Šivaljke za vreće – sve što treba da znate

 

Mašine za prošivanje džakova, popularno nazvane i šivaljke, spadaju u red industrijskih šivaćih mašina. Koriste se u svim proizvodnim delatnostima koje svoje krajnje proizvode pakuju u vreće, jer da bi pakovanje bilo efikasno vreće treba zatvoriti čvrstim industrijskim koncem. 

Šivaljke mogu podjednako dobro prošivati vreće napravljene od tkanine, papira ili plastike. Bez obzira o kojem je materijalu vreće reč, igle mašine za prošivanje džakova su dovoljno čvrste i izdržljive da ga probiju, a donji transportni zupci imaju dovoljno jaku oscilaciju kretanja da „pokupe“ i privuku materijal. Nakon što je džak prošiven, vrši se automatsko odsecanje konca, jer sa jedne strane mašine postoji rezač za konac.

Proizvod je na ovaj način čvrsto zapakovan i maksimalno zaštićen od spoljnih uticaja.

U nastavku ćemo vas upoznati sa modelima i prednostima mašina za prošivanje vreća:

Koje vrste šivaljki postoje?

Razlikujemo dva osnovna tipa šivaljke, a to su portabl, odnosno prenosne, i statične mašine za prošivanje džakova.

  • Prenosne ili portabl šivaljke radnik na poslovima pakovanja nosi u ruci, približava iz džaku koji je potrebno zatvoriti i zašiva njegov rub. Portabl mašine su nešto manjih dimenzija i težine, što olakšava prenošenje i rukovanje. Mogu se vrlo jednostavno fiksirati za željenu površinu i postati statične, ako za tim postoji potreba. 
  • Statične šivaljke su fiksirane za podlogu. One se ne prinose džakovima, nego se džak prinosi njima. Uglavnom su fiksirane za nosač, a najčešće se nalaze iznad pokretne trasportne trake. Uloga radnika na poslovima pakovanja je da prinese rub džaka, koji mašina automatski prošiva, automatski odsecajući konac kada dođe do kraja ruba.

Portabl mašine su izuzetno tražene, baš zbog njihove dvostruke funkcije. Kada se radnik umori mašinu lako može fiksirati na površinu ili nosač. Prosečna težina ovih modela je 5kg, što iako ne zvuči kao mnogo, može dovesti do zamora pri dugotrajnom rukovanju. 

Kako šivaljke funkcionišu?

Šivaljke funkcionišu dosta jednostavno, zavisno od odabranog modela, a dostupni su modeli šivaljke koji koriste jednu iglu i jedan konac, modeli sa jednom iglom koja koristi dva konca i modeli sa dve igle i dva konca. 

Mašine koje imaju jednu iglu, a dva konca, logično pružaju jači i izdržljiviji štep nego mašine koje rade samo sa jednim koncem. One šiju s lica i naličja, od gore i od dole. S lica štep izgleda ravno, kao štep koji se dobija na običnoj šivaćoj mašini, dok sa naličja štep izgleda kao lančani. Gornji konac se prošiva debljom iglom, a sve vreme se obraća pažnja na zategnutost konca, kao i na to da se šavovi ne nabiraju, već da budu potpuno ravni i ujednačeni, kako ne bi skupljali materijal.

Šivaljke rade prilično velikom brzinom i prave od 1300 do 1800 uboda u minuti. Debljina konca koji se koristi je deset, a konac je kod najvećeg broja modela zaštićen korpicom, kako ne bi došlo do mršenja i pravljenja čvorova, što bi dovelo do bespotrebnih zastoja u radu.

Mašine za prošivanje džakova zatvaranje vrše na tri načina:

  • Obično zatvaranje
  • Zatvaranje sa jednostrukim ili dvostrukim preklapanjem.
  • Zatvaranje sa dodatnom krep trakom, koja može biti od tanke tkanine ili papira.

Kako se održavaju mašine za prošivanje džakova?

Šivaljke su prilično otporne i izdržljive mašine, ali obzirom da se koriste za rad u specifičnim uslovima neophodno je preduzeti određene korake u njihovom održavanju, kako bi se kvarovi (a samim tim i zastoji u proizvodnji) sveli na minimum. 

Obzirom da prošivaju sve vrste materijala, od papira do tkanine, šivaljka se praše. I materijali od kojih se prave vreće i materijali koji se pakuju emituju mikročestice prašine, koja zasipa mašinu. Kako se prašina ne bi nagomilavala, pri radu ih je neophodno redovno otprašivati, odnosno čistiti. Prevelika količina prašine može vremenom dovesti do zagušenja i prestanka rada šivaljke. Pored otprašivanja mašine za prošivanje džakova je neophodno redovno podmazivati.

Abrazivni materijali mogu dovesti do trošenja delova mašine, stoga stopica, iglenjača i hvatač konca moraju biti redovno čišćeni i obilno podmazivani mašinskim uljem. Podmazivanje bi trebalo vršiti svakodnevno, kako bi mašina što duže radila, bez potrebe za zamenom delova.

Bez obzira koliko pažnje poklanjate održavanju šivaljke, trebalo bi je nositi na redovni servis bar jednom godišnje,  jer su određeni delovi ipak potrošna roba i moraju se redovno menjati. To su ubodna pločica, donji transporter, DN igle, hvatač konca i zupčasti remen.

Bitno je naglasiti da su mašine za prošivanje džakova izrađene od kvalitetnih i izdržljivih materijala, što omogućava dugogodišnji rad, bez potebe za čestim popravkama. Mirić servis već dugi niz godina vrši servis mašina za prošivanje džakova, a u ponudi je i prodaja raznovrsnih modela šivaljki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *