Sobne biljke koje su najpogodnije za kupatilo

biljke u kupatilu

Poput ostalih soba u vašem domu, i kupatila zaslužuju da budu dodatno oplemenjena bujnim zelenilom. Ako želite da unesete život u svoje kupatilo i napravite od ove prostorije pravu malu zelenu oazu, ukrasite je najlepšom dekoracijom – biljkama. Ukrasne sobne biljke u kupatilu neće biti samo dekorativni element, štaviše – eliminisaće toksine i osvežiti i pročistiti vazduh.

Međutim, nije lako pronaći biljku koja uspeva u ovoj prostoriji. Činjenica je da će u vašem kupatilu najbolje uspevati tropske sobne biljke, tj. one koje potiču iz okruženja vlažne džungle, jer je nivo vlage u vazduhu koji je svojstven ovoj prostoriji za većinu biljaka je od vitalnog značaja. Uz sobne biljke koje uspevaju u uslovima toplog, vlažnog okruženja i indirektne svetlosti, koji su karakteristični za kupatilo, osetićete dodir prirode i vibraciju dobre energije. 

Za koje ćete se biljke opredeliti, zavisi, naravno, i od veličine i položaja vašeg kupatila, a mi vam u nastavku teksta predlažemo samo neke od najpopularnijih sobnih biljaka idelanih za ovu prostoriju. Ukoliko maštate o modernom kupatilu kao iz časopisa, sve što treba da uradite je da uvažite savete i preporuke iz redova koji slede i oplemenite svoje kupatilo pažljivo odabranim zelenilom.

Pothos – „zlatna puzavica“ ili „đavolji bršljan“

Uprkos negativnoj konotaciji koja se krije u epitetu koji krasi kolokvijalno ime ove biljke – takozvani đavolji bršljan prečišćava vazduh i neutrališe negativnu energiju. Opstaće i u uslovima neredovnog zalivanja.

S obzirom na to da ova biljka voli umereno svetlo, koje pospešuje šarenilo njenih listova, idealno bi bilo da je postavite u blizini prozora ili nekog drugog izvora indirektne svetlosti. Međutim, čak i ako niste u mogućnosti da joj obezbedite mnogo svetlosti u kupatilu – ne brinite! S obzirom na to da je zlatna puzavica vrlo izdržljiva biljka, opstaće i u uslovima nedovoljnog indirektnog svetla. Ipak, u tom slučaju važiće pravilo: što manje svetlosti – to manje prepoznatljivih zlatnih mrlja a više zelenila na listovima. 

Najbolji vizuelni efekat postići ćete ako je podignete tako da njeni listovi mogu raskošno da padaju preko saksije, vise sa police, preko ogledala ili zavese za tuš. Njeni „mramorni“ srcoliki listovi u kombinaciji sa kvarcnim ili mermernim pločama za kupatilo (kao što su npr. Modnial90 ploče za enterijere) stvoriće perfektnu vizuelnu harmoniju.

Zeleni ljiljan – „biljka pauk“, simbol sreće i prosperiteta

Zeleni ljijan je još jedan odličan prečišćivač vazduha. Ova biljka je idealna za kupatila jer opstaje i u vrlo restriktivnim uslovima i jednostavna je za održavanje. Upečatljiva kombinacija svetlih i tamnih nijansi zelene boje na mnoštvu tankih listova ovoj biljci apsolutno daje za pravo da se ponosno šepuri svojim raskošnim zelenilom. Najbolje opstaje ukoliko je pozicionirana na delimično senovitom mestu.

Sanseverija – „biljka zmija“ ili „indijansko pero“ 

Zanimljivo je da sanseverija, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, kiseonik proizvodi noću, zbog čega je idealna za spavaće sobe. Međutim, ova specifična sobna biljka nije popularna samo kao ukras u spavaćoj, dnevnoj ili radnoj sobi. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj otpornosti, ona predstavlja nepogrešiv izbor za kupatilske uslove, za koje je veoma tolerantna, zbog čega je jako popularna. Poznata je i kao „biljka zmija“ ili „indijansko pero“, zbog svojih šiljatih, čvrstih, mesnatih listova, prošaranih svetlim šarama, i obično uokvirenih zlatnim ivicama. U zanimljivoj dekorativnoj saksiji izgledaće savršeno. Osim što je poznata kao dobar prečišćivač vazduha, ne zahteva česta zalivanja i uspeva čak i u slabo osvetljenim prostorijama i vlažnim uslovima, pa ne morate da brinete zbog eventualnog nedostatka svetlosti u vašem kupatilu. 

Sobne biljke koje u vaše kupatilo najviše unose tropsku atmosferu

Poznato je da sve vrste paprati vole vlagu i blizinu vode. Zbog toga im visoka vlažnost koja je karakteristična za kupatila savršeno odgovara, a odlično podnose i manjak svetla. 

Postavljena na ivici kade ili u visećoj saksiji u nekom senovitom uglu, zaklonjena od direktne svetlosti, „kovrdžava“ ili „čupava“ paprat daće vašem kupatilu upečatljivu notu, stvarajući tropsku atmosferu. Potrebno je redovno je orošavati, a vodena isparenja u kupatilu samo će još više pospešiti njen rast. Ipak, treba znati da temperatura u kupatilu ne bi smela da bude ispod 15 stepeni. 

Još jedna biljka koja će doprineti tropskoj atmosferi u kupatilskom enterijeru jeste bambus. Nije mu potrebno mnogo zalivanja, ali zbog visokog rasta, potrebno joj je redovno orezivanje, kao i dosta svetlosti. Ako imate kupatilo bez prozora, a dopada vam se bambus, nema razloga za brigu. Grančice bambusa u tom slučaju u kupatilu možete držati u vazi.  

Nadamo se da će vam naši predlozi pomoći da u svoju omiljenu prostoriju za opuštanje unesete dašak svežine i spa atmosfere. Po pravilu, pozicija prozora na istočnoj ili južnoj strani daće najjaču svetlost vašim biljkama, ali se dosta njih može održati i uz severnu ili zapadnu poziciju. Pre nego što se odlučite da ozelenite svoje kupatilo, trebalo bi da znate da mnoge biljke, pa čak i one kojima inače prijaju visoka vlažnost i senovita mesta, ne tolerišu nizak nivo osvetljenja mnogih kupatila bez prozora. U tom slučaju ćete verovatno morati da obezbedite dodatno osvetljenje ukoliko želite da biljke opstanu u ovoj prostoriji. Ubacite u svoje kupatilo malo zelenila, pa makar to bile i veštačke biljke, ako nemate uslova za prave. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *