Rančevi za prvake – saveti stručnjaka

 

Stručnjaci za kičmu naglašavaju važnost dobrog ranca za djake. Roditelji su često u nedoumici koji ranac da kupe svom detetu.

Zdrava kičma važan preduslov celokupnog zdravlja

 

Devizu “bolje sprečiti, nego lečiti” mnogi ljudi ne shvataju ozbiljno i nisu svesni značaja prevencije.  U prevenciji bolesti kičme dosta može da se uradi. Pre svega je bitno da se dete dosta kreće, da boravi u prirodi i da što manje vremena igra igrice u sedećem položaju. Bavljenje sportom tj. bilo koji vid fizičke aktivnosti i zdrava ishrana su neophodni za razvoj zdrave kičme. Oštećenje i deformiteti kičme se mogu izbeći i ako se koristi odgovarajući školski ranac koji ne opterećuje kičmu mnogo. 

Neobraćanjem pažnje na navedene faktore mogu se razviti neki deformiteti kičme, kao što su skolioza i kifoza. Kifoza je deformitet pri kojem se kičmeni stub savija unapred i krivi se kičma u donjem delu leđa. Kada dodje do skolioze onda se kičmeni stub krivi lateralno.  Kičmeni stub se može iskriviti na levu ili desnu stranu u obliku slova C ili na obe strane kičme u obliku slova S. U saniranju ovih deformiteta pomažu različite fizičke vežbe. Uz redovno i pravilno izvodjenje vežbi blaži oblici iskrivljenja se mogu ispraviti. Ako je došlo do težih oblika onda se mora nositi  specijalni mider ili ići na operaciju. 

 

Rančevi za prvake – karakteristike

 

Opisani deformiteti kičme se mogu izbeći. Naime, potrebno je da rancevi za prvake budu  adekvatni, što podrazumeva da oni budu kvalitetni i anatomski. S obzirom da u obavezni školski pribor spadaju školske knjige, priručnici, sveske različitih veličina, pernica, bojice, oprema za fizičko vaspitanje,… može se zaključiti da su rancevi za prvake jako teški i da svakodnevno nošenje opterećuje kičmu deteta. Roditeljima se savetuje da prekontrolišu ranac detetu pre nego što krene u školu da se ne bi desilo da ponese nešto što mu ne treba tog dana i time dodatno optereti svoju kičmu.

 

Dobri rancevi za prvake moraju da su kvalitetni, napravljeni od izdržljivog materijala i da su vodootporni.  Rancevi za prvake ne bi trebalo da budu teški dok su prazni i da time dodatno prave težinu i pritisak na ledja. Poželjno je da budu čvrsti i da imaju džepove i  pregrade. Veoma je bitno da rancevi za prvake imaju bezbedonosne elemente kao što su fluroscentni delovi i reflektujuće trake. Zahvaljujući ovim elementima povećava se vidiljivost deteta noću i u saobraćaju. 

 

Dobri anatomski rančevi čuvaju detetova ledja. Anatomski ranac ne ugrožava pravilan razvoj kičme  jer ima ojačanja za ledja, kopče oko struka, prednje kopče, mekane kaiševe i sistem za podršku ledja. Težina ranca se kod ovih rančeva rasporedjuje ravnomerno. Deo težine se prenosi na noge i  rasterećuju se ledja i ramena. Deo ranca koji ide na ledja ima specifičnu konstrukciju, napravljen je od aluminijskog rama i vazduh struji. Rančevi se mogu prilagodjavati uzrastu deteta. Naime, kako dete raste oni se prilagodjavaju uz pomoć anatomskog sistema podrške ledja. 

 

Kvalitetni rančevi za prvake mogu biti različitih boja i dezena sa junacima koje deca vole pa je važno da i dete učestvuje u kupovini i kasnije uživa u nošenju svog ranca. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *