vreće, a najviše su zastupljene u prehrambenoj industriji. Pored proizvoda u zrnu mašine za pakovanje zrnastih proizvoda mogu pakovati i praškaste materijale, kao i proizvode u sitnim komadićima. 

To mogu biti kristal šećer ili šećer u prahu, sve vrste brašna i griza, sve vrste žitarica i leguminoza, kikiriki, orašasti plodovi, kafa, pirinač, razne semenke i začini. 

Međutim, mašine za pakovanje zrnastih proizvoda se ne primenjuju samo u prehrambenoj industriji. One pakuju i proizvode u granulama (hrana za kućne ljubimce ili stočna hrana), ogrevne materijale (pelet, briketi, ćumur), neorganska đubriva i drugo. 

Pakerice rade sa vrećama kapaciteta od 5 do 50kg, a koriste džakove od papira (natron), plastike (polipropilen ili polietilen) ili tekstila.

Kako rade mašine za pakovanje u otvorene vreće?

Kao što smo napomenuli, rad svih modela pakerica za pakovanje zrnastih proizvoda je automatizovan. Unapred možete podesiti parametre pakovanja (željenu težinu, brzinu rada, model vreće) i pustiti mašinu da sama dozira i pakuje proizvode. 

Mašine za pakovanje zrnastih proizvoda se sastoje od sledećih elemenata:

Koš sa mešačem

U koš sa mešačem se sipaju željeni praškasti, zrnasti ili sitno zrnasti materijali koje je potrebno upakovati. Koš poseduje mešač koji neprestano meša proizvod, kako bi materijal stalno propadao u pužni transporter. Zahvaljujući košu sa mešačem priliv materijala je konstantan, ne dolazi do zastoja ili zaglavljivanja u levku koša.

Dozirni sistem

Dozirni sistem se puni putem pužnog transportera ili ručno, a može biti težinski ili zapreminski. . Dozirni sistemi poseduju ugrađene vibracije, koje takođe omogućavaju lakše curenje materijala prilikom punjenja i smanjuju mogućnost zastoja ili zaglavljivanja. Dozirni sistemi mogu biti i bez vibracija, ako su proizvodi koji se pakuju dovoljno sitni i lako pokretljivi.

Zapreminski dozirni sistemi željenu količinu proizvoda za punjenje odmeravaju mernom koficom ili brojem obrtaja zavojnog vretena, koje transportuje proizvod do vreće. Težinski dozirni sistemi mere količinu proizvoda pomoću autokorektivne vage visoke preciznosti.

Mehanizam za oblikovanje vreće

Mehanizam za oblikovanje vreće otvara vreće (papirne, plastične ili tekstilne) i namešta ih u odgovarajući položaj pre procesa punjenja. Na ovaj način ne dolazi do rasipanja materijala, već količina završava u vreći. 

Mehanizam za vertikalno zavarivanje vreće

Mašine za pakovanje sa mehanizmom vertikalnog zavarivanja uglavnom koriste zapreminski dozirni sistem. Mehanizam ima ugrađen merač broja obrtaja zavojnog vretena. Kada dostigne broj obrtaja koji je potreban za punjenje određene količine materijala, automatski dobija signal za zaustavljanje doziranja, što je znak da je spirala u vreću usula dovoljnu količinu materijala.

Mašina za pakovanje sa vertikalnim sistemom zavarivanja se isporučuje sa kragnom koja je namenjena za određeni opseg doziranja proizvoda – recimo od 5 do 20kg. Kako bi mašina za pakovanje imala širu primenu, kragne se mogu poručiti odvojeno, u mernim rasponima koji vam odgovaraju. Tako ćete moći da punite manje ili veće vreće – shodno vašim potrebama.

Mehanizam za horizontalno zavarivanje vreće (jaram)

Mehanizam za horizontalno zavarivanje, koji se još naziva i jaram, automatski se podiže i spušta uz pomoć pneumatskog cilindra kako bi zatvorio vreću.

Povlakač folije

Povlakač folije povlači foliju na vrećama uz pomoć dve gumene trake koje su priljubljene uz vertikalnu cev kragne. Može povlačiti folije i pomoću jarma, mehanizma za horizontalno zavarivanje vreća, dok jaram drži kesu kako bi je zatvorio i zavario dno naredne kese. 

Zašto vam je potrebna mašina za pakovanje?

Proces pakovanja zrnastih materijala, najpre žitarica, se nekada odvijao ručno i oduzimao je mnogo vremena i energije. Danas, uz pomoć pakerica, pakovanje je automatizovano. Mašine za pakovanje zrnastih proizvoda dostižu maksimalnu brzinu od 800 vreća na sat, što zadovoljava sve obime proizvodnje. One ubrzavaju proces pakovanja, štede vaše vreme, energiju i novac, što je naročito značajno za velike obime proizvodnje – recimo, izvoz žitarica.

Obzirom da je njihov rad gotovo u potpunosti automatizovan, ove mašine gotovo da isključuju potrebu za ljudskim faktorom. Zaposleni na pakovanju treba samo da napune koš sa mešačem željenim materijalom i da uklanjaju zatvorene vreće. Međutim, čak i taj deo posla može biti izveden mašinski. Ukoliko u koš ugradite graničnik koji će meriti punoću, a zatvorene napunjene vreće odnosi trakasti transporter, u potpunosti ćete isključiti potrebu za radnom snagom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *