Školski rančevi – kako da izaberete idealni ranac za svog đaka prvaka?

Ukoliko imate đaka prvaka, izbor ranca jednako je stresan kao i bilo koji drugi aspekt polaska u školu. Pored izbora učitelja ili učiteljice, svih preliminarnih testova koje budući školarac mora proći, atlasa, lenjira i bojica, sigurno ne želite da razmišljate još i o motivima Patrolnih šapa ili Ledenog kraljevstva.

Ipak, kada su u pitanju rančevi za decu, motivi na njima su roditeljima poslednji na pameti. Mnogo  će vas više brinuti da li u školskom rancu ima dovoljno prostora za sve što je školarcu potrebno. Takođe, brinućete i o zdravlju svog deteta. Kako biste prvog dana škole bili potpuno sigurni da ste načinili pravi izbor, donosimo vam listu kriterijuma o kojima treba voditi računa kada se rančevi za decu nađu na listi za kupovinu. 

Školski rančevi moraju da budu izađeni od kvalitetnih materijala

Kada je reč o materijalima od kojih se prave školski rančevi, izbor na tržištu nam iz godine u godinu pokazuje da je nebo granica. Ipak, materijal od koga je ranac napravljen igra ključnu ulogu u njegovoj dugovečnosti i praktičnosti, tako da će izbor koji napravite odrediti da li ćete za nekoliko meseci morati u kupovinu ponovo. 

Koliko god atraktivno izgledali, rančevi za decu napravljeni od kože ili indijskog plata su teški. Samim tim, oni dodaju nepotrebnu težinu na već opterećena dečija leđa. Takođe, ovi materijali su skloni habanju, a đački ranac pun knjiga znači i dosta oštrih ivica koji mogu pocepati tkaninu. Najbolji izbor su veštački, plastificirani materijali. Oni su vrlo laki, otporni na habanje, često vodootporni i laki za održavanje. U kombinaciji sa proznačnim materijalima na mestima koja dodiruju telo, kao što su mrežice na leđima i naramenicama, ovi rančevi dozvoljavaju koži da diše, sprečavaju znojenje i udobni su za dugotrajno nošenje.

Školski rančevi ne smeju biti preteški

Već smo pomenuli težinu ranca koja zavisi od materijala od koga je napravljen, ali je ovaj kriterijum jako važan kao posebno pitanje. Naime, pedijatri preporučuju idealnu težinu dečijih rančeva koja ne prelazi 10% dečije težine. Kako prosečan đak prvak ima telesnu težinu između 25 i 35 kilograma, a prosečan školski ranac teži oko 6 kilograma, taj prosek je višestruko premašen. 

Upravo zbog toga, neophodno je da sam ranac koji će vaše dete koristiti bude što lakši, kako biste sprečili teže deformitete kičme koji lako nastaju u tako osetljivom periodu dečijeg razvoja. Osim odgovarajuće težine, idealni rančevi za decu imaju široke naramenice koje se ne usecaju u ramena, i pojaseve koje dete može zakopčati oko struka i prebaciti deo težine sa leđa na kukove. 

Možete biti kreativni sa oblikom i dizajnom

Školske rančeve najšire možemo podeliti na kutijaste, ovalne i klasične modele. Kutijasti i ovalni rančevi za decu nude dosta prostora, vrlo su stabilni i pogodni za držanje pored klupe, na podu. Istovremeno, ovi rančevi su i teži. Klasični modeli su lakši, ali u njima i manje prostora. 

Poslednjih godina veliku popularnost stiču i rančevi za decu sa točkićima. Njih deca lako mogu da vuku za sobom, bez opterećivanja leđa. Ukoliko razmatrate kupovinu ovog modela, obratite pažnju na put kojim će dete ići u školu, odnosno na to da li je površina kojom će se kretati pogodna za ovakav način nošenja ranca. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *