Prilagodite model zavesa dnevnim prostorijama

Prilikom uređenja unutrašnjeg enterijera, neophodno je slediti skladan odnos boja, materijala i prozračnost sobe. Neizostavan detalj unutrašnje stolarije svakako čine zavese sa draperima. Prema dizajnerskim zahtevima, zavese spadaju u dekorativni element koji oplemenjuje životni prostor. Prilikom odabira i modela zavesa, neophodno je sagledati izbor tkanina, šare, vez i boju materijala. Namena zavesa je pre svega zaštita sopstvene privatnosti, dekorativnost enterijera i zaštita od sunca. Na osnovu stepena koji želimo postići, bira se debljina tkanine i brojnost nabora. Ukoliko je dnevni boravak tokom celog dana izložen suncu, neophodan je odabir potpuno belih zavesa ili svetlih tonova pastelnih boja. 

Odabir prirodnih materijala za zavese najbolji izbor

Kada je odabir materijala u pitanju, izbor se svodi  na prirodne materijale sa velikom postojanošću i lakoćom održavanja. Duge i teške zavese je neophodno peglati, što naravno zavisi od debljine unutrašnjeg tkanja. 

Najefikasnije zavese su lanene, pamučne i svilene. Zavisno od stila unutrašnjeg uređenja, biraju se dostupni materijali. Materijali koji nemaju zahteva u pogledu peglanja, odnose se na sintetičke materijale sa manjim sastavom pamuka. Ovakve zavese se neposredno nakon pranja mokre mogu kačiti na garnišle. 

Pored zavesa kao dekorativnog elementa unutrašnjeg prostora, sastavni deo mogu činiti draperi. Draperi su uglavnom kontrasnih boja i debljeg unutrašnjeg tkanja. Namena drapera je pre svega praktična, naročito kod zaštite od prodora sunčevih zraka. Materijali se biraju na osnovu lakoće održavanja i pretežno u svom sirovinskom sastavu imaju pamuk, lan, svilu ili pliš. Boja drapera nije usklađena sa bojom zavesa, već je tonu sa drugim elementima unutrašnjeg prostora. Slaganje sa tepihom, dekorativnim jastučićima ili prekrivačima je najbolji izbor. 

Moderni tipovi zavesa

Tipovi i modeli zavesa su raznovrsni, počev od klasičnih formi do venicijanera od raznovrsnih materijala. Klasičan izbor zavesa uglavnom je primenljiv na sve stilove unutrašnjeg enterijera. Primenljive su na gotovo sve prostorije kod kojih se želi postići efekat dobre prozračnosti sa dužinom do poda. Lakoća održavanja sa pranjem na 300C bez potrebe za peglanjem utiče na njihov odabir.

Nepogrešiv izbor u odabiru boja je bela, ali lepotu i prefinjen izgled imaju svetliji tonovi bež boja, peska i sve palete nežnih prirodnih tonova. Odabir zavesa je sveden na uzimanje tačnih mera prozora, željenu dužinu i širinu. Klasičan tip zavesa je više primenljiv na spratne prostorije kod kojih zaštita privatnosti nije na prvom mestu, upravo zbog visine i položaja stana. 

Ukoliko se želi postići moderan dizajn, savetuje se ugradnja rolo ili zebra zavesa. One su prilagodljive na sve tipove prostorija, pri čemu prednost poseduju po svom izraženom mehanizmu. Zebra zavese se mogu podešavati i time dozirati dnevno svetlo u prostoriju. Rolo sistem omogućava njihovo podizanje i lako spuštanje. Održavanje je svedeno na brisanje vlažnom krpom, pa prema tome nisu preporučene za prostorije u kojima borave pušači. 

Venicijaneri kao krajnja opcija za montažu, primenljiva je u trpezarijama, kuhinjama i zastakljenim terasama. Njihov dizajn nije privlačan za dnevni boravak, pri čemu se mogu izrađivati od metalnih ili drvenih materijala. Odabir dezena venicijanera je sveden na lični ukus i uklopljenost u unutrašnji enterijer. Prirodni materijal za izradu venicijanera je bambus, pri čemu ljubitelji prirodnih materijala preferiraju njegov odabir. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *