Studiranje u Nemačkoj – osnovne stvari koje treba da znaš o univerzitetima i višim školama

Studiranje u drugom gradu ima toliko svojih posebnih draži, a još više ih ima studiranje u drugoj državi. Većina naših studenata, koji žele da svoje obrazovanje nastave u inostranstvu, opredeljuje se upravo za Nemačku.

I Nemačka nije cilj samo naših studenata, već i svih drugih studenata širom sveta. Zato i jeste draž studirati u Nemačkoj, jer pored znanja koje ćete steći, prilika koje će vam se ukazati, stvari koje ćete naučiti, imaćete priliku da upoznate i razne druge kulture, njihove navike i običaje. Ali, pre toga, treba da doneseš odluku koji ćeš tačno fakultet studirati u Nemačkoj.

studiranje u nemačkoj

Da biste to znali, poželjno je da se prvo upoznate sa sistemom obrazovanja u ovoj državi.

Univerziteti

Prvo treba da se upoznate sa Univezitetima u Nemačkoj. U odnosu na našu zemlju Nemačka ima veliki broj univeziteta, više od 100. Univerziteti u Nemačkoj su veoma cenjeni, a na listi od ukupno 250 najboljih univerziteta širom sveta, čak je 17 iz Nemačke. Naučna i istraživačka delatnost je ono što krsi ove univezitete. Jedan od najcenjenijih univerziteta jeste i Univerzitet u Bonu, koji su pohađali mnogi dobitnici Nobelove nagrade. Univerzitet u Frankfurtu je jako cenjen, a na njemu se izučavaju pravo, ekonomija, pedagogija, medicina, fizika, jezik i kultura, psihilogija, bionauka, teologija i mnoge druge nauke. Postoje i oni univerziteti koji su usmereni konkretno na samo jednu nauku, pa tako postoji na primer Tehnički univerzitet u Dresdenu. Treba naravno detaljno ispitati sve univerzitete u odnosu na to u kojoj oblasti se nalaze i u odnosu na to da li postoji mogućnost stipendije. Mnogi studenti iz inostranstva imaju priliku da besplatno studiraju i Nemačkoj, te je upravo i to jedan od razloga što su ovi univerziteti veoma popularni, pore toga što su stručni i poseduju visok nivo kredibiliteta.

Stručne škole

Visokih stručih škola ima više, oko 160 u celoj Nemačkoj. Razlika u odnosu na univerzitete jeste što je u stručnim školama fokus isključivo na praksi. Ukoliko vas to prevashodno zanima i ukoliko ste tip osobe koja žudi za praktičnim znanjem, ne bi bilo loše da se tragate u ovom pravcu za idealnim obrazovanjem. Studenti se u ovim stručnim školama pripremaju za posao koji će obavljati nako što je završe. To znači da studiranje u Nemačkoj ima i mnogih drugih prednosti. Pored znanja koje se stiče, praksa je nešto što nam je izuzetno neophodno. Ipak, može se reći da se više cene Univerziteti zbog različitih naučnih istraživanja i veće ozbiljnosti. Na primer, medicinu ne možete studirati u stručnim školama. U stručnim školama u Nemačkoj možete studirati sociologiju, ekonomiju, dizajn, sektor medija, IT i slično.

Umetničke više škole

Umetničke više škole nalaze se na posebnom spisku. Modni dizajn, muzika, pevanje, idustrijski dizajn, slikarstvo, režija, produkcija, novinarstvo, moderni mediji – sve je to ono što se izučava u ovim vrstama visokih škola. Ima ih preko 50. Ono što je slično kao i kod nas u zemlji jeste da se na ovim fakultetima prima daleko manji broj studenata. Gleda se portfolio studenta, gleda se njegovo iskustvo, njegov talenat, njegov osećaj za određenu oblast. Ovde zaista prolaze samo oni koji su apsolutno komplete ličnosti u datoj oblasti, za koju apliciraju.

Privatni fakulteti

Kao i u svim drugim državama i gradovima, studiranje u Nemačkoj obuhvata i privatne fakultete. Razlika možda u odnosu na druge države jeste da su i privatni fakulteti cenjeni u Nemačkoj i priznati. I na ovim fakultetima nudi se mogućnost prakse, mnogi su veoma profesionalni. Ovde je samo važno izabrati onaj fakultet koji je priznat od strane države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *