Šta su letnje gume i da li se mogu koristiti tokom cele godine?

Letnje gume su deo originalne opreme proizvođača automobila i optimizovane su za vruće vreme. Dakle, vrlo je verovatno da koristitie i zimske i letnje gume, ali kako funkcionišu letnje gume?

Kao i svi tipovi guma, letnje gume su idealna kombinacija dizajna i smeše. Ove stvari takođe prave razliku između letnjih, sezonskih i zimskih guma. Ali zašto biste koristili letnje gume?

Kada koristiti letnje gume?

Po pravilu su letnje gume razumne kada temperature u kojima vozite ostanu iznad 7 ° C. Ako već posedujete zimske gume za temperature niže od 7 ° C, onda je razumnije kupiti letnje gume. Komplet sezonskih guma košta više od kompleta letnjih guma. Takođe postoje prednosti, osim finansijskih, u korišćenju letnjih guma.

Funkcionisanje i izgled letnjih guma

Kada upoređujete zimske i letnje gume, primetićete razliku u izgledu. Letnje gume imaju mnogo veće blokove profila i manje lamela. Ovo povećava količinu gume koja je u kontaktu sa putem. Rezultat je bolje upravljanje, stabilnost kočenja i kraći put kočenja.

Druga razlika između zimskih i letnjih guma je dubina profila. Letnje gume obično imaju manju dubinu profila u odnosu na zimske gume. Ne treba im isto držanje na putu kao zimskim gumama na snegu. Zauzvrat, letnje gume su daleko stabilnije pri većim brzinama. To znači da one bolje održavaju svoj oblik i zato letnje gume mogu da se prilagode velikim brzinama od zimskih.

Glavna prednost letnjih guma je njihovo optimizovano rukovanje i po mokrim i po suvim kolovozima. To je delom i zbog posebno dizajniranih šipki profila za gume. Oni omogućavaju bolje držanje u dužini i boku, što je korisno za minimiziranje proklizavanja. Još jedna prednost je gumena smeša.

Od čega su napravljene letnje gume?

Mešavina letnjih guma maksimizira sigurnost i udobnost vožnje u toplim mesecima. Toplota uvek omekšava mešavine gume za pneumatika. Mešavine letnjih guma su teže od ostalih tipova guma. Pružaju dobro rukovanje pri porastu temperatura i na vlažnom tlu. Ali i dalje bi trebalo da ostanu dovoljno mekane kako bi se održala udobnost u vožnji. Za vozače to znači manje trenje pneumatika i bolju efikasnost u potrošnji goriva.

Saveti stručnjaka su sledeći. Za sve one koji žive u zemljama koja su uvek toplije od +7 ° C preporučuju se isključivo letnje gume. Sa hladnijim temperaturama i letnje gume počinju da se stvrdnjavaju. Postaju krhke. Njihova upotreba u zimskim uslovima nije sigurna i zapravo se mogu ozbiljno oštetiti. Zato se savetuje prelazak na sezonske ili zimske gume u zavisnosti od vremenskih uslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *