Saveti za izbor savršene ugaone garniture za Vaš prostor

Opremanje novog doma, selidba i izbor nameštaja sa sobom nose mnogo uzbuđenja, novih prilika, ali često i kolebanja i stresa oko savršenog izbora. Pri kupovini svakog komada nameštaja bilo da su u pitanju police za knjigu, TV komode ili ugaone garniture, treba voditi računa o dimenzijama, materijalima, bojama i uz to uskladiti stil kako komadi nameštaja ne bi odudarali jedan od drugog. Ugaone garniture su centralni deo svake dnevne sobe i one su komad nameštaja na kom će čitava porodica provoditi najveći deo vremena. Zbog toga je jako bitno da se sa kupovinom ovog komada nameštaja ne žuri i da se pažljivo i pametno odabere.

Ugaone garniture ne smeju da budu ni prevelike ni premale

Prilikom kupovine ugaone garniture treba prvo početi od dimenzija. One se uklapaju sa veličinom cele dnevne sobe i u ovom slučaju ne bi trebalo pogrešiti. Velike garniture će u malim sobama zauzeti sav prostor, otežati kretanje i neće biti moguće da uklopite sav potreban nameštaj. S druge strane, male garniture u velikim sobama se skoro neće ni videti. Najbolje bi bilo da pre kupovine garniture izmerite celu sobu i onda na internetu proverite dimenzije garnitura koje Vam se dopadaju. Neki prodavci nameštaja čak savetuju da pre kupovine ugaone garniture na podu kredom obeležite njene dimenzije kako biste videli kako će se uklopiti u prostor.

Za male prostore se više preporučuju trosedi sa lenjivcem, dok se za velike dnevne sobe, površine oko 30ak kvadrata preporučuje da kupite one klasične, velike ugaone garniture sastavljene od dvoseda, troseda i ugla.

Na razvlačenje ili ne, na Vama je

Prilikom kupovine ugaone garniture dobro razmislite i o sistemu za rasklapanje. Ako imate veliku porodicu koja će dolaziti da prenoći kod Vas, logično je da ćete kupiti onu koja se lako može pretvoriti u ležaj. Garniture sa mehanizmom za rasklapanje sa oprugama se mogu pretvoriti u  ležaj dimenzija bračnog kreveta i one su daleko skuplje od onih na razvlačenje. Jeftinija varijanta su garniture kod kojih se sedalni deo troseda izvlači, a naslon se spušta. Ovakve garniture su odlično rešenje i za garsonjere jer se za tili čas pretvore u udoban ležaj, a imaju i prostor za odlaganje posteljine.

Vodite računa o materijalu

Osobama sa malom decom i kućnim ljubimcima se ne preporučuju kožne ugaone garniture ili neke koje su presvučene nežnim materijalima sa kojih ne mogu da se očiste fleke. Kožne garniture će kućni ljubimci izgrebati ne postoji sredstvo koje te ogrebotine može pokriti, osim da je nosite kod majstora na popravku. S druge strane, mala deca imaju tendenciju da prosipaju i mrve hranu po nameštaju, pa ne bi baš bilo najpametnije da svetlu garnituru presvučenu nežnim materijalom koji ne sme da se tretira sredstvima i alatima za dubinsko čišćenje.

Vodite računa o bojama

Već smo rekli da ugaone garniture zauzimaju centralno mesto u svakoj dnevnoj sobi. To praktično znači da one određuju ton sobe i bilo bi pametno da se dobro usklade sa bojom zidova. To praktično znači da ne bi trebalo da, ukoliko imate tamne zidove, odaberete crnu ili tamno braon garnituru jer će upiti svo svetlo i cela prostorija će delovati depresivno. Umesto toga, umesto klasičnih zemljanih tonova, možete da odaberete garnituru neke jarke boje koja će „oživeti“ prostoriju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *