Rančevi koji ne opterećuju  kičmu

Većina nas ne vodi računa o svom zdravlju koliko bi trebalo. Bolest nas natera da odemo kod lekara i onda tek postanemo svesni svojih nezdravih navika i počnemo da brinemo o svom zdravlju. Svi su svesni činjenice da se u savremenom dobu manje krećemo, lošije hranimo i da nismo dovoljno fizički aktivni.  Nemar prema zdravlju i prevenciji je posebno poguban za zdravlje dece. 

Mladi često imaju različite zdravstvene probleme koji se ne otkrivaju na vreme pa onda imaju negativan uticaj na kasniji razvoj i život. Čest problem današnje omladine, pored gojaznosti, je  i problem sa telesnim deformitetima, pre svega kičme.

 

Deformiteti kičme

Pedijatar –  lekar posmatra položaj kičmenog stuba, lopatica i karlice, položaj ramena, simetriju tela, oblik stopala, pravilnost hoda i na osnovu ove vrste pregleda postavlja dijagnozu deformiteta kičme. Ovaj pregled je dobro obaviti bar jednom godišnje u cilju očuvanja zdrave i pravilno razvijene kičme.

 

Rasprostranjeni kičmeni deformiteti kod mladih su skolioza i kifoza. Važno je rano dijagnostifikovati deformitet jer je onda uz odgovarajuću terapiju (korektivne vežbi i promena načina života) moguće deformitet smanjiti i eleminisati. Ovi deformiteti pored lečenja fizikalnom terapijom ponekad zahtevaju i ortopedsko-hirurški zahvat jer kod težih slučajeva samo na taj način može da se ispravi deformitet. Uobičajena terapija podrazumeva vežbe jačanja i istezanja mišića, vežbe balansa, kao i korekciju hoda i vežbe disanja. Naravno, bez promene načina života –  više fizičke aktivnosti, bavljenja sportom i unošenja zdrave hrane, vežbe su samo trenutni “lek”.  

 

Kakvi rančevi ne opterećuju kičmu 

U borbi protiv bolesti i deformiteta kičme i njenoj prevenciji značajnu ulogu ima i odabir dobrog anatomskog ranca, pogotovo ukoliko su u pitanju školski rančevi, ali u prevenciji ne treba nikako zaboraviti ni bavljenje sportom, redovan boravak u prirodi i na čistom vazduhu, bavljenje najrazličijim fizičkim aktivnostima i pravilnu ishranu. U skladu sa navedenim, sportski rančevi bi takođe morali da budu anatomski. 

 

S obzirom da djaci u školu nose teške rančeve to predstavlja svakodnevno opterećenje za njihovu kičmu. Za školu su potrebne knjige, sveske, radni listovi, lektire, pernice, pribor za likovno, oprema za fizičko vaspitanje,… Preporuka je da rančevi za školu budu anatomski i da prilikom kupovine ranca treba obratiti pažnju na karakteristike odabranog ranca. Stručnjaci napominju da je važnije izdvojiti malo više novca za anatomski ranac i sačuvati kičmu deteta. Anatomski rančevi postoje u različitim dezenima i postoji širok asortiman za svačiji ukus. Bitno je da školski ranac bude kvalitetan i da može da traje nekoliko godina.  

 

Anatomski rančevi poseduju ojačanje za ledja, mekane kaiševe, prednje kopče, zatim kopče oko struka  i poseban sistem za podršku ledja koji čuva kičmeni stub. Kod ovih rančeva se težina ranca rasporedjuje ravnomerno. Naime, jedan deo težine se prenosi na noge pa se ramena i ledja malo rasterećuju na ovaj način. Od aluminijskog rama je deo ranca koji ide uz ledja. Ovaj deo ima posebnu konstrukcija pa vazduh slobodno struji i po potrebi ovaj deo ranca se može skinuti i oprati. Još jedna bitna karakteristika ranca je da je ne bude težak kada je prazan i da bude od izdržljivog materijala koji ne propušta vodu. Zatim, ranac treba da je čvrst i da ima fluroscentne delove koji obezbedjuju detetovu bolju vidiljivost.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *