Roditeljstvo – obaveze pod plaštom ljubavi

Sigurno da nema srećnijeg trenutka u životu od trenutka kada postajemo otac ili majka. Ali ni odgovornijeg. Kaže se da se život promeni u trenutku. Ne bismo se ipak saglasili sa tim da je reč o trenutku, već o dobro pripremanom procesu, koji počinje još od prvog dana trudnoće, a završava se tek onda kada deca postanu odgovorni i ozbiljni ljudi.

Roditeljstvo

Do tada, reč je o procesu koji podrazumeva mnogo truda, rada, odricanja, taktike i povrh svega ljubavi. Niko se naučen nije rodio. Toga smo takođe svesni. Zbog toga često učimo od dece i vaspitavanjem drugih disciplinujemo sebe. Pa se još jedna isklišeirana rečenica može podvući, a opisati stanje u kom se kao roditelji nalazimo.

“Ko radi, taj i greši” rekao bi neko.

I u pravu je. Kao roditelji često pravimo velike greške, ali i učimo da ih ispravljamo. No, pre nego što ih ispravljamo, moramo ih uočiti i definisati. Potrudićemo da u nastavku pobrojimo najčešće roditeljske greške, a vi se u nekima od njih prepoznate. Ukoliko se ne prepoznate, čestitamo vam. Onda ste ostali van tokova furioznog sveta koji se ubrzao do beskonačnosti i spustio maglu na pojam roditeljstva. Krenimo redom.

Od pažnje do razmaženosti

Svako dete treba ili čak mora biti poštovano. Ukazivano poštovanje i pažnja roditelje čine omiljenim kod dece. Međutim, savremeno doba nosi velike rizike, odvajanje od dece i nadoknađivanje izostavljenje pažnje prevelikim i periodičnim obožavanjima. Deca tako žive u svetu u kom se ispušteni gestovi menjaju materijalnom satisfakcijom, a ljubav povremenim obožavanjem.

Važno je imati na umu da deca treba da budu voljena, ali ne i tretirana kao centar univerzuma.

Na taj način izbegava se mogućnost da deca porastu u sebične i egocentrićne ljude. Društveni život dece je od velikog značaja, pa se nedostatak roditeljske brige danas može nadoknaditi i u dečijim igraonicama kroz razvijanje timskog duha i saradnje sa drugom decu.

Osećaj zajedništva je od presudne važnosti u kreiranju ličnosti. Odbačenost je velika prepreka, sa kojom se nedruštvena deca mogu suočavati, a to niko ne želi za svoje dete. Deca se u igraonicama kroz igru i edukuju, ali i uče poštovanju drugih ličnosti, poštovanju različitosti i kolegijalnosti.

Život u prenesenom značenju

Porodica

Svi znaju koliko roditelji mogu biti ponosni na svoju decu. Uspeh rođene dece veoma često čini nas srećnijim nego sopstveni uspeh.

To se donekle može opravdati osećanjem ponosa, koji je normalan. Međutim, raizik nastaje onda kada se preterano angažujemo i ulažemo svu svoju snagu da bismo se kasnije sladili nad dečijim uspehom.

Ovaj nivo ponašanja neretko prerasta u naš lični egoizam, a dečja sreća postaje odgovornost i obaveza da nas zadovolje uspehom.

Ulica kojom ih teramo da krenu je, ne zaboravite to, dvosmerna, pa se vrlo često mogu okrenuti od naših ličnih ambicija, i postupcima nam sasuti u lice svaki uspeh koji smo ima nametali. Pustite decu da se raduju sopstvenim uspesima, budite ponosni, ali ne i gordi. Savetujte, kritikujte i razumite.

Oprezno sa nametanjem prijateljstva

U adolescentskim danima, deca se neopravdano stide svojih roditelja, misleći da je druženje sa njima, petljanje u njihovu intimu. Budite oprezni kada se svojoj deci namećete kao najbolji prijatelji. To može biti mač sa dve oštrice.

Budite najpre roditelj pa tek onda prijatelji. Velika prijateljstva mogu se završavati i velikim razočaranjima, a deca teško praštaju.

Budite dovoljno autoritativni kada je potrebno, kako biste uspeli da izbalansirate prijateljstvo, ljubav i roditeljsku odgovornost.

Kažnjavanje – loše rešenje

Iako moramo vaspitavati decu tako da budu svesni svojih postupaka i odgovornosti koju moraju snositi zbog svog ponašanja, postoji mnogo boljih i efektivnijih načina od kažnjavanja i taktici uteravanja straha.

O fizičkom nasilju nad decom valjda ne bi trebalo ni govoriti. Ne, batina nije iz raja izašla. Deca koja se kažnjavaju nakon počinjenog nestašluka, samo kratkoročno bivaju vaspitana, i vrlo često imaju porive za sabotažom kazne.

Prevencija je svakako pametniji i bolji izbor, jer na taj način izbegavamo potišteno ili agresivno ponašanje dece. Svakako im treba dati do znanja kada pogreše, ali ih i nagraditi onda kad saniraju posledice svoje greške.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *