Šta su ležajevi, koje sve vrste postoje i gde se mogu primeniti 

Sa tehnološkim razvojem došlo je do napretka u različitim tipovima mehanizama. Jedan od njih je svakako ležaj koji se na tržištu može pronaći za najrazličitije namene.

Ovaj mehanizam zapravo ima ulogu u smanjenju trenja tokom rada ili kretanja bilo da su u pitanju mašine, mehaničke konstrukcije ili saobraćajna sredstva. 

 

Kako funkcionišu ležajevi

Ležajevi su toliko važni za funkcionisanje uređaja da svaka radijalna ili aksijalna opterećenja bez njih ne bi bila moguća. Oni čine da bilo kakvo opterećenje bude prebačeno na čitavu konstrukciju. Apsorbiranje opterećenja je zapravo njihova glavna karakteristika koja je moguća zahvaljujući karakterističnom dizajnu. Zavisno od primene i načina operećenja, mogu biti sastavljeni od prstenova, polukružnih elemenata, kuglica, valjaka i tako dalje. 

 

Kakvi sve ležajevi postoje

Postoji mnogo vrsta ležajeva na tržištu, ali najrasprostranjeniji su kuglični, valjkasti i igličasti ležajevi. Gotovo da svaki od njih ima svoje podvrste i da može biti različitih veličina i namene. Ovi pomagači bitna su industrijska prekretnica i sa razlogom imaju veliko priznanje i svetsku upotrebu. Kuglični ležajevi se mogu pronaći kao aksijalni, radijalni, jednoredni, sferni, dvoredni i tako dalje. Sa setom kuglica i potpornim čeličnim prstenom koji može biti različitog oblika i imati cilindrične rupe, kuglični ležajevi deluju na svaku neusklađenost u kretanju poravnjavajući deformacije. Pored njih, igličasti ležajevi veoma su popularni i najčešće su primenljivi onde gde pokret ima efekat ljuljanja. Oni se mogu pronaći najčešće kao vid varijacije valjkastih ležajeva. Valjkasti ležajevi su nešto krući od kugličnih ili igličastih jer mogu trpeti veća opterećenja pa čak i jak udar i namenjeni su za takve radne uslove u kojima postoje jake vibracije. U prodaji se mogu naći u više modifikacija, kao na primer cilindrični valjkasti ležajevi, sferni valjkasti ležajevi, konusni, podesivi i tako dalje. Gotovo da je svaki od njih podmazan uljem i da ima čeličnu ili mesinganu podršku. 

 

Skf ležajevi i širok opseg primenljivosti 

Širom sveta u raznoj kataloškoj prodaji, web stranicama ali i distributivnim mestima, moguće je kupiti ležajeve. Posebno se u ponudi mogu naći Skf ležajevi kao oni koji imaju istaknutu popularnost zahvaljujući svom kvalitetu. Skf ležajevi zadovoljavaju standarde potrošača jer se na njihovom dizajnu, primeni i modernizaciji uveliko uvek radi. Originalni Skf ležajevi mogu se kupiti direktno u prodajnim mestima ili virtuelnom narudžbinom preko web sajta u najrazličitijem broju modela i konfiguracija. Širok asortiman kugličnih i valjkastih ležajeva, zatim, popularni samopodesivi ležajevi i mnogi drugi vredni su pažnje. Zahvaljući urbanizaciji ležajevi su dosegni široku primenu pa se mogu naći najpre kao sastavni deo prevoznih sredstava, raznih uređaja i mašina. Automobili, roleri, tramvaji, vozovi, avioni, brodovi, dizalice, bageri, i mnogi drugi bez adekvatnih ležajeva ne bi mogli da dosegnu različite brzine niti da imaju mogućnost kočenja. Ležajevi se uveliko primenjuju u industriji i to pre svega u metalurgiji, rudarstvu, elektroenergetici i tako dalje. Dizajnirani za prostor koji nije čist idealni su i za poljoprivredne mašine, građevinski alat i električne uređaje. Među njima, najistaknutija je primena u kopir i faks mašinama, strugovima za obradu drveta i veš mašinama. Zahvaljujući Skf ležajevima vibracija se uveliko smanjuje a dugovečnost se povećava.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *