Šta je akutni bronhitis i kako se leči?

Otok i iritacija u disajnim putevima pluća vašeg deteta koja može da prouzrokuje kašalj ili otežano disanje naziva se akutni bronhitis. Bronhitis je drugi naziv za upalu disajnih puteva. Akutni bronhitis traje oko 2 do 3 nedelje.

Šta uzrokuje ili povećava rizik za akutni bronhitis kod dece?

Akutni bronhitis kod dece je obično uzrokovan virusnom infekcijom kao što je prehlada. Takođe, akutni bronhitis može biti uzrokovan i bakterijskom infekcijom. Izlaganje zagađenom vazduhu ili dimu od cigareta može da poveća rizik vašeg deteta od akutnog bronhitisa. Rizik takođe može biti povećan ukoliko dete pati od zdravstvenih stanja poput astme ili alergija. Bebe koje su prevremeno rođene takođe imaju veći rizik od bronhitisa.

 

Koji su znaci i simptomi akutnog bronhitisa?

  • Suv kašalj ili kašalj sa sluzi koja može biti bistra, žuta ili zelena
  • Stezanje u grudima ili bol tokom kašljanja ili dubokog udisaja
  • Temperatura, bolovi u telu i jeza
  • Bol u grlu i curenje ili začepljen nos
  • Kratak dah ili šištanje tokom disanja
  • Glavobolja
  • Umor, malaksalost

 

Kako se dijagnostikuje akutni bronhitis?

Najpre će vas na pregledu lekar vašeg deteta pitati o simptomima vašeg deteta. Važno je da ga obavestite ga o drugim zdravstvenim stanjima koja vaše dete ima ukoliko ih ima. Lekar će zatim izvršiti pregled i osluškivati kako dete diše. Takođe može da se desi da lekar zatraži dodatne analize, poput analize krvi i rendgena grudnog koša ukoliko posumnja da je u pitanju upala pluća.

 

Kako se leči akutni bronhitis?

Antipiretici kao što je ibuprofen, pomažu u smanjenju otoka, bolova i temperature. Ovaj lek se može preuzeti u apoteci sa ili bez lekarskog naloga. Antipiretici mogu kod nekih ljudi da izazovu određene tegobe i zato je veoma važno da detaljno proučite uputstvo i da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom ukoliko dete uzima druge lekove koji bi mogli da utiču na dejstvo leka. Takođe, važno je da dozirate ovaj lek tačno prema kilaži deteta. U uputstvu ćete naći šablon po kome možete da izračunate koju dozu da date detetu. 

 

Lek protiv kašlja pomaže u otpuštanju sluzi u plućima vašeg deteta i olakšava kašljanje. Ne dajte lekove protiv prehlade ili kašlja deci mlađoj od 6 godina. Obavezno pitajte svog zdravstvenog radnika da li detetu možete da dajete lek protiv kašlja.

Inhalator daje lek u raspršenom obliku tako da ga vaše dete može udahnuti u pluća. Lekar vašeg deteta može prepisati detetu jedan ili više inhalatora koji će mu pomoći da lakše diše i da manje kašlje. Ukoliko se prvi put susrećete sa ovim tipom leka obavezno zamolite lekara  vašeg deteta da vam pokaže kako pravilno da koristi njegov inhalator.

 

Kako mogu da se brinem za svoje dete kada ima akutni bronhitis?

Najvažnije je da se dete dovoljno odmara jer odmor će mu pomoći da se stanje poboljša.

Pomožite detetu da mu nosni kanali budu prohodni. Ukoliko je u pitanju beba ispirajte nos što češće fiziološkim rastvorom, a za izbacivanje sekreta možete koristiti aspirator za nos. Starijoj deci koja znaju lepo da izduvaju nos biće dovoljno temeljno čišćenje sa fiziološkim rastvorom. U tome će vam pomoći najobičniji fiziološki i špric. Potrebno je da napunite špric rastvorom, zamolite dete da polegne glavu na jednu stranu i da ušpricate rastvor kroz jednu nozdrvu. Ponovite postupak i sa drugom nozdrvom, a potom neka dete lepo isprazni nos. Nakon toga, dobro je da se nosna šupljina navlaži tako što će dete zabaciti glavu, a vi mu ukapati još par kapi fiziološkog rastvora u nos. I kod starije dece i beba, veoma je bitno da nos bude prohodan pred jelo i spavanje jer pun nos može da ih ometa u gutanju, a slivanje sekreta iz nosa tokom spavanja može dodatno da iritira i da izazove nadražajni kašalj. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *