Saveti za uređenje vaše bašte i dvorišta – jednostavni, a efektni trikovi

Polako ispraćamo hladne zimske dane i dočekujemo sledeće godišnje doba, proleće, sveže sunčane dane koje volimo da provodimo napolju, na svežem vazduhu obasjani zracima sunca. Ipak, lepo vreme donosi nam i mogućnosti da naše dvorište i baštu sredimo nakon snegova i mrazova za predstojeću sezonu te vam u nastavku donosimo ideje za njihovo uređenje. 

Malč – višenamenski proizvod od borovine 

Kada govorimo o malču važno je napomenuti da se radi o proizvodu nastalom najčešće od iseckanog borovog drveta, a čak se i borove iglice mogu koristiti kao malč. Najčešća uloga koju malč ima jeste da se koristi da bi se prekrila zemlja oko biljaka i njegova upotreba na ovaj način je višestruko dobra i povoljna – pored dekorativne funkcije koju ima, malč smanjuje rast korova, te čuva vodu i pomaže u smanjenu gubitka vlage tokom sušnih perioda i održava optimalnu temepraturu zemljišta, ali ima i važnu ulogu u zaustavljanju erozije. Dakle, pored toga što bi malč osvežio vizuleno i estetski prostor vašeg dvorišta ili bašte, on ima i brojne druge korisne funkcije za samo zemljište i biljku, a malč smanjuje i vaše vreme koje je potrebno da ulažete u održavanje prostora oko biljaka. Malč se često koristi i za pravljenje staza pa ga često možete videti i u javnim parkovima, a s obzirom da pristupačnost cene, uz malo novca vaše dvorište može dobiti potpuno nov izgled. 

Zemlja za cveće – uslov za šarenu baštu

Lepe cvetne bašte i sa ukusom obojena dvorišta cvećem počinju od zdravog zemljišta. Generalno govoreći o održavanju biljaka, a posebno cveća, većina njih najbolje uspeva u zemljištu koje je tretirano sa puno organskog materijala, rastresito je i mekano. Zato je zemlja za cveće postala neophodna stvar ukoliko želite da vaše bilje i cveće dobije sve što mu je potrebno za održivi razvoj i rast.  Za zasad cveća ne treba da kopate veliku površinu i dubinu zemlje, ali dovoljno da u nju dodate supstrate kojima biste poboljšali strukturu samog zemljišta, tj. dodali hranljive materije radi osiguranja zdravog rasta cveta. Pored toga, važno je da u zavisnosti od toga koju biljku ili cvet tretirate, prateći sturčne svete, povremeno dodajete zemlju za cveće. Ipak vodite računa da prilikom sadnje zemlja ne bude ni previše vlažna, ni previše suva, a saveti su slični i kada je zemlja za cveće u pitanju. 

Prihranjivanje i košenje travnjaka 

Ukoliko želite da vaše dvorište bude estetski lepo za oko i da u potpunosti uživate u ispijanju kafe na terasi sa pogledom na vašu zelenu travu koja zauzima verovatno najveću površinu dvorišta važno je da redovno i pravilno održavate vaš travnjak. Pored redovnog košenja trave, primetićete da je travnjak nakon zimskih dana kada se oporavlja od snega i hladnoće drugačiji, a da tokom leta trava zna da presuši zbog velikih vrućina. Prihranjivanje travnjaka u svrhu redovnog održavanja možete uraditi tri puta godišnje, a to možete uraditi dodavanjem đubriva u zavisnosti od godišnjeg doba.

Pored napred navedenog, svakako da će svaki pažljivo birani detalj za vaše dvorište taj prostor upotpuniti i oplemeniti, ali i da je ono što je najvažnije jeste da vi uživate u tom prostoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *