Prevencija je pola zdravlja…

Da li vam se dešavalo da vas stariji opominju da odlazite redovno na stomatološke preglede, je to oni nisu radili? Čini se da se u Srbiji još uvek odlazak kod zubara smatra jednim od veoma teških odluka u životu, jer dok vas bol potpuno ne savlada vi nećete posetiti čika docu. Mnogima je neobajšnjiv strah koji se pojavi na samu pomisao na zubarsku ordinaciju, pa odlaze na pregled samo kada moraju. Važno je da se dete u ranom detinjstvu navikne na redovne stomatološke preglede, jer će kasnije kada dete odraste biti manje problema.

Koliko su pregledi važni, toliko je bitna zdrava ishrana, redovno održavanje oralne higijene, kao i genetska predispozicija koju dete ima kada je kvalitet u pitanju.

Malo ljudi zna da su desni i zubi žarišta mnogih oboljenja, pa ako imate problem sa desnima koji ne prolazi duže vreme, obavezno se obratite stomatologu, da ne biste napravili neki krupniji problem. Takođe, bolje na vreme održavati oralnu higijenu zuba, redovno prati zube, koristiti konac za čišćenje zuba posle svakog obroka, kao i tečnost za ispiranje usne duplje, kako biste prevencijom sprečili pojavu mnogih oboljenja. Često se u našem narodu čuje bolje sprečiti nego lečiti, zato a vreme brinite o svom zdravlju. Nažalost, mnogi nisu ni svesti koliko je važno zdravlje dok se ne razbole. Briga o samom sebi je najvažnija, zato na vreme razmislite šta je to što vas muči i kako biste mogli preventivno da reagujete.

Uvek je pravo vreme…

Da li je rano sa 25 godina razmišljati o sređivanju zuba i ugradnji zubnih implanta? Naravno da nije, jer nekome se desi da mu nedostaje neki veoma važan zub u vilici, a nije ni svestan da se sve da srediti. Zato je važno na vreme se zapitati na koji način poboljšati zube, srediti i voditi brigu o onima koje imate, jer oni zubi koji vam nedostaju uvek mogu da se ugrade, a moderna stomatologija učinila je da zubni implanti postanu sasvim normalna pojava. Naime, zubni implanti često se preporučuju kada nedostaju takozvane jedinice, ali uvek treba saslušati savet stučnjaka, pa ako on preporučuje ugranju veštačkog korena, onda bi trebalo razmisliti o tome.

Kada vam se auto pokvari, vi odete kod nekoliko mehaničara kako biste utvrdili kvar i cenu ili posetite nekoliko radnji za auto-delove kako biste izabrali povoljniju cenu, zar ne? E isto se savetuje i za stomatologe. Ukoliko niste sigurni u mišljenje vašeg doktora, onda nije na odmet čuti šta misle drugi stručnjaci. Ne kaže se slučajno da su uvek dve glave pametnije. Ako ste ipak sigurni u svog stomatologa, jer znate da do sada nikada niste imali problema sa intervencijama i svi procesi su uspešni završeni, onda razmislite da li ste spemni da zubni impanti postanu deo vaših zuba. Iako se danas smatra da ova intervencija predstavlja rutinsku operaciju i sa 98% uspešnosti se zubni implanti ugrađuju, čim čujete da se veštački koren ugrađuje u viličnu kost, odmah vam nije svejedno. Naime, tokom intervencije čitav proces ugradnje veštačkog korena prođe neprimentno, pa ako vam deluje da nećete preživeti, budite sigurni da nećete ni osetiti ovu intervenciju, a tek kasnije nećete ni biti svesni da su zubni impanti u vašoj vilici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *