Renoviranje stana i planiranje radova

Vreme je da renovirate stan i da stari prostor, posle mnogo godina, konačno adaptirate i uredite enterijer. Već neko vreme odlažete radove koji su dugotrajni i prljavi i nikako da načinite prve korake.

Da renoviranje stana ne bi stvaralo glavobolje najbolje je unpred napraviti plan rada. Naoružajte se strpljenjem i polako. Prvo, nađite prave majstore, a onda napravite raspored trajanja i vremenski okvir svih radova kako biste bolje organizovali svoje vreme.

Smatra se da radovi traju onoliko dana kolika je kvadratura stana. To bi značilo da je za stan od 50 kvadrata potrebno nešto manje od mesec dana radova. Osim zamene dotrajalih instalacija i postavljanja novih pvc vrata i prozora, potrebno je uraditi grube radove, a kasnije preći na završne radove, uz dodavanje nameštaja i dekorativnih detalja, kako bi što lepše uredili naš životni prostor.

Zvučna i termo izolacija podova

Potrebno je početi renoviranje stana ili kuće od grubih radova i izolacije podova. Sređivanjem podova omogućavamo dugotrajnu investiciju i zvučnu i toplotnu izolaciju.  Za izolaciju podova se najčećšće koristi kamena vuna ili, eventualno, stirodur.

Kamena vuna obezbeđuje zvučnu izolaciju zahvaljujući posebnom rasporedu vlakana, a vazduh koji se nalazi između vlakana omogućava toplotnu izolaciju. Ovde su bitne lajsne koje se postavljaju do zida, a koje sprečavaju da se zvuk ne prenosi na zidove u susedne prostorije.

Da li je potrebna hidroizolacija podova?

Hidroizolacija podova je potrebno uraditi u kupatilu i kuhinji, ili u svim prostorijama ako je objekat u suterenu ili prizemlju. Hidroizolacija zavisi od namene prostorija, tako da se pločice stavljaju  u kupatila i kuhinje zbog viška vlage.

Vinil je po svojim fizičkim osobinama otporan na uticaj vode. Drveni podovi, kao što su parket, pod od punog drveta ili brodski pod, prostoru daju toplinu i eleganciju, ali su osetljivi vlagu.  Zato je kod njih, ako je to potrebno u određenoj prostoriji, posebno bitno uraditi vodonepropusnu barijeru koja se ugrađuje ispod drveta.

Adaptacija i dekorisanje zidova

Ukoliko ste menjali instalacije ili rušili zidove, neophodno je pre krečenja obaviti molerske radove i popuniti rupe, ispraviti ivice, gletovati i uraditi sve neophodne radnje za pripremaje zidove za krečenje.

Dekoracija zidova zavisi od vašeg ukusa i potreba. Tu se podrazumevaju i gipsani radovi ukoliko ste ljubitelj spuštenih plafona ili želite da istaknete samo jedan zid. Uz gipsane oblike često se postavlja određena rasveta koja daje fokus na gipsani rad.

Prilikom krečenja možete koristiti svelte boje koje su uvek sigurna varijanta jer se dobro slažu sa ostatkom enterijera, kao što su bela, bež, boja bele kafe ili svetlo siva. Isto tako se možete igrati sa bojama zidova. U tom smislu možete okrečiti samo jedan zid u drugoj boji u odnosu na boju ostalih zidova u prostoriji. Tamno siva boja u kombinaciji sa belom je u ovom slučaju dobar izbor.

Poslednji korak uređenja enterijera je uklapanje nameštaja

Stil nameštaja u enterijeru, takođe, birate prema svom ukusu, kao i životnim navikama. Stil i boja nameštaja, kao i detalje u prostoru, je preporučljivo birati prema boji uređenih podova i zidova.

Skandinavski stil uređenja podrazumeva svetle boje i drveni nameštaj. Zanimljivo je kombinovati rustičan ili retro stil sa modernim.  Retro fotelja i komoda lepo će se uklopiti uz nameštaj modernih linija. Adaptirani stari nameštaj u kombinaciji sa novim nameštajem daje poseban pečat u enterijeru.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *