Prednosti Učenja Stranog Jezika

U Srbiji, svaki osnovac i srednjoškolac pa i student je u obavezi da pohađa nastavu bar jednog stranog jezika. Najčešće je to engleski jezik, mada se često dešava da bude i nemački ili francuski. Međutim, svi smo mi svesni nedostataka u našem obrazovnom sistemu i činjenice da većina ljudi ne dostigne zadovoljavajući nivo znanja. Zato je vreme da uzmete stvari u svoje ruke, pronađete odgovarajuću metodu koja je najefikasnija za vas i krenete u sopstenu avanturu učenja jezika koji vas zanima. Zašto vam je to znanje potrebno? Otkrijte sa nama.

Razmene studenata

Bilo da ste student koji želi da se prijavi za jedan od programa razmene studenata, potrebno vam je ne samo i znanje već i međunarodni sertifikat o nivou znanja datog jezika. Kako ne biste propustili sjajnu priliku da vidite i iskusite čari obrazovanja u drugoj zemlji, počnite sa učenjem na vreme, i kada se prilika ukaže, lako ćete doći i do sertifikata.

Čitanje knjiga

Postoji ogroman broj izvanrednih književnih dela koja nažalost još uvek nisu prevedena na srpski jezik. Ukoliko ste ljubitelj knjiga i prosto ih „gutate“, onda vas sigurno ne raduje činjenica da postoje tamo negde sjajna dela koja su vam nedostupna samo zbog toga što ne možete da ih čitate na izvornom jeziku. Verujte nam na reč, prevod, koliko god bio sjajan, nikad ne može da se meri sa originalom, te ste stvarno strastveni čitač – uradićete sve što je potrebno da se domognete i „progutate“ sve te sjajne knjige koje vas čekaju.

Bolja iskustva na putovanjima

Uz sve silne popuste i putne agencije koje se utrkuju da vam pruže najbolje destinacije po najpovoljnijim cenama, putovanja nam nikad nisu bila dostpunija nego sada. Koliko često vam se desi da pitate prijatelje koji su im planovi za vikend a oni vam odgovore da će da „skoknu“ do Amsterdama, Budimpešte, Beča, Praga i brojnih drugih gradova u Evropi, nekad i dalje. Putovanja su prosto dobra za dušu, odmorite se, obiđete znamenitosti, provedete kvalitetno i nešto drugačije od ustaljenog vremena sa ljudima koje volite, ali ako ne poznajete jezik zemlje koju posećujete, iskustvo će vam biti daleko manje bogato. Ako zaista želite da se, ne samo sporazumete sa strancima, već možda i zapravo upoznate neke nove ljude, naučite više o nekoj kulturi i možda steknete prave prijatelje, prosto morate naći način da se sporazumete. Možda nije tako lako naučiti holandski jezik, ali skoro svi sada govore, (neki bolje neki lošije) engleski, i znanje istog može da predstavlja most koji će srušiti barijere i dozvoliti vam da zaista upijete kulturu drugog naroda i doživite jedno kompletno i ispunjujuće iskustvo, što kretanje na kurs engleskog jezika čini više nego neophodnim.

Poslovne prilike

Da, mnogi mladi profesionalci se odlučuju na odlazak iz zemlje u potrazi za boljim poslovnim prilikama, i njima je definitivno prioritet poznavanje jezika koji se govori u zemlji u koju žele da odu. Što se tiče mladih profesionalaca koji ostaju i u potrazi su za poslovima, ako samo malo detaljnije pregledate sajtove za zapošljavanje kao što je InfoStud, videćete da je za većinu poslova poznavanje engleskog jezika prednost, a nekad čak i jedan od glavnih preduslova za dobijanje posla. Sigurno ne želite da vas neko sa istim kvalifikacijama, možda i slabijim, pa čak i manjim radnim iskustvom „pobedi“ u ovoj trci, te koliko danas krenite sa učenjem. Počnite da gledate što više serija i filmova sa engleskim titlovima – to je jedna od sjajnih strategija za „upijanje“ novih reči i savremenih fraza. Probajte da čitate lagane knjige na engleskom, i nemojte se fokusirati na reči koje ne znate – podvicite ih i vratite im se kasnije. Bitno je da shvatite suštinu napisanog. Za početak, počnite da pratite zabavne profile kao što su BuzzFeed čiji je sadržaj lagan i lak za razumevanje, a kada budete spremniji pređite i na nešto kompleksnije magazine kao što su Business Insider i NewYorker.

Zdravstvene prednosti

Kako starimo, naše „sive ćelije“ umiru i ne obnavljaju se, ali učenje stranog jezika može vam pomoći da duže zadržite svoje kognitivne sposobnosti, i čak ih i dodatno razvijete. Kognitivne sposobnosti sačinjavaju elementi kao što su kratkoročno tako i dugoročno pamćenje, pažnja i svesnost, logičko zaključivanje i rasuđivanje, brzina obrade informacija, obrada vizuelnih i zvučnih informacija, jezik i govor i čak su i brojne studije pokazale da je poznavanje jezika od ogromnog pozitivnog značaja za kognitivni razvoj, te osim dobitka u vidu jezičke veštine takođe dobijate na mentalnoj „oštrini“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *