Šta kada fali zub – proteza, implantat, most ili krunica?

Usled karijesa, neadekvatnog lečenja, neredovnih poseta stomatologu ili neke povrede može doći do gubitka jednog ili više zuba. Postavlja se pitanje da li nadoknaditi izgubljeni zub i koliko je to hitno. Ukoliko je reč o prednjim zubima, vodićemo se estetskim razlozima i odmah potražiti rešenje, dok za bočne i zadnje zube, pošto se ne vide, smatramo da nije toliko važno ni da ih nadoknadimo. Pri tom problem je što ne gledamo samu suštinu problema i ne razmišljamo o funkciji zuba i o tome da je za pravilno funkcionisanje vilice neophodno da imamo sve zube.  Nadoknadu izgubljenog zuba ne bi trebalo previše odlagati, tj. poželjno je što pre je izvesti, da ne bi susedni zubi počeli da se pomeraju i tako zauzimaju prazan prostor.

Postoji više načina pomoću kojih možete nadoknaditi izgubljene zube, a odluku možete doneti u zavisnosti od toga i da li su u pitanju mobilne ili fiksne zamene. Mobilne se mogu skidati , dok su fiksne, kako im i samo ime kaže, one koje su trajne.

Proteze

Zubne proteze spadaju u najjeftiniji vid nadoknade izgubljenih zuba. Kao što smo već rekli, u pitanju su mobilne proteze za zube, tj. pacijent ih sam stavlja i vadi iz usta. Postoje totalne proteze, kada nedeostaju svi zubi u vilici, i parcijalne, kada nedostaje jedan ili nekoliko zuba. Bitno je napomenuti da proteze ne remete normalan govor i žvakanje hrane.

Implantat

Da bi se donela odluka o tome da li se odlučiti za implantat, krunicu ili most potrebno je stručno savetovanje sa stomatologom u kog imate poverenje. Neophodno je napraviti i rendgenski snimak, pa u skladu s tim, izabrati najbolju opciju. Zubni implantati se često smatraju najboljim rešenjem za nadoknadu izgubljenog zuba, pre svega zbog toga što se implantat samo postavlja na prazno mesto i pri tom ne moraju da se buše susedni zdravi zubi. Problem je što postupak zamene implantatom traje malo duže, a ukoliko vam je finansijski momenat presudan, ovo verovatno neće biti vaš izbor.  Da bi se zubni implantat, nakon ugradnje, vezao za kost, neophodno je da prođe od 2 do 4 meseca. Implantat i estetski i funkcionalno ima funkciju prirodnog zuba.

Krunice

Krunice se obično savetuju kod okrnjenih i istanjenih zuba da bi ih zaštitile i dodatno ojačale, kao i kod zuba koji imaju zdrav koren. One imitiraju boju, veličinu i oblik prirodnih zuba. Ugradnjom krunica vraća se 90% upotrebljivosti prirodnih zuba, a održavanje je isto kao kod njih. Postoji razlika između metalokeramičkih krunica i bezmetalnih krunica koje su potpuno keramičke. Pacijenti se obično odlučuju za metalokeramičke krunice, ali pre svega iz finansijskih razloga, jer je njihova izrada povoljna, a izgled zadovoljavajući. Bezmetalne krunice, pošto se kompjuterski, tj. mašinski oblikuju, omogućavaju vrlo precizno naleganje na zub i izgledaju u potpunosti kao prirodni zubi. Dobra odluka je, da bi se i uštedelo, a postigao i maksimalan estetski efekat, da se na prednje zube ugrade bezmetalne krunice, a na zadnje metalokeramičke. Trajnost krunica za zube zavisiće pre svega od toga koliko vi sami brinete o njima, tj. redovno ih održavate i odlazite kod stomatologa. Ukoliko ste posvećeni oralnoj higijeni, mogu trajati i do 10 godina.

Most

Zubni most je trajno rešenje. To je konstrukcija koja služi da se premosti praznina nastala posle gubitka zuba. Osim što sprečava neprirodno naginjanje i pomeranje susednih zuba, pomaže vam da ponovo vratite svoj osmeh bez ikakvih kompleksa, a i da uspostavite normalno žvakanje i govor. Pacijente često brine da li će ugradnjom mosta imati osećaj da imaju nešto veštačko u ustima, ali, ukoliko je most pravilno ugrađen, neće vas ni žuljati, ni boleti i osećaćeta ga kao svoje prirodne zube. Obično se ugradnja mosta savetuje kada su susedni zubi pored praznog mesta oštećeni, pa su i sami kandidati za zamenu. Zubni most održava se isto kao prirodni zubi, a sam vek njegovog trajanja zavisiće od kvaliteta, materijala i načina na koji sprovodite oralnu higijenu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *