Šta treba da znate o lepku za keramiku?

Kada ste sređivali pločice u svom domu i kada je trebalo da izaberete dezen, dimenzije, debljinu, kvalitet pločica, sigurno vam se dogodilo da izgubite iz vida i lepak za keramiku. U moru tih 1000 sitnica, čovek vrlo često zboravi na ono što je suštinski najneophodnije. Povratak u prodavnicu, ponovno razmatranje i savetovanje sa prodavcima, kao i sam transport može biti nporan, a da i ne govorimo u kakvom ste problemu ako ste sa majstorima striktno dogovorili kratak rok. Kako biste to izbegli, nekoliko saveta, možda može biti od pomoći i ubrzati rešavanje vašeg problema. Važno je znati od čega početi i na šta sve obratiti pažnju.

Ono što je, pored kvaliteta lepka za keramiku bitno, su kvalitet podloge koja se oblaže, kao i mesto na koje ćete lepiti pločice (balkon, kupatilo, bazen,…)

Lepak za keramiku i hidroizolacija

Pločice su materijal koji se stavlja u prostorijama ili na mestima koja su izložena vlaženju. Vlaga vremenom oštećuje podlogu. Iz tog razloga pre nego da se upustite u lepljenje pločica, morate proveriti u kakvom je stanju površina na koju ćete montirati pločice.

Ukoliko su u pitanju terase, staze, pa i bazeni, podrumi ili kuhinje, neretko su prisutne i pukotina po površini ili čak i pokotine dubinskog tipa. Neophodno je najpre sanirati to dobrom hidroizolacijom. Preporuka su dvokomponentna sredstva za hidroizolaciju koja moraju biti vodonepropusna, vlagonepropusna, parapropusna, na bazi cementa.

Kao mera zaštite se mogu upotrebiti i hidroizolacione trake, a nakon završetka radova dodatno popunjavanje silikonom. Sve su prostorije u većoj ili neznatno manjoj meri podložne ovom problemu, a da bi se lepak za keramiku dobro i postojano uhvatio za podlogu, potrebno je da ona bude u što boljem stanju.

Nivelisanje površina pre lepka za keramiku

Nivelacija površina se odnosi na podove. Odnosno, kako bi se izbeglo preterano nanošenje lepka za keramiku zbog nepravilnosti i neravnina na površinama, potrebno je da se nanese samonivelišuća masa. Ona može biti za manja poravnanja, gde je debljina sloja nekoliko milimetara i za veća poravnanja, sa debljinom sloja koja varira od 10 mm do 30 mm.

Lepak za keramiku tehnikom „pločica na pločicu“

Sve češće se ljudi opredeljuju za ovu varijantu, posebno kada je u pitanju renoviranje doma. Od kad se lepak za keramiku može koristiti i za lepljenje, spajanje dveju pločica, malo ko više razbija onu več postojeću površinu, jer zahteva mnogo više posla.

Pored toga, lepljenje pločice na pločicu donosi veću sigurnost i bolju korekciju nagiba, kada je to potrebno. Naravno, za ovu tehniku se koristi poseban lepak za keramiku, kojim se ujedno mogu lepiti i pločice za podno grejanje, podni kamen, i za pločice sa upijanjem koje je manje od 3%.

Lepak za keramiku za kamen i mozaik

Bilo da se lepe podne ili zidne pločice, ukoliko ste odabrali tehniku kamenom ili mozaik, neophodno je da za to i kupite poseban lepak za keramiku, koji će učiniti da materijal u potpunosti prijanja na podlozi.

Što se tiče potrošnje materijala, na svakom lepku za keramiku ona je naneta, ali i zavisi od više faktora – površina na koju se lepe pločice, dimenzije pločica, širina zubaca gletarice, uslova pod kojima se lepljnje vrši. U svakom slučaju, radnici u salonu keramike vam uvek mogu dati savet.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *