Šta možete da očekujete od upisa u privatnu srednju školu i gimnaziju?

Ako ste tek svršen osmak, pred vama je jedna od veoma važnih odluka koju morate doneti ukoliko želite da nastavite dalje školovanje, a to je svakako upis u srednju školu. To je prva velika prekretnica sa kojom se suočavaju đaci nakon polaska u školu. 

Tu je nezaobilazni prijemni ispit, pa lista želja koju osmaci popunjavaju, pa tek onda sledi upis u školu. Novo okruženje, novi profesori i predmeti su nešto što vas očekuje, pa su učenici a samim tim i njihovi roditelji pod velikim stresom. 

Ipak, razloga za preveliku briga ne bi trebalo da ima. Danas ima zaista veliki izbor kako državnih tako i privatnih srednjih škola i gimnazija koje mogu biti dobra osnova za dalje školovanje svakog srednjoškolca.

 

Privatne gimnazije nude savremen pristup učenju

Ukoliko ste odličan đak, vredni i ambiciozni, željni novih saznanja, upis u privatnu gimnaziju je idealno rešenje. Nakon završetka ovog četvorogodišnjeg programa, moći ćete bez problema da upišete željeni fakultet i postanete uspešni u svojoj profesiji.

Učestalo je mišljenje da privatne gimnazije mogu upisati isključivo deca čiji su roditelji imućni, što naravno nije tačno. Iako za razliku od državnih škola nisu besplatne, roditeljima se izlazi u susret prilikom plaćanja, pa se odobravaju razni popusti kao i mogućnost plaćanja na odloženo.

Školovanje u privatnoj gimnaziji je uglavnom bazirano na upotrebi praktičnih znanja, za razliku od državnih, gde su učenici primorani da uče i gradivo koje je zastarelo i koje neće imati priliku kasnije da koriste u praksi. A da ne govorimo o savremenim tehnologijama kojima su privatne gimnazije opremljene, pa na primer đaci umesto običnih sveski koristite tablet ili laptop, dok profesori gradivo predaju pomoću interaktivnih multimedijalnih tabli.

Savremen pristup učenju je nešto što odlikuje i svrstava privatnu gimnaziju na prvo mesto u odnosu na državne gimnazije za sve osnovce koji su željni da nastave školovanje po najsavremenijim mogućim standardima.

 

Raznovrsni smerovi – jedna od najvažnijih prednosti privatnih gimnazija

Ono što karakteriše svaku privatnu gimnaziju i daje joj prednost u odnosu na državne škole je upravo što učenici imaju tri mogućnosti na raspolaganju kada je slušanje predmetne nastave u pitanju. Oni mogu na primer gradivo slušati isključivo na engleskom jeziku, zatim na nacionalnom – srpskom jeziku, ili kombinovano – na srpskom i engleskom jeziku.

Ukoliko se recimo odlučite za kombinovani program, nakon završetka gimnazije dobićete diplomu kako na srpskom tako i na engleskom jeziku što vam daje široke mogućnosti prilikom izbora fakulteta bilo u Srbiji ili inostranstvu. 

Sve privatne gimnazije imaju nastavni program koji je u skladu sa međunarodnim, poput Kembridž programa nakon čijeg završetka srednjoškomci dobijaju mogućnost da nastave školovanje na jednom od najprestižnijih fakulteta u Evropi.

Mnoge privatne gimnazije pored opšteg smera nude i IT smer koji je danas među najpopularnijim smerovima među mladima koji žele da se bave informatikom u budućnosti i nastave svoje školovanje u ovoj branši. Takođe, učenici imaju mogućnost da uče više stranih jezika, kao i da vežbe obavljaju u najsvremenijim laboratorijama.

Ukoliko ste mladi i težite da vam škola priušti znanje po kojem ćete sutra biti prepoznatljivi i različiti od drugih, privatna gimnazija je odličan izbor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *