Svaka soba – roletna za sebe

Kada se planira uvođenje novine u dom, najpre se treba presabrati koliko novca možete da izdvojite i od kog dela ćete da krenete. Da li ćete nešto revolucionarno promeniti ili želite da osvešite vaš prostor?

Rolo zavese, garniture, staze, tepih, stolice, sto, prozori, roletne, šta promeniti?

Naime, ako se odlučite za promenu roletni, veoma je važno odabrati odgovarajuće roletne za svoj dom, posebno kada je danas moguće kupiti različite dimenzije, oblike, dezene, kao i materijale od kojih su napravljene.

Koliko će se uklopiti u dizajn vaših prostorija, da li ćete uzeti iste roletne za dnevnu i spavaću sobu ili ćete odabrati drugačije zavisi ne samo od efekta koji želite da postignete već i od samog enterijera i uklapanja u čitav dizajn prostorije. Iako se čini da nije moguće mnogo kombinovati kada su roletne u pitanju, to se ipak samo čini na prvi pogled. Posebno u vreme savremenih tehnologija koje su omogućile pojavu različitih roletni koje mogu da se prilagode bilo kojem prozoru, prostoriji, stanu, kući, kancelariji.

Svaka prostorija zahteva sebi svojstvenu roletnu, posebno jer je različita namena prostorija. Tako je, recimo za kuhinje veoma važno da imaju što više svetlosti, te se preporučuje da roletne budu providne, dok za prostorije koje su pretežno intimne, poput kupatila i spavaće sobe očekuje se da će roletne biti prilagođene za ove delove stana.

Širok dijapazon boja učiniće da napravite odličan izbor, ali je takođe ključno koju ćete boju izabrati. Pošto bojom najpre možete da izazovete različite vrste raspoloženja, potrudite se da boje budu prijemčive osobama koje tu borave. Za dečije sobe se preporučuju šarene roletne koje će učiniti prostor zanimljiviji, dok se za dnevnu sobu savetuje da roletne budu u skladu sa dizajnom, koje će pritom omogućitii veliki prodor svetlosti.

Kada se rešite za kupovinu novih roletni, dajte sebi vremena za razmišljanje kako biste se uverili da ste napravili dobar izbor, jer se, kao što je slučaj i sa rolo zavesama, roletne ne menjaju često, a opet i ono što je skupo ne znači da će se savršeno uklopiti u vaš dom.

Prednosti roletni

Dok se kupac dvoumi između roletni i žaluzina, treba napomenuti koje su to prednosti roletni i šta je to što omogućavaju ukućanima. Bez obzira da li je enterijer pretežno minimalističkog stila ili je šarenolik, treba znati da roletne efikasno štede energiju i služe za toplotnu izolaciju prostorije.

Naime, u zimskom periodu ukoliko su spuštene, roletne prostorije toplotno izoluju i čuvaju energiju i do 25%.

Ne samo da toplotno izoluju, roletne mogu da posluže i kao zvučna izolacija, posebno kada se malo odvoje od prozora. Koliko je važna izolacija u domu, još je bitniji osećaj sigurnosti i same bezbednosti, pa su tako roletne must have svake kuće, stana, pa i kancelarije.

Nasuprot izolaciji zimi, roletne i te kako doprinose izolaciji i u vrelim letnjim danima. Kada su roletne tokom leta spuštene, one sprečavaju ulazak sunčevih zraka i na taj način se prostorija sporije zagreva. Takođe su veoma korisne u vreme vrućina kada je ogromna najezda insekata, posebno komaraca, pa omogućavaju i zaštitu od ovih letećih neprijatelja. Sprečavaju  i pojavu vlage i stvaranja buđi u prostorijama, jer toplotno izoluju prostoriju, te se tokom kondenzacije u pojedinim prostorijama manje stvara vlaga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *