Šta je upala pluća i kako se leči?

Jedna od bolesti o kojoj se skoro svakodnevno govvori, što zbog nje same, što zbog izazvanosti od strane virusa korona, jeste upala pluća. Pneumonija, kako se drugačije nazivaa, predstavlja zapaljenje donjeg respiratornog sistema, tj. donjeih partija, alveola i prostora među njima. Može se razviti od blago do veoma teške i ozbiljne kliničke slike, a sam proces lečenja zavisi od više faktora, kao što su ozbiljnost kliničke slike i komorbiditeti.

Iako je medicina napredovala do neverovatnih granica, činjenica je da lečenje pacijenata kod kojih je upala pluća ustanovljena nije na savršenom niovu, jer postoje brojni problemi kod same bolesti koji se nekad ne mogu ni predvideti, niti izlečiti. Najveći izazovi jesu kod pacijenata koji imaju prateće bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, malignih bolesti, bolesti bubrega, kao i kod pacijenata sa ozbiljnijim oštećenjima imunog sistema, jer tako dolazi do velikih komplikacija koje mogu biti sa fatalnim ishodom. Iz tog razloga je od presudne važnosti na vreme se javiti lekaru, započeti terapiju i, ukoliko je potrebno, otići na bolničko lečenje.

Simptomi upale pluća

Upala pluća se u najvećem broju slučajeva javlja sezonski, kadda nailaze i sezonski gripovi. Najčešće su u prva tri meseca u godini, kao i na početku i na kraju zime. Njihovi izazivači su u najvećem broju slučajeva virusi i bakterije, a retko to mogu biti i gljivice.

Kada je u pitanju tipična upala pluća simptomi koji se javljaju su različiti, ali su i uslovljeni stepenom ozbiljnosti kliničke slike. Najpre se javljaju povišena telesna temperatura, groznica, drhtavica, a sve to dalje prati opšta malaksalost, nemoć u organizmu, bolovi u zglobovima i mišićima, kao i kašalj. Na početku je to suv, nadražujući kašalj, neproduktivan, tj. kašalj koji ne prati bilo kakvo iskašljavanje. Vremenom dolazi do nakupljanja gnoja i tečnosti u alveolama, a to prouzrokuje produktivni kašalj, uz moguću obojenost ispljuvka. Ukoliko se pojavljuje i bol u grudima, koji se intenzivira, a ujedno i pojavljuje uz kašalj, onda to ukazuje da se upala pluća proširila verovatno i na plućnu maramicu.

Kod atipične pneumonije, simptomi su blaži i sporije se javljaju. Temperaturu retko prate drhtavica i groznica, malaksalost i bolovi u zglobovima i mišićima su prisutni, uz neproduktivni kašalj i moguće glavobolje.

Dijagnostikovanje bolesti

Kao što smo već napomenuli, kod brzog i što lakšeg prolaska perioda kada dođe do upale pluća važno je na vreme se obratiti lekaru. Rutinskim pregledom, slušanjem pluća, otkrivanjem simptoma, lekar dalje šalje pacijente na rentgensko snimanje. Snimak pluća je najadekvatniji za otkrivanje, jer se na delovima gde upala pluća postoji jasno vide „mrlje“ ili „senke“. Pored ovog dela pregleda, analiza krvi je nazobilazna, jer povišena sedimentacija eritrocita, povišeni leukociti i CRP jasno ukazuju na zapaljenski proces.

Lečenje upale pluća

Upala pluća se uvek i isključivo leči pod nadzorom lekara. Pre dokazivanja uzročnika bolesti pacijentima se uglavnom daju antibiotska terapija, nakon čega se ona nastavlja po antibiogramu kada se uzročnik otkrije. Već nakon 72 sata bi trebalo da se oseti olakšanje, ali lečenje antibioticima traje i do dve nedelje, a sve zavisno od kliničke slike pacijenta i postojanja propratnih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *