Preseljenje u komforniji prostor – Da li je u pitanju luksuz ili potreba?

Promena životnog prostora predstavlja veliki korak i značajnu odluku, a razlozi koji utiču na preseljenje mogu biti najrazličitije prirode. Najčešće su to važni životni događaji poput ulaska u brak i zasnivanja porodice ili pronalazak novog posla, ali i jednostavno nedostatak prostora. Finansijska stabilnost presudan je faktor za realizaciju preseljenja u komforniji stan ili kuću, a detaljno istraživanje tržišta nekretnina prvi neophodan korak ka uspešnoj kupovini novog doma.

Budući da je reč o ozbiljnoj investiciji i velikoj promeni, potrebno je preispitati sopstvene potrebe i utvrditi neophodnost preseljenja u veći prostor. 

Predstavljamo vam neke od najčešćih razloga zbog kojih se ljudi odlučuju na ovaj značajan događaj, a koji će vam pomoći da sami prepoznate prve znake i obezbedite sebi potreban komfor. 

Zajednički život

Većina parova se u određenom trenutku veze odlučuje na započinjanje zajedničkog života, a ovaj korak podrazumeva pronalak većeg prostora. Pre kupovine same nekretnine, neophodno je uzeti u obzir individualne, kao i zajedničke potrebe i navike, kako bi obe strane bile zadovoljne izborom novog prostora.

Ovo je posebno važno ukoliko neko od partnera praktikuje određeni hobi koji podrazumeva posebnu prostoriju i neophodan mu je mir u tom trenutku. Zajednički život ne mora nužno da znači i ulazak u bračne vode, ali neki parovi će odmah imati u vidu i proširenja porodice. U tom slučaju, bolje se odmah odlučiti na veću nekretninu, nego se kasnije ponovo seliti i tragati za novim prostorom. 

Drugačija priroda posla

Sve je veći broj kompanija koji praktikuju remote način rada, što zaposlene obavezuje da organizuju sopstveni prostor za rad. Kako veliki broj njih nema dovoljno finansijskih sredstava da iznamljuje namensku kancelariju samo za te potrebe, odlučuju se na adaptiranje prostora u svom domu. Ovakav način funkcionisanja podrazumeva nešto komforniji stan, kako bi poslovne obaveze mogle nesmetano da se obavljuju i pored prisutnosti ostalih ukućana.

Rad od kuće je sasvim dovoljan razlog da potražite prostraniju nekretninu, a ukoliko želite urbanije okruženje, onda proverite kako izgleda prodaja stanova koje Beograd nudi. Očekuje vas širok izbor stanova za koje ćete zasigurno morati da pripremite veću sumu novca, ali ne sumnjamo da prestonica može ispuniti sva vaša očekivanja, kako u profesionalnom aspektu, tako i u kulturno-društvenom. 

 

 

Manjak privatnosti

Već duži vremenski period osećate se skučeno u sopstveno stanu i čini vam se kao da nemate dovoljno prostora da se opustite i praktikujtete željene aktivnosti. Česta buka izazavana glasnim gledanje tv-a je počela da vam smeta, a u tim trenucima nemate gde da se izolujete i uživate u miru. Ovo je veoma česta pojava ukoliko porodica broji više članova, i tada se javljaju manjkavosti malog prostora.

Svim ukućanima je podjednako potrebna privatnost, pogotovo ukoliko se deca nalaze u tinejdžerskom periodu i imaju veću potrebu da se osame. Takođe, deci je potreban kutak za učenje i neophodno im je obezbediti zasebnu sobu kako bi se nesmetano mogli da ispunjavaju svoje školske obaveze. Pronalazak prostranije nekretnine omogućilo bi svakom članu porodice lakšu organizaciju svog slobodnog vremena i uživanje u svojim omiljenim aktivnostima. 

Širi finansijski okvir

Jedan od čestih razloga koji nas koči da se preselimo u komforniji prostor jeste nedovoljno finansijskih sredstava. Veći stan ne podrazumeva samo višu kupoprodajnu cenu zbog veće kvadrature, već i automatski povećava redovne mesečne troškove. Unapređenje na poslu ili opšte poboljšanje materijalne situacije mogu biti validni razlozi da razmislimo o promeni životnog prostora i obezbedimo sebi dodatni komfor koji smo oduvek želeli.

Sa druge strane, ukoliko je reč o kupovini, a ne iznajmljivanju nekretnine, onda je ovakav korak uvek pametna investicija i ulaganje u budućnost. Kada odlučite da više ne želite da živite u njoj, uvek možete da je iznajmljujete ili prodate, te na taj način obezbedite sebi potrebna finansijska sredstva. 

Ukoliko ste se prepoznali u nekim od ovih pasusa, sasvim je sigurno da ste korak bliži preseljenju u komforniji prostor. Kada jednom donesete konačnu odluku, sačinite detaljan finansijski plan i razgovarajte sa svim ukućanima o željenoj nekretnine, kako bi potrebe svih članova porodice bile zadovoljene.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *