ŠTA TO STEPENICE ZA POTKROVLJE ČINI JEDINSTVENIM DELOM ENTERIJERA?

Potkrovlje može služiti kako za odlaganje, tako i za stanovanje. U zavisnosti od namene, kao i toga da li je planom predviđeno ili naknadno dograđeno, te prostornih mogućnosti, odnosno rasporeda prostorija i kvadrature, zavisi i kakve će stepenice spajati donji deo objekta sa potkrovljem. Međutim, stepenice za potkrovlje, osim funkcionalni, predstavljaju i unikatan estetski element svakog prostora.

ŠTA IH ODLIKUJE?

Stepenice za potkrovlje su jedinstvene jer se po karakteristikama razlikuju od svih drugih. Uglavnom osmišljene da zauzimaju malu površinu, zbog čega često imaju manji broj gazišta, što diktira da su strmije i uže. Sastavni su deo uređenja prostora u koji se uklapaju svojom bojom, dizajnom, ali i materijalom od kojeg su napravljene, te su tako najčešće deo prostorija svakodnevnog obitavanja, poput dnevnih soba. Mogu biti tako koncipirane da su ujedno i police ili svaki stepenik i fioka, a takođe se i prostor pod njima može popuniti ormarićima i ladicama, čime biva sasvim funkcionalan. Napravljene da se spuštaju po potrebi, nekad i bez rukohvata ili samo kao lotre, od jednog ili kombinacije više materijala, bivaju vrlo moderne i atraktivne. Prilikom njihove izrade možemo se prepustiti mašti, ispoljiti svoju kreativnost, te dobiti stepenice za potkrovlje izuzetno zanimljive i unikatne.

UOBIČAJENI MODELI

Kao stepenice za potkrovlje, uglavnom se biraju one koje stoje u uglu prostorije, sa zaokretom pod pravim uglom na levu ili desnu stranu, pri čemu mogu biti i sa odmorištem. Česte su i one u formi spirale, koje mogu biti delimično zaobljene, polukružne ili kružne. Spiralne stepenice, naročito one kojima se zatvara ceo krug, neretko se nalaze i u sredini prostorije. Takođe, mogu se naći i u centralnom delu odaje u potkrovlju, čime je gornji prostor organizovan oko njih. Kao što je pomenuto, stepenice za potkrovlje mogu biti vrlo svedene, odnosno oblika nalik merdevinama, što ih čini vrlo diskretnim. 

Pretežno se izrađuju od drveta, gde razlikujemo vrste i nijanse, mogu biti i sjajne ili matirane. Za njihovu izradu često se koristi i metal, kao i kombinacija metala i drvenih ili drugih materijala, na primer stakla, koji se sve češće sreće u enterijeru. Bez obzira na širinu gazišta, treba da ih odlikuje protivkliznost. Zanimljivo da osim popunjena gazišta mogu biti i rupičasta, na primer ako su izrađena od metala, zbog čega celo stepenište liči na požarno.

KAKO ODABRATI?

Kakav ćemo tip stepenice za potkrovlje izabrati, zavisi od više faktora, a najpre čemu je ono namenjeno: da li predstavlja ceo gornji sprat kuće/stana, sa više odaja, ili je samo jedna prostorija – radna, spavaća ili dnevna soba, soba za vežbanje, kućna biblioteka, odnosno da li je stambeni ili prostor koji služi kao ostava. Naime, od funkcije spratnog dela zavisi i koliko će se često upotrebljavati, dok prostorni kapacitet doma, raspored prostorija i nameštaja uslovljavaju moguću površinu stepenica i njihovu poziciju. Naravno, od kog će biti materijala, koje boje i kakvog stila odrediće se na osnovu enterijera životnog prostora. Da bismo napravili pravi izbor, važno je sagledati sve aspekte, dodati malo kreativnosti i dobićemo stepenice za potkrovlje iz snova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *