Ruža – kraljica među cvećem

Stari narodi veoma su cenili ružu znajući kakav uticaj ima na telo i duh. Još u antičkom dobu su je nazvali kraljicom cveća i najlepšom. U drevnom Rimu u literaturi tog doba postoje opis čak 10 vrsta ruža. Sadili su je u svojim baštama, pisali o  njoj, slikali je.

Ruža je i danas ostala omiljeni cvet i čest gost u baštama. Tokom mnogo vekova uzgoja, ukrštanja, prirodne selekcije i hibridizacije u novije doba stvorene su mnoge sorte i grupe ruža.

Klasifikacija ruža

Danas postoji oko 30 hiljada sorti i teško ih je klasifikovati jer se treba uzeti u obzir izgled, poreklo, cvetanje kao i samu negu tokom uzgoja.

Zvanična klasifikacija deli sve sorte u divlje ruže, stare vrtne ruže i moderne vrtne ruže.

Divlja ruža

Divlje ruže su prirodna vrsta ili neki neposredni hibridni potomak. To su žbunovi koji ne traže puno pažnje, tolerišu senku i uglavnom podnose siromašno zemljište. One uglavnom cvetaju jednom godišnje i razvijaju šipkove različitih boja i veličina.

Stare vrtne ruže 

Početkom 20 veka moderne vrste ruža poput hibridnih čajevki, raznih modernih ruža stablašica, ruža penjačica bacaju u zaborav stare vrtne ruže, ali ljubitelji ruža još uvek posvećuju im pažnju i sa ljubavlju ih uzgajaju. Neke vrste starih ruža su alba, bele ruže, galske ruže, stolisne, damask i portland ruže.

Moderne vrtne ruže

U ovu grupu spadaju sve vrste ruža nastale posle 1876. godine. Ove su sorte veoma popularne i bacile su u senku svoje prethodnice.

Veoma popularne sadnice ruža iz ove grupe su ruže penjačice, ruže stablašice i minijaturne ruže, koje danas ima svaki rasadnik u Beogradu i celoj Srbiji.

Reći ćemo par reči o svakoj ovoj vrsti.

Ruže penjačice

Climber rose, kako glasi latinski naziv za ove ruže mogu pružiti jedinstven izgled vašem vrtu. Obično se sade uz pergole, kao cvetna živa ograda ili za maskiranje zidova. Cvetovi ove ruže su uglavnom mirisni. Rastu od 3 do 8 metara. Mogu se podeliti u dve vrste, jedna je nastala ukrštanjem multiflore i wichuraiana a druga vrsta je nastala mutacijom čajno-hibridnih ruža i floribunda.

Ruža stablašica

Ako je ruža kraljica među cvećem onda je ruža stablašica kraljica među ružama. Ruže stablašice su nekad bile dostupne samo višim slojevima društva i bogatim ljudima. Danas ukrašavaju bašte onih koji imaju izgrađen ukus i koji imaju želju da ih uzgajaju i neguju na ispravan način.

Ruže stablašice su nastale metodom kalemljenja, kombinacijom tri različite vrste ruža. Jedna daje koren druga stablo, a treća cvet. Podela, najosnovnija ove vrste ruža su: padajuće forme, uspravne loptaste, čajevke, mnogocvetne i minijaturne. Kao što vidimo za ruže stablašice možete iskoristiti bilo koju vrstu ruža koju volite, i bilo koju da odaberete svaka je predivna na svoj način.

Minijaturne, patuljaste ruže

Minijaturne ruže su zaista minijaturne, poznate kao najmanje ruže na svetu. Odlikuju se jako niskim rastom do 35 cm a divni mali cvetići pokrivaju biljku tokom cele vegetacije. Mogu se saditi i u saksije, žardinjere, balkone. Jako lepo izgledaju uz ivice staza u vrtu. Otporne su na hladnoću i jako lako ih je uzgajati. Otmene i dekorativne ulapšaće svaku baštu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *