Refluks (bljuckanje) kod beba: šta je normalno, a šta ne

Bljuckanje (ili refluks) je pojava kod koje beba tokom ili odmah nakon hranjenja izbacuje mleko koje je popila. Bljuckanje se razlikuje od povraćanja po tome što mleko lako prolazi kroz jednjak i ne izaziva tegobu kod bebe – slično kao kada okrenete flašu, a tečnost iscuri. Povraćanje podrazumeva grčenje mišića koje izaziva teskobu, a hrana koju je beba pojela izleće u mlazu.


Na dnu jednjaka, baš na ulasku u želudac, stoji mišić (ezofagealni sfinkter) koji deluje kao “poklopac” i sprečava vraćanje hrane iz želuca. Kada beba guta mleko, ono silazi niz jednjak, a sfinkter se otvara dozvoljavajući ulaz hrane u želudac.
U prvoj godini života ovaj mišić nije još sasvim razvijen, pa se može desiti da se otvori i onda kada ne bi trebalo (najčešće kada se bebin stomačić napuni). Tada dolazi do vraćanja unete hrane, zajedno sa želudačnom kiselinom (koja omogućava proces varenja i pomaže u razlaganju hrane).

 

Da li je bljuckanje  kod bebe dobar ili loš znak

U večini slučajeva je bljuckanje kod bebe normalna i priodna pojava koja ne treba da vas brine, dok god je beba zadovoljna, srećna i lepo napreduje.
Ipak, u nekim (retkim) slučajevima, ovo vraćanje hrane može izazvati nelagodu kod bebe. Jaka želudačna kiselina može uzrokovati bol kada prolazi kroz jednjak. Tada se kaže da beba ima refluks, odnosno problem sa refluksom.

 

Tihi refluks

Ovo je stanje koje je najteže otkriti, jer nema karakterističnog bljuckanja. Hrana se i dalje vraća, ali ne odlazi do usta, već samo do grla kada je beba proguta. Ipak, ostali simptomi mogu biti isti kao kod refluksa.
Imajte u vidu da je refluks uobičajena pojava kod beba u prva 3 meseca, a može potrajati i duže. Obično prestaje kada beba napuni godinu dana.

 

Ostali simptomi problema sa refluksom mogu biti:

 • Konstantno ili iznenadno plakanje tokom hranjenja
 • Uobičajeno vraćanje mleka tokom ili nakon hranjenja
 • Česte infekcije uha
 • Dosta štucanja ili kašljanja
 • Odbijanje hranjenja, refleks povraćanja ili zagrcavanje tokom hranjenja

 

GERD: bolno i često bljuckanje

GERD (gastroesophageal reflux disease) je ozbiljnija pojava od refluksa, naročito ako simptomi potraju duže od 12 ili 14 meseci. Želudačna kiselina može oštetiti jednjak, izazivajući bol i upalu. GERD može toliko uticati na hranjenje da može usporiti bebino napredovanje, ili čak izazvati gubitak težine, pa najčešće zahteva medicinsku terapiju.
Simptomi GERD-a kod bebe, pored gore nabrojanih, mogu biti:

 • česta noćna buđenja
 • slabo dobijanje na težini
 • česta povraćanja
 • respiratorni problemi
 • simptomi grčeva (kolika) – neobjašenjeno plakanje više od 3 sata dnevno i češće od 3 dana nedeljno

   Kada odvesti dete kod pedijatra?

  Odvedite bebu kod doktora ako ima teškoća sa hranjenjem, ako često bljucka i deluje uznemireno nakon obroka. Doktor će vam dati savet kako da bebi olakšate simptome, a možda će proveriti i druge uzorke (kao što je alergija na kravlje mleko).
  Možete voditi evidenciju o bebinim obrocima, u koju ćete beležiti detalje o tome koliko često i koliko oblino beba vraća hranu i koliko često beba plače i deluje uznemireno. To će svakako biti od pomoći doktoru da proceni da li je bebi potrebna terapija.

  Kako pomoći bebi sa refluksom?

  Da smanjite bljuckanje i pretovarivanje stomačića, hranite bebu češće, ali manjim količinama i redovno je podižite da podrigne tokom hranjenja. Trudite se da bebu držite uspravno oko sat vremena nakon hranjenja, da bi se hrana zadržala dole.
  Ukoliko je beba na formuli, razmotrite sa doktorom prelazak na druge specijalizovane formule.

  Lečenje refluksa

  Ukoliko vaša beba napreduje i deluje zadovoljno bez obzira na česta bljuckanja, verovatno joj neće biti potrebna nikakva terapija. Ipak, ukoliko doktor proceni da refluks stvara probleme, preporučiće vam adekvatnu terapiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *