Studiranje u Češkoj i neverovatni Prag

Ukoliko završavate srednju školu i razmišljate o tome da studirate u inostranstvu, Prag je odlična opcija za vas. Uz mnoštvo stipendija koje mogu da obezbede lagodan studentski život to je čak  jedna od boljih opcija koje možete da izaberete.

Karlov univerzitet nudi dosta smerova koje možete da upišete ukoliko želite da studirate na ovom čuvenom univerzitetu. Ali, u Pragu postoje i drugi fakulteti koji takođe nude veoma kvalitetnu nastavu.

Kroz istoriju, mnogi naši velikani su studirali u inostranstvu, uglavnom u Beču. Studiranje u Austriji i sada zvuči veoma primamljivo, ali sada su se opcije proširile, i možete bez problema možete studirati u mnogim državama širom sveta. Ali, posetiti i živeti u jednom od najlepših gradova u Evropi, u Pragu je sigurno neverovatno iskustvo. Studiranje u Češkoj može vam promeniti život u potpunosti.

Postoji dosta studentskih organizacija u Pragu koje vam mogu pomoći da se upoznate sa gradom i imate ideju kako sve funkcioniše u drugoj državi. Neke od stvari koje nude su nedelja upoznavanja sa gradom u vidu internacionalnih večera gde ćete se upoznati sa češkom kuhinjom, kao i poseta raznim sportskim i dešavanjima zabavnog karaktera. Pored toga, te organizacije će vam pomoći da izvadite vizu, da nađete smeštaj, kao i male stvari poput odlaska u kupovinu i snalaženje sa gradskim prevozom. Ako imate nekih problema uvek im se možete javiti da vam pomognu u rešavanju istih. Takođe, možete se obratiti nekoj od domaćih agencija – regrutera za studiranje u inostranstvu, koje će vam pružiti sve potrebne informacije i pomoći u postupku upisa na željeni fakultet. Mi smo razgovarali sa ljudima iz Ino Edukacije kako bismo za potrebe ovog teksta saznali neke informacije o studiranju u Pragu.

Cene i troškovi studiranja u Češkoj

U Češkoj je cena života prilično pristupačna. Mesečna potrošnja novca se kreće od 300 do 750 evra, i u tu cenu su uključeni svi troškovi života, a ne samo stanarina. Ovo je dosta manje nego u drugim evropskim zemljama i zato je Prag  jedan od gradova za koji se studenti često opredeljuju. U ponudi je, naravno, studentska menza koja će biti veoma važna ako želite da uštedite novac.

Postoji više studentskih domova u Pragu, ali ćete morati da se javite ranije ako želite da zauzmete mesto u željenom domu. Ako se javite rano imaćete i opciju da birate da li hoćete jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu, ali požurite jer se uglavnom jednokrevetne prve rezervišu. Useljavanje u dom se vrši najranije 6. septembra što vam daje taman toliko vremena da se upoznate sa gradom pre nego što semestar počne.

Stipendije za studiranje

Postoje i razne stipendije za studiranje u Češkoj koje će olakšati život vama i vašim roditeljima na finansijskom planu. Prosečna stipendija iznosi oko 560 evra mesečno što je, zajedno sa vašim ličnim prihodima, sasvim dovoljno za prijatan život. Uz to imate i opciju da radite ako mislite da možete uspeti da postignete. Poslovi sa pola radnog vremena su takođe u opticaju i to je ono za šta se opredeljuje većina studenata. Uglavnom je najbitnije da znate engleski jezik i da budete željni da naučite zanat za koji ste se opredelili.

Zdravstveno osiguranje studenata

Jedna začkoljica u vezi sa studiranjem u Češkoj je to što univerziteti ne nude nikakvo zdravstveno osiguranje. Morate imati privatno zdravstveno osiguranje ako niste iz zemlje Evropske unije. Međutim, moguće je da ako imate osiguranje iz neke druge zemlje evropske unije da prenesete, ali za to se morate konsultovati sa predstavnicima u Češkoj ambasadi dok ste u procesu vađenja vize.

Prag je prelep grad sa bezbroj mogućnosti ne samo za studente već i za već uspešne ljude. Iskoristite svoj boravak tamo da naučite što više, ne samo gradiva, već i o jednom drugačijem načinu života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *