Rent a car: najvažnija pitanja i odgovori

Rent a car je usluga koja svima može mnogo da znači. Pre nego što odete u rent a car agenciju, trebalo bi da se iformišete o svim uslovima, ali i o nekim siticama na koje vas možda neće upozoriti u samoj agenciji. Naravno da će vam u rent a car agenciji dati sve osnovne podatke i reći vam šta može, a šta ne, uputiti vas na osnovna pravila, ali opet je bolje da to znate i pre nego što odete, kako ne biste gubili vreme. Takođe, to ne znači da kada odete u agenciju pomislite da baš sve znate i to ne znači da treba da propustite da pitate sve ono što vas zanima. Ovo su neke osnovne stvari koje treba da znate kada je rent a car usluga u pitanju, a ostalo je jako važno da pitate sve zaposlene u jednoj agenciji koja se time bavi:

Ko može da iznajmi auto?

Postoji više kriterijuma kada je proces iznajmljivanja auta u pitanju, odnosno bilo kog drugog vozila. Dakle, jedan od prvih uslova jeste da vozač mora da ima 21 godinu, tačnije minimum 21 godinu. Rent a car agencije neće izdati automobil tek punoletnim osobama ili osobama koje su punoletne, ali imaju manje od 21 godine, čak i ako imate položeno i godine iskustva. Zatim, uslugu rent a car ne mogu da koriste osobe koje su starije od 70 godina. To bi bio prvi kriterijum kada se govori o godištu, a sledeći kriterijum je u vezi sa godinama iskustva. Pre svega treba da kažemo da se podrazumeva da imate položeno i da imate vozačku dozvolu, to je osnova i zbog toga to nismo ranije naveli. Međutim, pored vozačke dozvole morate da imate i godine iskustva, u ovom slučaju govorimo o minimum dve godine iskustva u vožnji. Dakle, kriterijumi nistu uopšte strogi kada se radi o tome ko može da koristi rent a car uslugu.

Da li mogu da rezervišem svoj omiljeni model?

Obično oni koji žele da iznajme auto, već u glavi imaju zacrtano koji automobil žele. Ako se ispostavi da određena rent a car agencija ima taj automobil, onda će oni biti još srećniji, a onda njihovoj sreći neće biti kraja kada čuju da upravo taj automobil mogu da rezervišu. Čak je i poželjeno da rezervišete auto, jer samo tako ćete biti sigurni da vas čeka ono što vi želite. Rent a car u svakom slučaju preporučuju da rezervišete auto, ako postoji prilika za to.

Na koliko najmanje dana mogu da iznajmim auto?

Uglavnom je isti slučaj kod svih agencija kada je iznajmljivanje automobila u pitanju, a to znači da auto minimum možete iznajmiti na jedan dan, tačnije 24 časa. Naravno da vi auto možete vraititi i posle dva sata, ali ćete platiti za tih 24 časa.

Da li je depozit obavezan?

Da, na žalost, jeste. Tačnije, na žalost svih onih koji su se ponadali da nije. Naravno da sve rent a car agencije ne mogu da se oslone samo na reč. U mnogim rent a car agencijama potpisujete i detaljne ugovore i ostavljate određena dokumenta, ali to naravno nekada nije dovoljno i zaista je jako važno da ostavite depozit. Visina depozita naravno zavisi od toga koji model automobila uzimate, tačnije iznajmljujete i na koliko dana. Ipak, svesni ste da će vama taj depozit da se vrati tako da ne morate da brinete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *