Špijunska oprema danas – šta je to svima nama dostupno?

Ko od nas nije bar jednom  poželeo da se transportuje na neko drugo mesto u vidu munje? Ili da poput nekog špijuna sa nekom najsavremenijom špijunskom opremom dozna sve ono do čega se ne može lako doći.

To smo viđali samo u filmovima punim naučne fantastike. Svi smo svesni da nismo sposobni leteti poput ptice niti smo u stanju da na velikoj udaljenosti čujemo šta neko o nama ima da kaže. Koliko puta smo samo poželeli da čujemo nečiji telefonski razgovor, koliko god to bilo nepristojno i nekulturno. A da ne govorimo o nečijem telefonu i izbrisanim porukama. Ne postoji ni ženska ni muška osoba koja nekad nije poželela da prelista poruke u nečijem telefonu ili pregleda pozive? Koja je to današnja tehnika kojom se to može postići. I šta je zapravo realna špijunska oprema?

U nastavku navodimo samo deo dostupne špijunske opreme i njihove karakteristike.

Program za praćenje i prisluškivanje telefona

Ovo je način da najlakše saznate šta Vaše dete, partner ili zaposleni u određenom trenutku radi. Glavna prednost je da ovaj program nestaje iz menija telefona kada se instalira, i samim tim ga korisnik ne vidi. Daljinskim praćenjem bilo čega na telefonu što se odvija, otklonićete bilo kakvu sumnju a pritom ostati neotkriveni.

Digitalna forenzika mobilnog telefona

Najjednostavnije rečeno ovo bi bio način varaćanja obrisanih podataka sa telefona. Ponekad su neki podaci na telefonu slučajno obrisani, npr. usled resetovanja telefona na fabrička podešavanja. S obzirom na to da je telefon postao zamena za kompjuter, u njemu se nalazi veliki broj fotografija i videa, pa bi sam gubitak istih, prestavljao stres za vlasnika. Ukoliko se ne uradi postupak digitalne forenzike telefona sve to može biti zauvek izgubljeno. Međutim, osim ove namene, na ovaj način se mogu vratiti i podaci koje je neko sa razlogom obrisao sa telefona.

Špijunski softver za proveravanje računara

U pitanju je program koji Vam otkriva u potpunosti aktivnost koju vlasnik računara obavlja na njemu. Ovaj softver funkcioniše potpuno neprimetno. Takođe radi u nevidljivom modu što znači da ga korisnik ne može nikako otkriti. Svi prikupljeni podaci mogu Vam stići direktno na email, kojima ćete moći pristupiti u svakom trenutku ukloliko naravno imate pristup internetu. Program snima i obrisane aktivnosti, tako da je nemoguće da bilo šta propustite.

Špijunske kamere u raznim uređajima

Ove kamere omogućuju kvalitetan audio i video nadzor, bilo dnevni bilo noćni. Po pravilu su savršeno neprimetne. Lako se montiraju, tako da ih vlasnik može postaviti sam. Taj prostor koji se nadgleda, može se pratiti i na daljinu ukoliko se kamera poveže na bilo koji wi-fi ruter.

Za koju ćete se vrstu špijunske opreme opredeliti zavisiće naravno od Vaše lične potrebe. Jedno je sigurno, danas možemo mnogo toga više saznati i “imati četiri oka širom otvorena” zahvaljujući napretku tehnologije. A možda će nas kroz par decenija očekivati špijunska oprema poput one iz filmova! U svakom slučaju, ukoliko ste odlučili da koristite nešto od ovoga što se sada nudi na tržištu, predlažemo vam da prvo dobro razmislite i ispitate sve aspekte i eventualne posledice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *